פאקס אמריקנה

יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: מבולבל וחסר מידע.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: מבולבל וחסר מידע.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.

פּאקס אמריקנהלטינית: Pax Americana; מילולית: "השלום האמריקאי") הוא קונספט היסטורי של שלום נרחב יחסית בחצי הכדור המערבי, ומאוחר יותר ביתר העולם המערבי, שנגרם מעליונות כוחה של ארצות הברית על יתר מדינות העולם החל מהמאה ה-20. במובן המודרני, פאקס אמריקנה הוא השלום שנסתמן בסוף מלחמת העולם השנייה ב־1945, ביחס למיקומה הצבאי וכלכלי של ארצות הברית למול עמים אחרים.

פּאקס אמריקנה הוא גרסה מחודשת לפאקס רומנה של האימפריה הרומית, פאקס בריטניקה של האימפריה הבריטית ופאקס מונגוליקה של האימפריה המונגולית.

בתקופה המודרנית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מסוף מלחמת העולם השנייה ב-1945 ועד התמוטטות ברית המועצות ב-1991, השימוש במונח "פּאקס אמריקנה" נעשה בעיקר על ידי חברי הגוש הקומוניסטי. הוא נחשב כהסדר בינלאומי חלקי שחל רק על מדינות הגוש הקפיטליסטיות. בהקשר זה, התייחס למדיניות החוץ של ארצות הברית בימי המלחמה הקרה תוך בלימת הגוש-הקומוניסטי, באמצעות ומעורבות הדיפלומטית נרחבת וניצול כוחה הצבאי העצום. לאחר מלחמת העולם השנייה, ארצות הברית הפכה למעצמת-על והובילה את עיצובם של מוסדות בינלאומיים כמו האומות המאוחדות, הבנק העולמי וקרן המטבע הבינלאומית. ארצות הברית שמרה על עליונות כלכלית וצבאית, בין היתר דרך בריתות צבאיות כמו נאט"ו והקרנת עוצמתה הצבאית ברחבי העולם. אחת התכונות של Pax Americana היא קידום דמוקרטיה ליברלית, שווקים חופשיים וגלובליזציה. ארה"ב הייתה כוח מניע מאחורי הסכמי סחר בינלאומיים ומדיניות כלכלית גלובלית, מה שקידם את תהליך הגלובליזציה והסחר החופשי הבינלאומי.

במהלך המלחמה הקרה, ארצות הברית נאבקה בהתפשטות הסובייטית במאבק בין ההגמוניות על דומיננטיות עולמית. ארצות הברית קידמה סדר עולמי המבוסס על דמוקרטיה וקפיטליזם. לאחר נפילת ברית המועצות, הדומיננטיות של ארה"ב התחזקה. אולם במאה ה-21 נרשמו אתגרים עם עליית סין, סכסוכים אזוריים ושינויים בדינמיקה הגלובלית.