לידה |
19 באוגוסט 1950 (בת 74) שיקגו, ארצות הברית |
---|---|
מדינה | ארצות הברית |
מקום לימודים | אוניברסיטת מישיגן, אוניברסיטת נורת'איסטרן, אוניברסיטת אילינוי באורבנה-שמפיין, תיכון גלנבארד איסט |
שפות היצירה | אנגלית אמריקאית, אנגלית |
יצירות בולטות | הדרור, Children of God |
פרסים והוקרה | |
marydoriarussell | |
מרי דוריה ראסל (באנגלית: Mary Doria Russell; נולדה ב-19 באוגוסט 1950) היא סופרת אמריקאית.[1]
ראסל נולדה באלמהרסט, אילינוי, פרוור של שיקגו. שני הוריה שירתו בכוחות המזוינים של ארצות הברית: אביה היה רס"ר במארינס, ואמה אחות בחיל הים. היא גדלה כקתולית, אך עזבה את הכנסייה בגיל 15. בהמשך, היא נאבקה עם ההחלטה כמה ממסורת זו להעביר לבנה, במיוחד בהתחשב במקום הבולט של הדת בעבודותיה, ובכך שהתגיירה ליהדות מאוחר יותר בחייה.
ראסל השלימה תואר ראשון באנתרופולוגיה תרבותית באוניברסיטת אילינוי ב-Urbana-Champaign; תואר שני באנתרופולוגיה חברתית באוניברסיטת נורתאיסטרן; ואת הדוקטורט שלה באנתרופולוגיה ביולוגית באוניברסיטת מישיגן, אן ארבור.[2]
המחקר של ראסל לדוקטורט התרכז בביולוגיית עצמות, ביומכניקה של הגולגולת ופלאואנתרופולוגיה. היא זכתה פעמיים בפרס טרוטר לעבודה יוצאת דופן על העצם על ידי דוקטורנט. היא לימדה אוסטאולוגיה במחלקה ללימודי תואר שני באנתרופולוגיה באוניברסיטת מישיגן ואנטומיה כללית באוניברסיטת קייס וסטרן ריזרב, בבית הספר לרפואת שיניים.
הפרסומים המדעיים שלה ממוקדים במחקרים נאנדרתליים.
הסיפורת של ראסל ידועה בשל המחקר הקפדני, הפרוזה האיכותית והכוונתה הנרטיבית. היא כותבת במגוון ז'אנרים.
שני הרומנים הראשונים של ראסל, "הדרור" וספר ההמשך שלו, Children of God—אשר לפעמים נקראים סדרת הדרור[3] או רצף אמיליו סנדוז[1]—מכונים לעיתים ספרות ספקולטיבית, וממוקדים בהשלכות הדתיות והפסיכולוגיות של מגע ראשון עם חייזרים. שניהם חוקרים את הבעיה של הרוע, ואיך ניתן ליישב אלוהות נדיבה, כל-יודעת, כל-יכולה עם חיים מלאים סבל בלתי מוצדק.
"הדרור" זכה בפרס ארתור סי קלארק, פרס איגוד המדע הבדיוני הבריטי, ופרס טיפטרי לספר מדע בדיוני, ובזכותו הוענק לראסל פרס ג'ון ו. קמפבל לסופר החדש הטוב ביותר ב-1998.[1] התרגום לגרמנית, Sperling, זכה בפרס קורד-לאסוויץ לרומן הזר הטוב ביותר. Children of God זכה בפרס הקהל של איגוד הספריות האמריקאי. ביחד, שני הספרים זכו בפרס היכל התהילה של ספקטרום, וזיכו את ראסל בפרס הספרות של מועצת האמנויות של קליבלנד.
באנציקלופדיה למדע בדיוני, כתב על ראסל העורך הראשי ג'ון קלוט שהיא "סופרת שעשתה לעצמה שם עבור הטיפול המעודן שלה בקוגניטיביות האנושית ולנרטיבים חזקים במהלך הקריירה הקצרה שלה במדע בדיוני... בשל איכות הכתיבה, והרצינות של החקר לתוך נושאים שונים, חלק מהמבקרים טענו, כי 'הדרור' על כן כלל לא יכול להיקרא מדע בדיוני. ראסל עצמה לא עודדה את הטענה."[1]
שאר הספרים של ראסל סווגו כרומנים היסטוריים, על אף שהיא שואבת ממגוון רחב של ז'אנרים בעבודתה.
חוט של חסד (Thread of Grace) (רנדום האוס, 2005) הוא מותחן המתרחש במלחמת העולם השנייה, בצפון איטליה, אשר כולל גם את תנועת ההתנגדות האיטלקית וכן את מצוקתם של הפליטים היהודים שברחו מרדיפות הנאצים. חלק גדול מן הסיפור מבוסס על עדויות של ניצולים מאותה תקופה, כאשר איטלקים רבים הרשו ליהודים לחפש מקלט בטוח בשטח אדמותיהם החקלאיות, בערים ובנמלים.[4]
החולמים לאור היום (Dreamers of the Day) (רנדום האוס, 2008), הוא רומן היסטורי המתרחש בלב המערב התיכון בארצות הברית ובמזרח התיכון בתקופה שלאחר מלחמת העולם הראשונה ואסון השפעת הספרדית. הוא מתמקד בוועידת השלום בקהיר בשנת 1921, כאשר וינסטון צ'רצ'יל, ט. א. לורנס, גרטרוד בל, וקבוצת אנשי נפט בריטים המציאו את המזרח התיכון המודרני, ובכך גרמו למאה שנות מלחמה.
Doc (רנדום האוס 2011) הוא תעלומת רצח, כמו גם דיוקן מציאותי ומלא חמלה של "המהמר היורה" הידוע דוק הולידיי. הסיפור מתרחש בדודג' סיטי, שבקנזס, במהלך 1878, השנה האחרונה שבה ד"ר ג'ון הנרי הולידיי עדיין היה מספיק בריא, על אף השחפת שחלה בה, כדי לעסוק ברפואת שיניים, מקצוע בו הוא הצטיין. העלילה סובבת את מותו המסתורי של ילד חצי שחור וחצי אינדיאני אשר משאיר אחריו חלל מוזר בחיי העיר. "דוק" היה הבחירה הראשונה של השנה של איגוד הספריות האמריקאי בסוגת הספרות ההיסטורית, וספר נבחר של ספריית המדינה של קנזס.
Epitaph (אקו/הארפר קולינס, 2015) מתחיל במקום בו מסתיים "דוק", ועוקב אחר הולידיי וחברו ואייט ארפ לעיירת טומבסטון שבאריזונה, ואחר השורשים הפוליטיים-חברתיים של קרב הירי הידוע לשמצה ב"או קיי קוראל", ושל המיתוס שגדל סביבו. בנוסף למחקר המעמיק של ההיסטוריה של המעורבים, ראסל בת ה-60 גם רכבה על סוס 58 מייל דרך ההרים סביב טומבסטון, ושחזרה את מסלולם של הולידיי וארפ. אלן בארה, ביוגרף של ארפ, קרא ל"Epitaph" הרומן הטוב ביותר שאי פעם נכתב על הנושא, והספר הוכר על ידי מגזין True West בתור ההמערבון ההיסטורי הטוב ביותר של 2015. קרן הספריות של אוהיו העניקה לרומן את פרס הסיפורת הטובה ביותר לשנת 2016, והוא גם זכה בפרס הקוראים של אותו הארגון.
ראסל היא מרצה ונואמת פעילה, המופיעה באוניברסיטאות וספריות ברחבי ארצות הברית.
ראסל מתגוררת בלינדהרסט, אוהיו, פרוור של קליבלנד. היא ובעלה דון נשואים מאז 1970; יש להם בן אחד.
מועמדויות