מטוס ללוחמה בעצימות נמוכה

מטוס T-6C טקסן II חמוש בפצצות לייזר ופודי תותחים, ועם המצלמה בגחון המטוס. המטוס בדגמיו המקוריים משמש לאימון.

מטוס ללוחמה בעצימות נמוכה הוא מטוס קרב קל המותאם ללחימה בעצימות נמוכה, פעילות נגד-חבלה, לוחמה בטרור, סיור חמוש, ביון, תקיפה קלה, סיוע אווירי קרוב נגד כוחות לא סדירים של מחבלים, מחתרות, מורדים, קרטלי סמים וכדומה. המטוסים לרוב חמושים באמצעי חימוש קלים כגון רקטות טיפשות, פצצות בקוטר קטן, פוד תותחים וכדומה. אם כי המגמה לאחרונה היא לצייד מטוסים אלו במצלמות ויכולת להטלת חימוש חכם. מטוסים אלו יכולים גם לשמש כמוצבי בקרה אווירית קדמית.

מטוסים ללוחמה בעצימות נמוכה לעיתים לא מפותחים מראש לצרכים אלו אלא מותאמים מדגמים סדרתיים של מטוסי טורבו-פרופ, סילון, או בוכנה קלים לטובת הורדת מחירים, חלקם גם מוסבים לצרכים אלו לאחר יצורם.

מטוס אייר טרקטור שפותח במקור כמטוס ריסוס וגרירה בתצורה החמושה שלו.
מטוס A-29 סופר טוקנו של חיל האוויר האפגני. ניתן לראות את מכלי הדלק הנתיקים שלא ניתן להתקין בדגם המקורי, וכן את פנלי השריון הנוספים בצידי תאי הטייס.

מטוסים ללוחמה בעצימות נמוכה מכונים באנגלית COIN זה ראשי תיבות של COunter INsurgency. המטוסים לרוב יהיו מותאמים מדגמים קיימים של מטוסי אימון או תקיפה קלה. לרוב מטוסים אלו נוטים להיות בעלי מנועי טורבו-פרופ בגלל ביצועי השיוט במהירויות וגבהים נמוכים, וכן בגלל הנצילות בדלק ומחיר המנועים הנמוך יחסית. המטוסים גם לרוב נושאים כמות חימוש מוגבלת וגודל חימוש קטן בגלל שלרוב המטרות להן החימוש מיועד הן אנשים, כלי רכב או בניינים לא ממוגנים ובאזורים מאוכלסים, וכן בגלל שזה מקטין את דרישות הסבה למטוסים אלו.

מאפיינים עיקריים של מטוסים ללוחמה בעצימות נמוכה:

  • מחיר רכישה או הסבה נמוך – מטוסים אלו אמורים להשלים יכולות סיור ותקיפה קלים ולעיתים נדרשים במדינות שאין להן יכולת לתפעול מטוסים יקרים ועתירי טכנולוגיות. גם במדינות שיש להן יכולות כאלו, הטסת מטוסי קו-ראשון בשביל סיור נגד מטרות מזדמנות וקטנות ישפיעו בצורה משמעותית על זמינותם ועל אורך חייהם, ולכן יועדפו מטוסים ייעודיים וזולים לתפקיד זה.
  • פשטות תפעול והטסה – מטוס פשוט ידרוש פחות טיסות אימון והסבה קצרה יותר לטייסיהם. מאפיין זה גם מקל על מדינות עם משאבים מוגבלים שאין להם טייסים עם שעות טיסה וכישורים מרובים.
  • זמינות טכנית גבוה ופשטות אחזקה – מאפיין זה מאפשר הכנה זריזה של מטוס עם זמן סבב נמוך, וגם עם מלאי מטוסים מוגבל, מאפשר יכולת ביצוע משימות בקצב גבוה.
  • זמינות חלפים – כאמור, לרוב מטוסים אלו מתוכננים כתת-דגמים של מטוסים שפותחו לצרכים אחרים. זה מגדיל את זמינות הלוגיסטית של הרכיבים וכן מקטין עלויות אחזקה.
  • זמן שיוט ושהיה גבוהים מעל אזור המטרה – לוחמה בעצימות נמוכה דורשת סיור מתמיד של אזורי עניין עם זמינות מידית של אמצעי לחימה ולכן יכולת שהיה גבוהים באזור הם מרכיב חשוב למטוסים אלו. לרוב מטוסים מוסבים שלא כוללים יכולת שהיה גבוהה במיוחד יוכלו לשאת גם מכלים נתיקים.
  • אמצעי ביון ותקשורת – מטוס ללוחמה בעצימות נמוכה אמור לא רק לתקוף מטרות, אלא גם לזהותן ולסייע לקוחות הקרקע או כוחות אוויר נוספים בהכוונתם ולכן המטוסים יכללו אמצעי תקשורת מתאימים להתקשרות עם כוחות קרקעיים ואוויריים. למרות שאמצעי ביון כגון מצלמות לא היו אופייניים למטוסים אלו, בתקופה האחרונה זה הפך ליותר נפוץ.
  • לרוב דו-מושבי – למרות שהמטוס הוא פשוט יחסית להטסה, דרישות המשימה עצמן הן לא פשוטות, ויכולות להוות מעמסה גדולה מדי לאיש צוות אחד, ולכן לרוב מטוסים אלו יהיו דו-מושביים. כאשר איש צוות אחד יתפעל את המטוס ואמצעי החימוש ואיש הצוות השני ינווט, יסתכל החוצה, בעזרת המצלמות יזהה מטרות, ויתקשר עם גורמי הביטחון השונים.

רשימת מטוסים ללוחמה בעצימות נמוכה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
שם מדינה שירות סוג הנעה יכולות עיקריות הערות
BAC סטרייק מאסטר בריטניהבריטניה בריטניה 1967 – 1984 2 X מנוע טורבו-סילון תקיפה קלה לא שימש בחיל האוויר המלכותי הבריטי
ססנה A-37 דראגונפליי ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית 1963 – 1975 2 X מנוע טורבו-סילון תקיפה קלה
ססנה O-1 בירד דוג ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית 1950 – 1959 1 X מנוע בוכנה סיור והכוונה
ססנה O-2 סקאימאסטר ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית 1967 – 1975 2 X מנוע בוכנה סיור והכוונה
אמבראר EMB 314 סופר טוקאנו ברזילברזיל ברזיל 2003 – 1 X מנוע טורבו-פרופ תקיפה קלה
אמבראר EMB 312 טוקאנו ברזילברזיל ברזיל 1980 – 1 X מנוע טורבו-פרופ תקיפה קלה
פיירצ'יילד AU-23 פיסמייקר ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית 1971 – 1 X מנוע טורבו-פרופ תקיפה קלה
פלצ'ר FD-25 דיפנדר ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית 1953 – 1 X מנוע בוכנה תקיפה קלה
FMA IA 58 פוקארה ארגנטינהארגנטינה ארגנטינה 1975 – 2 X מנוע טורבו-פרופ תקיפה קלה
גראמן OV-1 מוהוק ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית 1959 – 1996 2 X מנוע טורבו-פרופ תקיפה קלה
נורת' אמריקן רוקוול OV-10 ברונקו ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית 1965 – 2 X מנוע טורבו-פרופ תקיפה קלה
סוקו J-20 קראגויז' יוגוסלביהיוגוסלביה יוגוסלביה 1964 – 1989 1 X מנוע בוכנה תקיפה קלה
TAI הורקוס טורקיהטורקיה טורקיה 2013 – 1 X מנוע טורבו-פרופ תקיפה קלה
SIAI-מרקטי SF.260 איטליהאיטליה איטליה 1964 – 1 X מנוע בוכנה תקיפה קלה

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]