מחלת X היא שם שטבע ארגון הבריאות העולמי בפברואר 2018 לייצוג פתוגן לא מוכר שעלול לגרום למגפה עתידית[1][2]. בתגובה לכך אמר מנהל המכון הלאומי לאלרגיה ומחלות זיהומיות אנתוני פאוצ'י כי הרעיון של מחלת X יגרום לארגון הבריאות העולמי למקד את מאמץ המחקר במשפחות שלמות של נגיפים במקום בנגיפים בודדים, ועל ידי כך לשפר את יכולת התגובה להתפתחות בלתי צפויה[3].
בשנת 2020 עלו טענות כי נגיף SARS-CoV-2 הגורם למחלת קורונה, עומד בדרישות כדי להיות מחלת X הראשונה[4].
במאי 2015 התבקש ארגון הבריאות העולמי על ידי כמה חברות לנסח "תוכנית מחקר ופיתוח לפעולה למניעת מגפות" כדי לקצר את זמן התגובה בין התפרצות המגפה ליצירת החיסון או התרופה, על מנת למנוע מהמצב להפוך למצב חירום[5]. עיקר המאמץ הופנה למחלות מסוג מחלה זיהומית מפציעה אשר היכולת למנוע אותה מצומצמת[6]. על מנת לנסח את התכנית הזו, הורכבה קבוצה של מומחים מכל רחבי העולם שהתבקשו לנסח רשימה של עד עשר מחלות שצריך לתת להן עדיפות[5].
מאז 2015 הרשימה מעודכנת על בסיס קבוע, וכוללת באופן קבוע שמות מחלות ידועות כמו אבולה, קדחת הזיקה וסארס. כמו כן נכללו ברשימה גם שמות כמו קדחת לסה, נגיף מרבורג, קדחת השבר הסורי-אפריקני וזיהום נגיף ניפה[6].
בהודעה שהוציא הארגון ב-2018 נאמר כי "מחלת X מייצגת את הידיעה שהתפרצות בינלאומית נרחבת עלולה להיגרם מפתוגן שאינו ידוע כרגע שגורם למחלה בקרב בני אדם[7]."
בהודעה שהוציא ארגון הבריאות העולמי ב-2018 נאמר גם כי מחלת X עלולה להגיע ממקורות רבים הגורמים לדימום ואנטרו-וירוסים שאינם פוליו. עם זאת, הועלתה השערה כי המחלה עשויה להגיע מהעברה זואונוטית, ועל כך אמר ג'ון ארנה רטינגן מהארגון כי "זהו תהליך טבעי וחיוני שנכיר אותו ונתכונן אליו. זה כנראה הסיכון הגבוה ביותר[6].
בשנת 2018 הופיע זן חדש של שפעת העופות שקיבל את השם H7N9, הגורם לתמותה של 38%, שמועמד להיות מחלת[8][9]X.
עם התפרצות נגיף קורונה בסוף 2019 ותחילת 2020 העלו מספר מומחים את הטענה כי מדובר במחלת X המדוברת[10][11]. בתחילת פברואר 2020 טענה הווירולוגית הסינית שי זנג-לי ממכון ווהאן לווירולוגיה כי הקורונה היא מחלת X הראשונה. מאוחר יותר באותו חודש, כתבה מריון קופמאנס, ראש המחלקה למדעי הווירוסים באוניברסיטת ארסמוס ההולנדית בכתב העת המדעי Cell כי "בין אם זה ייכלל או לא, ההתפרצות הופכת במהירות לאתגר המגפה הראשון שמתאים לקטגוריית מחלת[12][13]X."
אחת ההשערות שהועלו היא כי מחלת X עלולה להיגרם מנשק ביולוגי[14]. בשנת 2018 נשאל רטינגן על נשק ביולוגי והסיכוי שיגרום למגפה בעקבות תאונה או פיגוע טרור, ובתגובה ענה כי לא סביר שמחלת X תתפרץ בשל נשק ביולוגי אך עם זאת הוסיף כי "ביולוגיה סינתטית מאפשרת ליצור וירוסים חדשים וקטלניים. במקרה כזה יש לך מחלה במקום בו אין יכולת התנגדות בקרב האוכלוסייה ובמצב כזה המחלה עלולה להתפשט מהר[15]."
אפשרות נוספת להתפרצות מחלת X מגיעה מצד וירוסים עמידים לאנטיביוטיקה, וציינו את חיידק הזיבה כדוגמה לעמידות בפני אנטיביוטיקה.
בשנת 2018 עלתה במוזיאון לונדון תערוכה בשם "מחלת X: האפידמיה הבאה של לונדון?" לציון 100 שנים להתפרצות השפעת הספרדית[16].
הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.