יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: תרגמת, מבנה ערך לקוי, מידע לא רלוונטי.
| ||
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: תרגמת, מבנה ערך לקוי, מידע לא רלוונטי. | |
מסכת שוער היא מסכה שלובשים שוערים במגוון ענפי ספורט כדי להגן על הראש והפנים מפני פציעה מהכדור או הדסקית, שכן הם מתמודדים כל הזמן מול חבטות שנכנסות לשער. ענפי ספורט הדורשים שימוש בהם כוללים הוקי קרח, לקרוס, הוקי רולר, הוקי שדה, הוקי גלגיליות, רינגט, בנדי, רינקבול, ברומבול ופלורבול. מאמר זה עוסק בעיקר במסכות שוערים המשמשות בהוקי קרח.
במקרים מסוימים, קסדת השוער חייבת לעמוד במפרטי בטיחות המיועדים לשימוש בספורט ספציפי כגון רינגט. מספר שינוים לאחרונה התרחשו גם בבנדי אם כי לא בלי מחלוקת. מאמר זה עוסק בעיקר במסכות המיועדות לשוער הוקי קרח.
ז'אק פלאנט היה שוער ההוקי קרח הראשון שיצר והשתמש במסכה מעשית ב-1959.[1] המסכה של פלאנט הייתה חתיכת פיברגלס שהייתה מתואמת לפניו. מסכה זו התפתחה מאוחר יותר לשילוב של קסדה-כלוב, ומסיכת פיברגלס מלאה בחתיכה אחת. כיום, מסכת הפיברגלס המלאה עם מגן הפנים של כלוב הציפורים (המכונה "מסכת משולבת") היא האפשרות הפופולרית יותר, מכיוון שהיא בטוחה יותר ומציעה נראות טובה יותר.
מאז המצאת מסכת ההוקי קרח מפיברגלס, שוערים מקצועיים כבר לא משחקים ללא מסכה, בהתחשב בעובדה שכיום מדובר בציוד חובה. השוער האחרון ששיחק ללא מסכה היה אנדי בראון, ששיחק את משחקו האחרון ב-NHL ב-1974. מאוחר יותר הוא עבר לאינדיאנפוליס רייסרס מאיגוד ההוקי העולמי ושיחק ללא מסכה עד פרישתו ב-1977.[2]
המקרה הראשון המתועד של שוער הוקי קרח משתמש במסכה היה בפברואר 1927, שם חבשה אליזבת גרהאם מסכת גידור ממתכת, שומרת השער של אוניברסיטת קווינס, בעיקר כדי להגן על שיניה.[3]
בשנת 1930, דגם העור הגולמי הראשון של המסכה (למעשה "שומר האף" של הפוטבול) נלבש על ידי קלינט בנדיקט כדי להגן על אפו השבור.[4] לאחר שהחלים מהפציעה, הוא נטש את המסכה, ומעולם לא לבש אחת כזו שוב בקריירה שלו.
באולימפיאדת החורף ב-1936, שוער ההוקי קרח היפני טג'י הונמה לבש מסכה גסה, דומה לזו שלבשו תופסי בייסבול. המסכה הייתה עשויה מעור, והיה לה כלוב תיל שהגן על הפנים, וכן המשקפיים העגולים הגדולים של הונמה.
רק בשנת 1959, שוער חבש מסיכה במשרה מלאה. ב-1 בנובמבר 1959, בתקופה הראשונה של משחק בין מונטריאול קנדיאנס לניו יורק ריינג'רס מליגת ההוקי הלאומית במדיסון סקוור גארדן, השוער הקנדי ז'אק פלאנט נפגע בפניו מחבטה של אנדי באת'גייט.[5] פלאנט חבש את המסכה שלו בעבר באימון, אך המאמן הראשי טו בלייק סירב לאפשר לו ללבוש אותה במשחק, מחשש שזה יטשטש את ראייתו.[6] לאחר שנתפר, פלאנט נתן לבלייק אולטימטום, וסירב לחזור אל הקרח ללא המסכה, ובלייק נאלץ להסכים לכך, ולא רצה לוותר על המשחק ולהפסיד, מכיוון שלקבוצות ה-NHL לא היו שוערי גיבוי באותה עת. מונטריאול ניצחה את המשחק 3–1 והמשיכה ברצף של 18 משחקים ללא הפסד, שעבר עד נובמבר.[7]
כהכנה לפלייאוף, פלאנט התבקש על ידי בלייק להסיר אותו למשחק ב-8 במרץ, בהפסד 3-0.[8] פלאנט חבש את המסכה למחרת בלילה,[9] ולמשך שארית הקריירה שלו. כשהכניס את המסכה ל-NHL, רבים הטילו ספק במסירות ובגבורה שלו; בתגובה, פלאנט עשה אנלוגיה לאדם, שאותה תיאר כצניחה חופשית ללא מצנח, מה שנראה בעיניו כמחווה של טיפשות ולא של אומץ. למרות שפלאנט התמודד עם קצת צחוק על חשבונו, מסכת השוער מגינת הפנים מהפיברגלס הפכה במהרה לתקינה ונפוצה; ובסוף 1969, רק מספר שוערי NHL בודדים שיחקו ללא מסיכה.[1]
הפיברגלס חובק הפנים, מהסוג שחבש לראשונה ז'אק פלאנט, הוא סמל ותיק של הוקי קרח, כפי שמאופיין בציור המפורסם ב"רחבת השער" מאת קן דנבי. מסכת השוער התפתחה עוד יותר ממסכת הפיברגלס המקורית חובקת הפנים שעוצבה על ידי פלאנט. למרות מסכה זו אינה נראית מאוד מגוננת עכשיו, בזמנו היא הייתה, בהתבסס על סגנון המשחק ששוחק.
השימוש של ג'רי צ'יוורס במסכה מחבקת הפנים עבור הבוסטון ברואינס היה בין הראשונים ש"קושטו" בהתאמה אישית; לפי הנחייתו של מאמן הברואינס דאז, ג'ון "פרוסטי" פוריסטול, כבדיחה, שצייר תפר מזויף על המסכה שבה צ'יוורס נפגע על ידי דסקית תועה.[10] צ'יוורס אימץ את "מסכת התפר" כשלו,[11] והמשיך וקבע שיא NHL (שעדיין עומד) של 32 ניצחונות רצופים במהלך עונת הברואינס של 1971-72.
בעוד שסגנון המסכה זו כבר לא נמצאה בשימוש על ידי ליגות הוקי, היא נשארה מפורסמת בגלל השימוש בה בתרבות הפופולרית. אולי הדוגמה המוכרת ביותר היא הדמות ג'ייסון וורהיס מהזכיינית של סרטי האימה יום שישי ה-13. קייסי ג'ונס מהזיכיון צבי הנינג'ה לובש גם גרסה מסוגננת של המסכה, וכך גם די-רוס, הגיטריסט המנוח של להקת ההבי מטאל בודי קאונט.[12] באופן דומה, חברי ההוליווד אנדד נראים תמיד לבושים במסכות ייחודיות המבוססות על עיצוב זה. בסרט היט, הגיבורים לובשים מסכות הוקי מחבקות פנים כחלק מתחפושתם במהלך שוד, וכך גם הדמויות במשחק הווידאו Grand Theft Auto: Vice City, במהלך משימה אשר שואבת השראה רבה מהשוד מהסרט.
בשנות ה-70, שילוב של קסדה וכלוב זכה לפופולריות על ידי ולדיסלב טרטיאק. הוא בלט במיוחד כאשר לבש אותה במהלך סדרת הפסגה בשנת 1972, שחשפה את המסכה בסגנון "כלוב הציפורים" לאוהדי ושחקני ההוקי הקנדיים. בדומה לעיצוב הפיברגלס המקורי, שילוב הקסדה-כלוב זכה לביקורת על כך שאינו מספק הגנה נאותה לפנים/גולגולת. דן קלוטי עבר ממסכה מסוג זה לפיברגלס המלא הפופולרי יותר, תוך ציון סיבות בטיחותיות בעצת לוס אנג'לס קינגס. דומיניק האשק השתמש במסכה מסוג זה. ריק דיפייטרו, האחרון עם ניו יורק איילנדרס ב-2013, היה אחד משוערי ה-NHL האחרונים שהשתמשו במסכה מסוג זה.[13] בעקבות הפציעה שסיכנה את חייו של קלינט מלרצ'וק ב-1989, למסכות שוער נוספות חיברו סיומת פלסטיק לשמירה על הצוואר, בדרך כלל תלויה ורפויה עבור יותר יכולת תמרון. ב-4 במרץ 2014, טים תומאס שיחק עבור הפלורידה פנתרס כשהוא חובש קסדת קופר ישנה צבועה בכחול כהה עם כלוב באואר מודרני ומגן צוואר לבן של Itech מחובר. במהלך המשחק, הכלוב נשבר מחבטה ותומאס חזר עם קסדה אדומה בסגנון Mage עם כלוב באואר דומה. שוערים ברמות נמוכות יותר של הוקי (כגון תיכונים, מכללות או ליגות פנאי) שבוחרים להשתמש בעיצוב זה מציינים סיבות כמו קסדת הפלסטיק שבה נעשה שימוש קל יותר מהפיברגלס או חומרים מרוכבים המשמשים בעיצובים אחרים, וכן לקסדה יש פתח רחב יותר מהמסכה המסורתית וישנה תחושה פחות קלסטרופובית וראייה טובה על הדסקית.
בסוף שנות ה-70 פותחה מסכת שוער מסוג אחר המורכבת ממסכת פיברגלס עם כלוב תיל המכסה אזור חתוך באמצעו, שפותחה על ידי דייב דריידן וגרג הריסון. חלק העשוי מפיברגלס יכול להיות עשוי גם מסיבי פחמן, או תערובת של פיברגלס וקוולאר. ז'יל מלוש וצ'יקו רש היו בין המאמצים הראשונים של ה-NHL של המסכה המשולבת, בתחילת שנות ה-80. גרסאות מודרניות יותר של מסכות מסוג זה נועדו לעמוד טוב יותר בהשפעה של דסקיות במהירויות גבוהות יותר, והן משמשות בכל הרמות של הוקי קרח מאורגן. מסכה מסוג זה נחשבת לבטוחה יותר מסוגים אחרים, מכיוון שהיא מפזרת את השפעת הדסקית טוב יותר משילוב הקסדה-כלוב, והיא הסוג הנפוץ ביותר בשימוש שוערים כיום. השוער לשעבר טים תומאס מהבוסטון ברואינס לבש חלק אחד בסגנון חדש יותר בשם Sportmask Mage RS, אשר עשוי כמו מסכת הפיברגלס החדשה יותר, אך דומה לשילוב הקסדה-כלוב. המסכה המשולבת אושרה עבור הוקי בקנדה לקטינים בשנת 1989. לגרסאות חובבים יש רק פתחים מרובעים או מלבניים בין הסורגים, שכן מוטות עין החתול אסורים בהוקי לקטינים.[14]
הופעתה של מסכת השוערים שינתה את האופן שבו שוערים משחקים, ואפשרה להם לבצע הצלות רבות יותר על הברכיים ללא חשש מפציעות חמורות בראש או בפנים. לפני הופעת המסכה, רוב השוערים נשארו עומדים ככל האפשר. בעידן המודרני, שוער צפוי לסבול מאי נוחות זמנית במקום זעזוע מוח חמור ופצעים; עם זאת, מסכה אינה מבטלת את הסיכון לפציעה, ושוערים מסוימים עברו זעזוע מוח על ידי חבטה שפגעה בראשם. מספר שוערים, כמו דומיניק האשק והנריק לונדקוויסט, השתמשו בראשם בכוונה כדי לעצור חבטות. לונדקוויסט אמר שהסיבה שלו לכך היא לא לחסום את ראייתו על ידי הנחת כפפת התפיסה שלו מול המסכה שלו במטרה לעצור את החבטה.
עם שטח פנים זמין המסופק על ידי מסכות פיברגלס, שוערים מוצאים שזה אופנתי להעניק למסכה שלהם עיטורים ייחודיים. מסורת זו התחילה עם המסכות המוקדמות ביותר, בעיקר על ידי שוער הבוסטון ברואינס שהוזכר לעיל, ג'רי צ'יוורס, שהיה ידוע כמי שצייר תפרים על המסכה שלו בכל פעם שהיא נפגעה.[15] התפרים האלה מייצגים את המקום שבו צ'יוורס היה נחתך לולא היה חובש את המסכה שלו. מסכות מודרניות מציעות גם את היכולת הזו, והשוערים מזוהים היטב עם עיצוב הקסדה שלהם, ולעיתים קרובות מרמזים על העניין על ידי צבעי הקבוצה החדשה שלהם כשהם סוגרים על עסקה או נחתמים לקבוצה חדשה (לדוגמה, הנושא של Marvin the Martian של פטריק ללים, נושא החתול של פליקס פוטוון, נושא הקוג'ו של קרטיס ג'וזף, נושא הנשר של אד בלפור, נושא השדים של מרטן ברודר, נושא נד פלנדרז של פטר בודאי, נושא מכסחי השדים של קאם טלבוט או נושא משחק הארקייד של ג'ון גיבסון).
בשנים האחרונות, תופסי בייסבול החלו ללבוש מסכות פנים הדומות בסגנון למסכות שוער הוקי קרח. צ'ארלי או'בריאן היה הראשון שהשתמש במסכת תופס בסגנון הוקי במשחק ב-MLB בשנת 1996 בזמן ששיחק עבור הטורונטו בלו ג'ייז.[16]
מסכות שוער נראות בדרך כלל כשהן לבושות על ידי שוערי לקרוס מקורה, רינגט, רינקבול, פלורבול והוקי שדה הן ברמת הנוער והן ברמה המקצועית.
{{cite news}}
: (עזרה)
{{cite news}}
: (עזרה)
{{cite news}}
: (עזרה)
{{cite news}}
: (עזרה)
{{cite news}}
: (עזרה)
{{cite news}}
: (עזרה)
{{cite news}}
: (עזרה)
{{cite journal}}
: (עזרה)
{{cite web}}
: (עזרה)
{{cite web}}
: (עזרה)
{{cite web}}
: (עזרה)