פד ג'אדגט

פד ג'אדגט
Fad Gadget
לידה 8 בספטמבר 1956
לונדון, הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 3 באפריל 2002 (בגיל 45)
לונדון, הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה Francis John Tovey
שם במה Fad Gadget
מוקד פעילות לונדון, ברלין
תקופת הפעילות 1980–2002 (כ־22 שנים)
מקום לימודים לידס
זרם גל חדש
סוגה פוסט פאנק
שפה מועדפת אנגלית
כלי נגינה סינתיסייזר עריכת הנתון בוויקינתונים
חברת תקליטים מיוט
www.fadgadget.co.uk
פרופיל ב-IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פרנסיס ג'ון טוביאנגלית: Francis John Tovey; ‏8 בספטמבר 19563 באפריל 2002), הידוע גם בשם הבמה Fad Gadget, היה מוזיקאי וזמר אלקטרוני אוונגרדי בריטי.

פרנק טובי נולד והתגורר כילד בעיר Bow. אביו, פרנק טובי האב היה סבל בשוק הדגים בילינגסגייט.[1] בבית הספר, ניסה פרנק הצעיר ללמוד כלי נגינה רבים ושונים. הוא הבין שאין לו את הקואורדינציה כדי להיות מסוגל לנגן טוב מספיק באף אחד מהם, לכן התרחק מהרעיון לנגן מוזיקה, והחל לעסוק בצורות אמנות אחרות במקום.

מאוחר יותר למד אמנות חזותית ופנטומימה בפוליטכניון של העיר לידס. הוא הרגיש צורך להוסיף ליווי מוזיקלי לפנטומימה. אז חזר לנסות וליצור מוזיקה. הקטעים המוזיקליים הראשוניים שיצר נוצרו ממניפולציה של סאונד באמצעות הקלטה.[2] טובי יצר שירים בסנגון הגל חדש והמוזיקה התעשייתית (אינדסטריאל) המוקדמת, ומיזג מבני פופ עם תכנותים אלקטרונים. המוזיקה המוקדמת שלו התאפיינה בשימוש בסינתיסייזרים בשילוב עם צלילים של חפצים שנמצאו, כולל מקדחות וסכיני גילוח חשמליים. מילות השיר העגומות, הסרקסטיות וההומוריסטיות האפלות שכתב היו מלאות בפרשנות חברתית נשכנית לנושאים כמו תיעוש, צרכנות, מיניות, תקשורת המונים, דת, אלימות במשפחה ודה-הומניזציה.

חתימה בלייבל Mute

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פרנק טובי חתם על אלבומיו, תחת שמו האמנותי, Fad Gadget בלייבל מיוט שהוקם באותו הזמן בידי דניאל מילר.[3]

האלבום: Back to Nature היה האלבום השני שיצא הלייבל. באותה תקופה היו באולפני RMS רק שמונה רצועות. לטובי לא היה ניסיון אמיתי בהקלטה בסביבת אולפן, אז הוא השאיר את רוב קבלת ההחלטות לדניאל מילר. רוב הכלים המוקלטים באלבום הראשון היו שייכים לטובי, אם כי הוא השתמש גם בציוד השייך למילר; זה כלל סינתיסייזר ARP 2600.[2] האלבום זכה להצלחה גדולה עבור ולכן הוחלט להפיק במהרה תקליט המשך בשם. שם התקליט השני היה "היד של ריקי". ההקלטה כללה את אשתו של טובי, ברברה בשירה. לאחר מכן, החלק הווקאלי עורבב עם חלקי הסינתיסייזר לתוך האאוטרו של השיר. טובי המשיך להקליט אלבום נוסף.[2]

תחת השם Fad Gadget הקליט טובי שני אלבומים נוספים, גם הם בלייבל מיוט. ההקלטו תבוצעו באולפני Blackwing אשר אנשוים השתמשו בציוד הקלטה מורכב יותר.

האלבומים: "Incontinent" ו-Under the Flag הראו שינוי מתקדם בסגנונו; הן בשל ההתקדמות הטכנולוגית והן בשל הידע הגובר שלו בטכניקות הקלטה. במהלך ההקלטה של Under the Flag החל להשתמש ב־Roland MC-4 Microcomposer. זה הקל עליו ליצור מוזיקה מבוקרת יותר. סגנון זה המשיך עם הקלטת האלבום הבא שלו: Gag.[2]

ההקלטה של Gag הייתה נקודת מפנה בקריירה של טובי. זו הייתה הפעם הראשונה שבה השתמש טובי בלהקה של מוזיקאים כדי להקליט אלבום; לפני שהוא הקליט את רוב החלקים המוזיקליים בעצמו. הדבר הראה גם שינוי גדול במיקום ההקלטה מלונדון לאולפני האנזה בברלין.

השינוי נערך, בין השאר, כי טובי רצה הפסקה מהאופן שבו הקליט בלונדון. החללים האקוסטיים באולפן הגרמני ריגשו אותו. הוא גם התלהב מציוד ההקלטה שהותקן באולפן הברלינאי באותה תקופה, כולל שולחן המיקס הנשלט על ידי מחשב. שיטות ההקלטה החדשות מרעננות מצאו חן בעיניו ואנשים אחרים שיתפו פעולה בתהליך הכתיבה וההקלטה.

חלק מהמשתתפים כללו את נגן הוויולה, ג'וני סאקט, ואת הקלידן, דייוויד סימונדס. ההקלטות כללו כלים אקוסטיים רבים, אשר סטו מהמכשירים האלקטרוניים בהם נעשה שימוש בהקלטות קודמות. טובי השתמש בסינתיסייזרים כשהם לא היו אופנתיים לשימוש - הוא התרחק כעת ממכשירים אלקטרוניים כאשר זה היה הטרנד הנוכחי עם אמני הקלטות אחרים.

במהלך ההקלטה של Gag, הלהקה התעשייתית הגרמנית, איינשטירצנדה נויבאוטן, הקליטה עבור Some Bizzare Records הלהקה תמכה בטובי בזמן עבודתו באולפני האנזה. וגם הופיעו איתו במקום להקת "The Loft" במהלך הופעתו ברלין. טובי אהב את השימוש שלהם בציוד תעשייתי וחפצים שמצאו, משהו שהוא עודד את ניק קאש (המתופף והקשה שלו מאז אלבומו הראשון) לעשות. טובי שמע מכונת דפוס גדולה בקרבת מקום שהיה לו קצב מיוחד וגרם לגארת' ג'ונס, המפיק/מהנדס-שותף, להקליט אותו. ההקלטה עברה לולאה והפכה לבסיס ל"אנשים חדשים מתמוטטים". (בתרגום של Einstürzende Neubauten פירושו, "מבנים חדשים מתמוטטים")[2] הדגימה שימשה תחילה לשתי רצועות בסינגל - "Clapsing New People" שיצא בנובמבר 1983.

כל ההקלטות הללו תוכננו על ידי גארת' ג'ונס והדגימה בשימוש היה מאוחסן על ה-Akai שלו עם Cash מתופף ושומר על הנדנדה של המכונה אז חשב שזה יהיה טוב לשאול את Neubauten אם הם יוסיפו קצת מרעש ההקשה שלהם למיקס ברצועה ותרומתם שימשה ב-B-Side "Spoil The Child" ובמיקס 12 של השיר. כלי ההקשה של נויבאוטן דובב יתר על המידה על רצועות הליווי שכבר הוקלטו. מסלולי כלי ההקשה התגלו כקשים למיקס בשלב הסופי, אבל גאדג'ט היה מרוצה מהתוצאה הסופית. הרצועה "Collapsing New People" יצאה לאור כסינגל על ידי הלייבל מיוט.

לאחר הקלטת האלבום Gag החל טובי להוציא את אלבומים בשמו האמיתי. הוא המשיך להתקדם לעבר כלי נגינה אקוסטיים ובשנת 1984 החליט שאולי ירצה להקליט בעצמו שוב.[2] הוא הקליט מספר אלבומים של עבודה ניסיונית יותר תחת שמו המקורי, פרנק טובי, החל באלבום - Easy Listening for the Hard of Hearing, שיתוף פעולה עם בויד רייס.[3]

ב-1989, שינה טובי טקטיקה מוזיקלית בביקורתו שלו על התיעוש, והקליט אלבום אקוסטי שברובו הכיל שירי מחאה ושירי עבודה Tyrany and the Hired Hand כולל סטנדרטים כמו "Sixteen Tons ". לאחר מכן ניסה את כוחו בכתיבת חומרים דומים, הוא הקליט שני אלבומים נוספים עם להקת ליווי בשם The Pyros. לאחר סיבוב הופעות ב-1993, פרש מעסקי המוזיקה.[3] בשנותיו האחרונות, החל להופיע בפסטיבלים וגם תמך בעמיתיו לשעבר ובחבריו לייבל מיוט, כמו דפש מוד, בסיבוב ההופעות שלהם באירופה. הוא עבד על אלבום חדש בזמן מותו. Fad Gadget סבל מבעיות לב מילדות, ומת מהתקף לב ב-3 באפריל 2002 בגיל 45.[3] בשנת 2006, עם הפירוס והמשפחה, יש לו שני סרטים המוקדשים לו, Fad Gadget מאת פרנק טובי ו-Grand Union: A Documentary.[4][5]

מורשת והשפעה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ג'ון פרושיאנטה, מהרד הוט צ'ילי פפרז, דירג את Under the Flag ב-40 האלבומים האהובים עליו ביותר בכל הזמנים.[6]

להקת המטאל התעשייתי Ministry הקליטה קאבר לשיר "Ricky's Hand" באלבומם Hopiumforthemasses משנת 2024.

אלבומו Gag דורג במקום ה-76 ברשימת "100 אלבומי הפוסט- פאנק הטובים ביותר" של האתר טרבלזין.[7]

דיסקוגרפיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Fireside Favourites (1980)
  • Incontinent (1981)
  • Under the Flag (1982)
  • Gag (1984)

בתור פרנק טובי

  • Easy Listening for the Hard of Hearing (with Boyd Rice) (1984)
  • Snakes & Ladders (1986)
  • Civilian (1988)
  • Tyranny and the Hired Hand (1989)
  • Grand Union (1991)
  • Worried Men in Second-Hand Suits (1992)

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פד ג'אדגט בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ "INSIGHT: Terry Murphy « Home / A Depeche Mode website". Depeche-mode.com.
  2. ^ 1 2 3 4 5 6 Goldstein, Dan (באפריל 1984). "Fad Gadget Interview". Electronics & Music Maker magazine (E&MM). {{cite news}}: (עזרה)
  3. ^ 1 2 3 4 Strauss, Neil (15 באפריל 2002). "Frank Tovey, 46, Industrial-Music Innovator". New York Times. נבדק ב-15 במאי 2008. {{cite news}}: (עזרה)
  4. ^ "PUBLISHED IN SIDE-LINE MAGAZINE Review of "Fad Gadget by Frank Tovey - A Retrospective In Sound And Vision (2dvd/dcd Mute)"". נבדק ב-13 במאי 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ "FAD GADGET BY FRANK TOVEY". 11 בספטמבר 2006. נבדק ב-13 במאי 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  6. ^ Far Out Staff (4 בדצמבר 2020). "From Jimi Hendrix to Frank Zappa: John Frusciante's 40 favourite albums of all time". Far Out. Far Out Magazine. נבדק ב-21 בדצמבר 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  7. ^ Treble staff (22 באוקטובר 2018). "The Top 100 Post-Punk Albums". Treble. Treble Media. נבדק ב-21 בדצמבר 2020. {{cite web}}: (עזרה)