פיליפ סלזניק

פיליפ סלזניק
Philip Selznick
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 8 בינואר 1919
ניוארק, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 12 ביוני 2010 (בגיל 91)
ברקלי, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי סוציולוגיה, דין עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום מגורים ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מקום לימודים אוניברסיטת קולומביה עריכת הנתון בוויקינתונים
מוסדות
תלמידי דוקטורט Charles Perrow, Katherine Newman, Howard Mason Vollmer, Mary Ruggie, Arthur Stinchcombe עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה מלגת גוגנהיים עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פיליפ סלזניקאנגלית: Philip Selznick; 8 בינואר 191912 ביוני 2010) היה סוציולוג אמריקאי שחקר את התנהגותם של ארגונים בירוקרטיים, וניתח את כשליהם.

סלזניק התמקד במנגנון ההאצלה (delegation), כלומר- תהליך בו דרג ניהולי גבוה בהירארכיה הארגונית מעניק סמכויות שונות למספר יחידות משנה נמוכות ממנו.
על-פי סלזניק, להאצלה שתי תוצאות:

  • נוצרות יחידות-משנה המתמחות בתחום חלקי, על ידי הדרכה והכשרה ספציפיות. התמחות זו מביאה לתלות של ההנהלה, שאינה מומחית בתחום המסוים, דבר שמגביר את ההאצלה. עם הזמן, הופכות יחידות המשנה את מטרת המשנה שבתחום אחריותן למטרה כלל-ארגונית, ובזכות התלות של ההנהלה ביחידת המשנה, מכתיבות יחידות המשנה את מטרות המשנה שלהן כמטרות כלליות.
  • נוצר פיצול אינטרסים בין יחידות המשנה השונות, המוביל ליריבויות ביניהן. פיצול זה מאלץ את ההנהלה לאמץ תפקידי גישור והכרעה בין יחידות המשנה, דבר הפוגע ביכולתה לנהל באופן תקין את הארגון. היריבויות בין יחידות המשנה גוברות עם העמקת המומחיות וההאצלה. לטענת סלזניק, הנהלה במצבי משבר ושינוי לא תוכל לגשר על הפערים, ותאלץ לברור בין מטרות המשנה בלא ידע תואם.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך זה הוא קצרמר בנושא אמריקאים ובנושא סוציולוגיה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.