מפרץ נאראגאנסט

מפת תבליט מוצללת של מדינת רוד איילנד עם מפרץ נאראגאנסט במסגרת אדומה. האי מדרום למפרץ הוא בלוק איילנד. החלק הלא ממופה של המפרץ, במפה, שייך ל-מסצ'וסטס.

מפרץ נָארָאגָאנְסֶטאנגלית: Narragansett Bay) הוא מפרץ ושפך בצדו הצפוני של מצר רוד איילנד המשתרע על פני 380 קמ"ר, מתוכם 312 קמ"ר ברוד איילנד (הקטע הממופה במלבן האדום שבמפה משמאל)[1]. המפרץ מהווה את שפך הנהר הגדול ביותר של ניו אינגלנד, המתפקד כנמל טבעי רחב ידיים וכולל ארכיפלג קטן[2]. חלקים קטנים של המפרץ משתרעים לתוך מסצ'וסטס[3].

ישנם יותר מ-40 איים במפרץ; שלושת הגדולים שבהם הם האי אֶקוִוידְנֶק(אנ'), האי קוֹנָנִיקֶט(אנ') והאי פְּרוּדֶנס(אנ')[4]. גופי מים שהם חלק ממפרץ נאראגאנסט כוללים את נהר הסאקונט(אנ'), מפרץ מאונט הופ(אנ'), והחלק הדרומי, הגאות והשפל של נהר טונטון(אנ')[א]. המפרץ נפתח במצר רוד איילנד ובאוקיינוס האטלנטי; האי בלוק איילנד שוכן פחות מ-32 ק"מ דרומית-מערבית לפתחו[3][ב].

Narragansett נגזר מהמילה באחת מהשפות האלגונקוויאנית(אנ') הדרומיות של ניו אינגלנד Naiaganset שפירושה "(אנשים) של נקודת האדמה הקטנה"[5].

גאוגרפיה פיזית

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מפת מפרץ נאראגאנסט מראשית המאה ה-20, אך מציגה באופן מפורט את רוב האתרים שבמפרץ.

צורתו הנוכחית של מפרץ נאראגאנסט היא תוצאה של פעולת הקרחון האחרון של ניו אינגלנד, מתחת לקצוות של מעטפת הקרח לורנטייד(אנ') בעידן הקרחון המקסימלי האחרון, בערך 18,000 שנים לפני ההווה. מפלס הים ירד עד כדי כך שהמדף היבשתי נחשף, תחת משקלו של הקרח, והקרחון התעקל לאוקיינוס האטלנטי בחזיתו מדרום לבלוק איילנד. קרחונים הזורמים דרך אגן משקע עתיק מבחינה גאולוגית, חצבו ערוצים דרך סלעי המשקע הצעירים, וחשפו סלע עתיק בהרבה. ניתן לראות בבירור במפה חתכים מצפון לדרום שנכרתו על ידי הקרח: הם יוצרים את המעבר המערבי המפריד בין האי קוֹנָנִיקֶט למערב היבשת ואת המעבר המזרחי שמפריד כעת בין האי קוֹנָנִיקֶט לאי אֶקוִוידְנֶק[3][ג].

העיר פרובידנס מנהר פרובידנס שבראש מפרץ נאראגאנסט.

כשהקרחון נעצר, ואז נסוג, האזור הפך נקי מקרח בערך ב-14,000 שנים לפני ההווה. רצף מסובך של חדירת ימית וריבאונד איזוסטזי/טי(אנ')[ד], הציף ורוקן את הנוף. אגם פרוגלציאלי של מים מתוקים שנקרא על ידי גאולוגים אגם Narragansett נוצר בערך 15,500 שנים לפני ההווה, ונטמע מאחורי מורנות סופיות[ה]. האגם התקיים במשך כ-500 שנה, והותיר את הזרימה העוצמתית של נהר פוסט-קרחוני זורם במורד הציר הצפוני-דרומי שלו. או אז מילאו מים מלוחים את העמק, כאשר עליית מפלס הים הציפה לצמיתות את האזור[3].

ּהנהר הראשי שזורם למפרץ נאראגאנסט מצפון לדרום הוא נהר פרובידנס(אנ'), שאליו מצטרפים במהלכו דרומה מנמל פרובידנס, עוד 3 יובלים עיקריים[6]. יחד, הם מספקים זרימת מים מתוקים בהיקף של כ-7.9 מיליון ליטר ליום[6]. לזרימת מי הנהר יש שונוּת עונתית, עם הזרימה הגבוהה ביותר באביב והזרימה המינימלית בתחילת הסתיו. עם זאת, המפרץ משופע בנהרות ויובלים נוספים, שהם למעשה כל גופי המים שבין לשונות היבשה השונים המאפיינים את המפרץ.

גאוגרפיה אנושית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פרובידנס, בירת רוד איילנד והעיר הגדולה ביותר בה, שוכנת בזרוע הצפונית ביותר של המפרץ. רבים מהפרברים של פרובידנס נמצאים גם הם על המפרץ, כולל איסט פרובידנס(אנ'), ווריק (רוד איילנד) וקרנסטון. ניופורט ממוקמת בקצה הדרומי של האי אקווידנק על האוקיינוס/מצר רוד איילנד, והיא ביתם של מכללת המלחמה של הצי של ארצות הברית, מרכז הלוחמה התת-ימית של חיל הים(אנ') ומרכז אימונים גדול של הצי של ארצות הברית(אנ'). העיר Fall River, מסצ'וסטס(אנ') ממוקמת במפגש של נהר Taunton ומפרץ מאונט הופ(אנ'), המהווים את החלק הצפון-מזרחי ביותר של מפרץ נאראגאנסט[ו]. הצד הדרום מערבי של המפרץ כולל את עיירות התיירות של חוף הים: נאראגאנסט(אנ') ווויקפורד(אנ').

המעבורת המהירה לבלוק איילנד ברציף בפוינט ג'ודית בעיירה נאראגאנסט, שבפתח המערבי של המפרץ.

ספינות מרחבי העולם משתמשות בערוץ הפדרלי של המים העמוקים, ומביאות לנמל פרובידנס, דרך מפרץ נאראגאנסט מוצרים ממרכז ודרום אמריקה, אירופה, מזרח אסיה, רוסיה, אפריקה, אוסטרליה וניו זילנד. יבוא עיקרי בתפזורת כולל; מלח, תחמוצת אלומיניום, מלט, פרופאן נוזלי, שמני חימום ביתיים, כמו גם מוצרי עצים ופלדה שברים ורכיבי אנרגיה ירוקה מהחוף. היצוא העיקרי הוא גרוטאות מתכות, ציוד וחומרי רכב[7]. בשולי המסחר הבינלאומי שעובר במפרץ, קיימת פעילות של יאכטות ומעבורות. בפוינט ג'ודית שבעיירה נאראגאנסט, הממוקמת בכניסה המערבית למפרץ, יוצאות ונכנסות המעבורות לבלוק איילנד וממנו. המעבורת המסורתית שטה כשעה כדי להגיע לאי מפוינט ג'ודית, והיא הדרך היחידה להביא כלי רכב לאי. מעבורת מהירה באותו מסלול אורכת 35 דקות (ללא אפשרות לכלי רכב)[8].

נהרות ויובלים שזורמים במפרץ ואליו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מפרץ נאראגאנסט הוא גוף מים גדול יחסית המרובה באיים (יותר מ-40 במספר[3]), וממילא מרובה גם בנהרות ויובלים, שזורמים אליו ובתוכו. פרק זה יפרט נהרות ויובלים אלה, והישובים שלאורכם הם זורמים, עם הפניות למסלולם:

  • נהר בלקסטון(אנ'): ראשו ומוצאו במסצ'וסטס, ומהגבול עם רוד איילנד בצפון (שהינו בקו ישר מזרח מערב בנקודה בה הנהר חוצה את הגבול) הנהר מתפתל דרומה לאורך היישובים הבאים: Woonsocket, Cumberland, Lincoln, Central Falls, and Pawtucket, בשוליים הצפון מזרחיים של פרובידנס, בפרוור Pawtucket הנהר הופך להיקרא נהר סיקונק[ז].
  • נהר סיקונק(אנ'): מנק' המפגש עם בלקסטון דרומה לאורך Pawtucket, East Providence, and Providence עד המפגש עם נהר פרובידנס שמגיע מכיוון צפון מערב [ח].
  • נהר עשרת המיילים(אנ') (יובל של נהר סיקונק): Pawtucket and East Providence,
  • נהר מושאשוק(אנ'): נשפך גם כן לנהר פרובידנס, אך מהצד הנגדי לנהר סיקונק (ממערב)[ט].
  • נהר ווּנָאסְקוּטָאקֶט(אנ')[י]: גם הוא יובל של נהר פרובידנס, נשפך אליו מצידו המנוגד של נהר מושאשוק ראו [י"א].
  • נהר פרובידנס(אנ'): זורם דרומה לכיוון מפרץ נאראגאנסט וחולף על פני Providence, Cranston, Warwick, East Providence, and Barrington[י"ב].
  • נהר פּוֹטוֹקְסִיט(אנ'): מתפתל בכיוון כללי מזרחה לעבר המפרץ, וחולף על פני Cranston and Warwick
  • נהר פוֹטוֹמִי(אנ')[י"ג] נקרא גם גרין ריבר(אנ'): זורם בערך צפון מזרחה בין Warwick, and North Kingstown עד לשפך במפרץ נאראגאנסט.
  • נהר קְוִויקֶצְ'ן(אנ')[י"ד]: זורם צפון מערבה לאורך Fall River במסצ'וסטס ונשפך לנהר טונטון[ט"ו].
  • נהר בארינגטון(אנ'): זורם למפרץ בצד הצפון מזרחי שלו, ועובר לאורך חופי Barrington[ט"ז], עד שמתחבר לנהר פאלמר שזורם ממזרחו, ויחד יוצרים את נהר וורן שזורם דרומה אל המפרץ.
  • נהר פאלמר(אנ'): זורם לאורך חופי Warren עד שמתחבר עם נהר בארינגטון שזורם ממערבו, ויוצרים יחד את נהר וורן שזורם דרומה אל המפרץ[י"ז].
נהר סאקונט, נהר (מצר) מי מלח, המהווה חלק ממפרץ נאראגאנסט.
  • נהר טונטון(אנ'): זורם דרומה ודרום מערבה ממסצ'וסטס, דרך חופי פול ריבר למפרץ מאונט הופ ומשם זורם למפרץ נאראגאנסט[י"ח].
  • נהר סאקונט(אנ'): זורם דרומה לאורך חופי Tiverton, Little Compton, Portsmouth, and Middletown ונשפך למצר רוד איילנד, בצידו המזרחי של מפרץ נאראגאנסט[י"ט].
  • נהר קיקמוויט(אנ'): מתפתל במסצ'וסטס בכיוון כללי דרום מערבה[כ], חוצה את הגבול לכיוון רוד איילנד ול Kickemuit River Shellfish Management Area וחולף על פני העיירות וורן ובריסטול[כ"א].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מפרץ נאראגאנסט בוויקישיתוף
  1. ^ לצפייה במפת המפרץ ובאיים הגדולים המוזכרים לעיל, לרבות מפרץ מאונט הופ, ראו כאן.
  2. ^ לצפייה במבט רחב יותר על המפרץ, לרבות המוצא למצר רוד איילנד ולאי בלוק איילנד המוזכרים לעיל, ראו כאן. האי במערב המוצא למצר הוא בלוק איילנד (העיירה ניו שורהאם מסומנת בו), והמרחב הימי ממזרח לאי זה ועד מרת'ס ויניארד ומפרץ בוזארדס במזרח, הוא מצר רוד איילנד - ראו גם המפה בערך מצר רוד איילנד.
  3. ^ לצפייה בשני המעברים הללו: בין האי אקווידנק (השם כתוב בבירור על האי בניגוד לאי השני) שממזרח, לאי קונינקט שממערב לו, וכן במעבר המערבי שבין האי קונניקט למערב היבשת. גם בין האי אקווידנק, למזרח היבשת קיים מעבר שהוא נהר Sakonnet. את כל אלה, ראו כאן.
  4. ^ החזרה לשיווי משקל איזוסטטי בעקבות שינוי בעומס הקרום. סימוכין ראו כאן, עמ' 45.
  5. ^ מורנה סופית היא זו שנוצרת בקצה של קרחון, ומסמנת את התקדמותו המרבית. בשלב זה, פסולת שהצטברה במריטה ושחיקה, נדחפה על ידי הקצה הקדמי של הקרח, אינה מוּנעת יותר, ובמקום זאת מופקדת בערימה לא ממוינת של משקעים. מכיוון שהקרחון מתנהג כמו מסוע, ככל שהוא נשאר במקום אחד זמן רב יותר, כך כמות החומר שתופקד תהיה גדולה יותר. המורנה נותרה כנקודת הסימון של היקף הקרח הסופי. סימוכין ראו כאן.
  6. ^ לצפייה במפה של מפגש נהר Taunton ומפרץ מאונט הופ ראו כאן, מתחת לגשר (Charles M. Braga Jr. Memorial Bridge(אנ')), הנושא את הכביש הבין מדינתי 195(אנ').
  7. ^ לצפייה בנקודה בה הופך הבלקסטון לסיקונק (מהאשדות שמצפון-מזרח לרחוב מיין), ראו כאן.
  8. ^ לצפייה במפגש שני הנהרות על המפה, ראו כאן.
  9. ^ ראו כאן.
  10. ^ תיעתוק לפי כאן.
  11. ^ כאן.
  12. ^ לצפייה בנהר מע"ג מפת תצלום ראו כאן.
  13. ^ תיעתוק לפי כאן.
  14. ^ תיעתוק לפי כאן.
  15. ^ לצפייה במפוי הנהר והשפך לנהר טונטון ראו כאן.
  16. ^ לצפייה במסלול הנהר, ראו כאן.
  17. ^ לצפייה במפה של נתיבו של נהר פאלמר כשנהר בארינגטון והעיירה באותו שם מסומנים ממערבו, ראו כאן.
  18. ^ לצפייה במסלול נהר טונטון, ראו כאן.
  19. ^ לצפייה במסלול הנהר, ראו כאן.
  20. ^ ראו כאן.
  21. ^ לצפייה בחלק הסופי של הנהר, ראו כאן.

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1998 Journal-Bulletin Rhode Island Almanac, 112th Annual Edition, p. 36.
  2. ^ Keller, Aimee A. 1999, Abundance and Distribution of Ichthyoplankton in Narragansett Bay, Rhode Island, 1989–1990, Estuaries. 22: pp.149–163. via Shpringer Nature Link
  3. ^ 1 2 3 4 5 History of the bay, Save the Bay
  4. ^ The Islands, Narragansett Bay: A Friend's Perspective via WayBackMachine
  5. ^ Narragansett, Etymonlin.com
  6. ^ 1 2 Facts and Figures about Narragansett Bay, Save the Bay - Narragansett Bay via WayBackMachine
  7. ^ Port of Providence, RI, Provport.Com
  8. ^ Point Judith - The Block Island Ferry’s main ferry terminal, The Block Island Ferry