נייר אורז הוא השם נפוץ לשני סוגים שונים של חומר גלם. האחד הוא נייר המשמש לכתיבה, קליגרפיה וסוגי יצירה נוספים ועשוי מהסיבים הלא אכילים של הצמח Tetrapanax Papyrifer (שאינו קרוב לאורז),[1] והשני הוא מוצר מזון אכיל העשוי מעמילן אורז וטפיוקה. המונח משמש גם עבור נייר שעשוי להכיל צמחים אחרים,[2] כגון במבוק, תות עץ או קנבוס.[1]
סוג זה של נייר משמש מאות שנים לכתיבה ויצירה במזרח אסיה, בין השאר קליגרפיה, ציור בצבעי מים ועבודות ניר שונות. הנייר מיוצר מהסיבים של צמח מהמין Tetrapanax Papyrifer, מין שאינו קרוב לאורז. נייר זה קיבל את הכינוי "נייר אורז" במערב בתחילת המאה ה-20 בגלל תפיסה מוטעית שהוא עשוי מאורז, והצמח ממנו הוא עשוי מכונה היום "צמח נייר האורז".
הצמח גדל ביערות של טאיוואן וטופח בתנאים ביתיים כצמח נוי המאופיין בעלים גדולים. כדי לייצר את הנייר, מרתיחים את ענפיו במים ומשחררים אותם מקליפתם. ליבת גלילי השעם מגולגלת על גבי משטח ישר וקשה ונחתכת בסכין ליריעות דקות של מרקם דמוי שנהב.
את נייר האורז ניתן לצבוע בצבעים שונים והוא משמש להכנת פרחים מלאכותיים. הנייר הלבן הלא צבוע משמש לציור וקליגרפיה.
ניירות אורז אכילים משמשים להכנת ספרינג רולס במטבח הווייטנאמי והסיני. בווייטנאמית הוא מכונה באן טראנג (bánh tráng) או באן דה נם (bánh đa Nem). בהכנת נייר האורז משתמשים בקמח אורז, עמילן טפיוקה, מלח ומים. קמח הטפיוקה הופך את נייר האורז לדביק וחלק. בדרך כלל הנייר הדק נמכר לאחר יבוש, חתוך לעיגולים שקופים קשיחים ושבירים. על מנת לרכך את הניירות הם נטבלים במים ומשתמשים בהם כמעטפת סביב מאכלים מלוחים או מתוקים.