סימן תאנה (בספרות מהמאה ה-20 מכונה אצבע משולשת; ביידיש: פַֿיִיג [פייגא], או גם "פַֿיִיג [ביי] די נאָז": "תאנה באף") הוא מחווה הנוצרת מהנחת האגודל מהודק בין האצבע לאמה.
המחווה מתפרשת באופנים המשתנים בין תרבויות, בהם: מחווה מגונה (אנ'), העלבה, דחיית בקשה, הגנה מעין הרע וקנאה, סימן למזל טוב ולהצלחה.
ברוסיה ובפולין המחווה משמש בעת דחיית בקשה, במשמעות של "לא תקבל את זה" (או "תשכח מזה"). מצוי גם שמחווה זו מוצגת תוך כדי קירוב האגרוף לאפו של המסורב. משמעות דומה קיימת גם בטורקיה. בליטא משמעות זו כבר פחות קיימת החל מדור ה-Y ואילך. משמעות זו רווחת בקרב יהדות מזרח אירופה, וקיימת בשימוש גם כיום.
בקרואטיה ובסרביה המחווה משמש כדחיית בקשה, וגם בשבועת שווא (מצוי כי הנשבע מחווה את התנועה כשידו בכיסו בעודו נשבע לשקר.
תנועה זו משמשת גם למשחק ילדים המכונה "יש לי את האף שלך" (אנ'), בו אדם אחד מתיימר לנתק את האף מהפנים של האחר (בדרך כלל ילד). המשחק מתבצע על ידי הנחת האצבע ואמה משני עברי האף של האחר, בעוד היד קמוצה. עם הרחקת האגרוף מפני האחר, נכנס האגודל בין האצבע לאמה, ומשמש כביכול הוא האף ש"נתלש". זו דוגמה ללמד ילדים קטנים על תרגילי רמייה.
השימוש בחיווי סימן תאנה מופיע באופן מובהק בפולקלור היהודי בעת החדשה, ובייחוד בעת החדשה המאוחרת (בסביבות המאה ה-19 ואילך). הנחת עץמגולף בצורת סימן תאנה שימשה כסגולה לשמירה על התינוק[1].
רבי מנשה בן ישראל מציין את סימן התאנה כרומז "למקום התורפה ולאיברי המשגל, והוא כמו זכרות בתוך נקבות", ושהוא כסגולה נגד עין הרע. הוא מציין גם כי יש לכך שורשים ממנהגים גויים קדומים. את דברי התלמוד הנותנים עצה נגד עין הרע לאחוז את שני אגודלי ידיו - כל אגודל בתוך היד האחרת, וכן את ביאור הביטוי התלמודי "גירא בעיני דשיטנא", וכן את דברי רבי יהודה החסיד בספרו ספר חסידים המציע לכפוף את האגודל בתוך האצבעות במצבים כמו היתקלות בשדים, הוא מבאר שכוונת כל אלו לתנועה זו של סימן התאנה[2].
השימוש בסימן התאנה רווח בקרב יהדות מזרח אירופה עד היום, והוא היה מצוי גם בתפוצות אחרות כמו ביהדות כורדיסטן[3]. בעיירה מיקולינץ (אנ') היו נוהגים לעשות סימן תאנה מאחורי גבה של אורחת חשודה העלולה לעשות עין הרע[4]. בסאנוק השתמשו בסימן תאנה כסגולה נגד עין הרע, כאשר חיוו זאת תוך שהיד תחובה בכיס הבגד[5]. בפולקלור בשאולאי, מי שפגש כלב שאינו שחור, עליו היה לעשות סימן תאנה בתוך כיסו ולומר לחש מסוים[6].
הסימן היה בשימוש גם אצל רבנים גדולים שחיוו אותו בעצמם או שהורו לאחרים לעשותו, אם כסימן של כלום, דחייה וסירוב[7], ואם כסגולה נגד עין הרע[8].
קיימת אמירה מפורסמת מרבי יעקב יצחק מפשיסחה ("היהודי הקדוש") כי רק מי שעושה לעצמו סימן תאנה (במקור: אצבע משולשת), רשאי הוא לעשות כן לכל העולם. כלומר, שמי שאינו מחשיב את עצמו, אינו צריך לחשוש מאחרים[9]. אמירה אחרת קיימת מרבי יוסף יוזל הורוביץ ("הסבא מנובהרדוק"), לפיה ”מי שרוצה להגיע לאיזו מדריגה, עליו להצטייד בשלש אצבעות משולשות: אחת - כלפי העולם, אחת - כלפי ביתו, אחת - כלפי עצמו, והאחרונה קשה מכולן”[10].
^ראו רבי מנשה בן ישראל, נשמת חיים, מאמר ג', פרק כ"ז, ד"ה ותדע עוד, ורשה תרל"ו, דף ע"א, עמוד ב', באתר אוצר החכמה (צפייה חופשית – מותנית ברישום); יצחק ליפיץ, מטעמים - עברית, ערך ביזיון, אות א', ורשה תר"ע, דף ז', עמוד א', באתר אוצר החכמה.