ניהול צי רכב הוא תפקיד נפוץ בארגונים שמפעילים כמות ניכרת של אמצעי תחבורה ("צי רכב"), לשם תפעול ובקרה יעילים של צי הרכב. זוהי משימה מרכזית בחברות שינוע, ומשימה חשובה בארגונים שבהם השינוע הוא מרכיב חשוב בפעילות, כגון תעשיית מזון, צבא ועוד.
ניהול צי רכב כולל:
- בטיחות בתחבורה
- בישראל, על פי תקנות התעבורה מחויב כל ארגון שלו מעל 20 כלי רכב כבדים (אוטובוס, מונית, רכב מסחרי, או רכב עבודה שמשקלם הכולל המותר עולה על 3,500 ק"ג) או 40 קלים (רכב נוסעים פרטי, רכב עבודה, או רכב מסחרי שמשקלו הכולל המותר עד 3,500 ק"ג) במינוי "קצין בטיחות בתעבורה" מוסמך.
- תפעול
- בקרה ואיתור צי - כיום ניתן לביצוע על בסיס GPS המאפשר בקלות איתור כלי הרכב ומעקב אחר נסיעתם.
- דוחות - הפקת דוחות תקופתיים על ביצועי הצי.
- התראות - הודעות על חריגות מהירות, תחילת נסיעה, תקלות שונות וכו'.
- תחזוקה
- בקרת תחזוקה כוללת באמצעות מעקב אחרי טיפולים.
- כרטיס רכב משמש לניהול טיפולים, מבחני רישוי וביטוחים תוך מתן דגש להיסטוריית טיפולים, תיקונים ותאונות שעבר הרכב.
- סדרן
- כרטיסי לקוח - כרטסת הנבנית על פי רשימת הלקוחות על מנת לטפל בהם בצורה אישית ולאפשר תקשורת בינם לבין הנהג המבצע את המשימה.
- בניית משימות - תכנון רשימת המשימות היומיות.
- תרשים (גאנט) לו"ז משימות - תרשים המראה את פריסת וקצב התקדמות המשימות היומיומית.
אחד הפתרונות המקובלים בחברות גדולות שלהן ציי רכב, היא השארת הבעלות על צי הרכב בידי חברות ליסינג, כך שמינוי והעסקת קצין הבטיחות בתעבורה וניהול צי הרכב מושאר ביד חברת הליסינג.
בעולם ניהול הצי הכבד קיימים פתרונות ואמצעים רבים לניהול. אחת הדרכים המקובלות היא שימוש בתוכנות כגון: תוכנת ניהול צי, תוכנה לבניית משימות, תוכנת איתור ודוחות (כגון GPS), מעקב אחר הדוחות מהדלקנים ועוד.