הנומינה אנטומיקה (Nomina Anatomica (NA)) היא מערכת מונחים באנטומיה מַקרוסקופית שיצאה לאור בניסיון ליצור מינוח מתוקנן ומקובל בעולם של מונחים שהיו לא מאורגנים ולא יעילים. החל משנת 1895 יצאו לאור מהדורות שונות של הנומינה אנטומיקה הכוללות מונחים לטינים למבנים אנטומיים. חלק מהמהדורות התקבלו כתקן מחייב על ידי אנטומיסטים ברחבי העולם וחלקן, המהדורות הראשונות והמהדורה האחרונה, התקבלו באופן חלקי בלבד.
כבר בימיהם של רופאים קדמונים החלו להיכתב שמות למבנים אנטומיים. החל מהיפוקרטס שמורשתו כוללת את המינוחים האנטומים הראשונים[1] והמשך בקלאודיוס גלנוס למשל שרשם מספר מונחים באנטומיה שהתבססו על יוונית בת זמנו. במאה ה-16 יצר אנדריאס וסאליוס אטלס אנטומי מפורט שכלל מונחים בלטינית במקום ביוונית ובערבית שהיו נהוגים עד אותה עת. בני המאה של וסאליוס תרמו מספר רב של מונחים נוספים שנבחרו לפי עקרונות שנבדלו זה מזה. במהלך המאות הבאות יצאו לאור ספרי אנטומיה רבים, בלטינית ובשפות מודרניות[2] ולקראת תום המאה ה-19 עשרות אלפי מונחים תיארו מספר קטן בהרבה של מבנים אנטומיים, לבלוטת האצטרובל למשל נמנו שש עשרה שמות שונים.
בשנת 1895 יצא לאור הניסיון הראשון למערכת מונחים מתוקננת. הבסלה נומינה אנטומיקה (Basle Nomina Anatomica (BNA)) אושרה בכנס התשיעי של החברה האנטומית (Anatomische Gesellschaft) שחבריה היו דוברי גרמנית ואשר נערך בבזל[3]. הוא הצליח לצמצם רשימה של עשרות אלפי מונחים קיימים לכדי 4,500 מונחים בלבד[4]. ה-BNA התקבל בעולם באופן חלקי בלבד. השתמשו בו אנטומיסטים דוברי גרמנית, איטלקים, צפון-אמריקאים ואמריקאים-לטינים.
ב-1935 הוציאה לאור החברה האנטומית של בריטניה הגדולה ואירלנד (Anatomical Society of Great Britain and Ireland) תיקון ל-BNA שכונה תיקון ברמינגהאם (Birmingham Revision (BR)) ושנתיים מאוחר יותר ערכה והוציאה לאור החברה האנטומית של דוברי הגרמנית את גרסתה החדשה ל-BNA שכונתה ינה נומינה אנטומיקה (Jena Nomina Anatomica (JNA)). ה-JNA זנח את המנח האנטומי המקובל (אדם זקוף) שבבסיס ה-BNA וה-BR והשתמש כנקודת מוצא בציר אופקי למערכת המונחים שלו. נקודת מוצא אופקית יכולה לשמש גם אנטומיסטים של בעלי חיים[4].
אף לא אחת משתי הגרסאות החדשות התקבלה כתקן עולמי ואף נוספו עליהן רשימות מונחים חדשות שיצרו אנטומיסטים יפנים ואנטומיסטים אמריקאים[3].
ב-1903 נוסדה הפדרציה הבינלאומית של ארגוני האנטומיסטים ששמה לה למטרה בין היתר לתקנן מונחים באנטומיה. ב-1936 הקימה הפדרציה לצורך זה את הוועדה הבינלאומית למערכת מונחים באנטומיה (International Anatomical Nomenclature Committee (IANC)). הוועדה ביססה את רוב עבודתה על ה-BNA עם מעט שינויים, תוספות מה-JNA וחידושים[4]. היא יצרה מערכת מונחים שאושרה ב-1955 בפריז במהלך כנס הפדרציה הבינלאומי לאנטומיה השישי ויצאה לאור ב-1956 כפריסיאנסיה נומינה אנטומיקה (Parisiensia Nomina Anatomica) שלימים כונה בפשטות נומינה אנטומיקה. הנומינה אנטומיקה כלל 5,640 מונחים בלטינית והתקבל כתקן על ידי אנטומיסטים ברחבי העולם כולו.
מהדורות מעודכנות נוספות של הנומינה אנטומיקה אושרו על ידי הפדרציה הבינלאומית ויצאו לאור כתקנים עדכניים. המהדורה הרביעית של הנומינה אנטומיקה (1977) כללה גם את הנומינה היסטולוגיקה (Nomina Histologica) ואת הנומינה אמבריולוגיקה (Nomina Embryologica) שכללו מערכות מונחים בלטינית להיסטולוגיה ולאמבריולוגיה. המהדורה החמישית (1983) הייתה האחרונה שאושרה על ידי הפדרציה הבינלאומית.
בשנת 1985 במהלך כנס הפדרציה הבינלאומי לאנטומיה השנים עשר, התברר שחברי הוועדה הבינלאומית למערכת מונחים באנטומיה מבקשים להתנתק מהפדרציה הבינלאומית ומסרבים להכיר בסמכותה כלפי הנומינה אנטומיקה וכלפי חברי הוועדה[5]. המהדורה השישית של הנומינה אנטומיקה יצאה לאור ב-1989 מבלי שאושרה על ידי הפדרציה הבינלאומית או במהלך כנס הפדרציה הבינלאומי השלושה עשר.
בכנס השלושה עשר הוקמה ועדה חדשה בשם הוועדה הפדרטיבית למינוח אנטומי (Federative Committee on Anatomical Terminology (FCAT)). הוועדה הפדרטיבית יצרה תוך שיתוף פעולה עם חברי הפדרציה הבינלאומית את הטרמינולוגיה אנטומיקה שיצא לאור ב-1998 כתקן החדש המחליף את הנומינה אנטומיקה.