פרנסואז אטלן

פרנסואז אטלן
Françoise Atlan
فرنسواز أطلان
לידה 27 ביולי 1964 (בת 60)
נרבון צרפתצרפת צרפת
מוקד פעילות מרקש מרוקומרוקו מרוקו
תקופת הפעילות מ-1987
מקום לימודים אוניברסיטת אקס-מרסיי עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה
  • שירה אנדלוסית
  • שירה ספרדית
  • שירה ערבית
  • שירה ים תיכונית
  • שירה בלדינו
סוג קול סופרן גבוהה
שפה מועדפת
  • ערבית
  • צרפתית
  • לאדינו
  • ספרדית
כלי נגינה פסנתר
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פרנסואז אטלן, (באנגלית:Françoise Atlan ; בערבית: فرنسواز أطلان ; נולדה ב-27 ביולי 1964) היא זמרת ואתנומוזיקולוגית צרפתית, בעלת קול סופרן גבוהה. היא נולדה למשפחה יהודית ספרדית בעיר נרבון, שבדרום צרפת.[1] אביה היה עורך דין ויליד העיר בג'איה, אלג'יריה. אמה הייתה פסנתרנית וזמרת לירית.[2][3]

ב-30 במרץ 2019, היא הייתה אחת משלושת הזמרים ששרו שירים דתיים מוסלמים, נוצרים ויהודיים בליווי התזמורת הפילהרמונית המרוקאית, במהלך ביקור האפיפיור פרנציסקוס בממלכת השריף המרוקאי (מרוקו). ביולי 2018, היא קבלה אזרחות מרוקאית בצו מלכותי שפורסם בעלון הרשמי של מרוקו מ-2 במאי 2018.[4][5]

חינוך מוזיקלי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-1970 כשפרנסואז אטלן הייתה בת שש, היא התחילה ללמוד פסנתר עם אמה. ב-1984 היא השלימה את השכלתה המוזיקלית בקונסרבטוריון סנט אטיין ואקס-אן-פרובנס. בנגינת פסנתר היא סיימה בהצטיינות במקום הראשון, עם מדליית זהב ובשירה קאמרית זכתה במדליית כסף.[2] מאוחר יותר היא למדה מוזיקולוגיה באוניברסיטת אקס-מרסיי, שם היא גם עברה את המבחנים להוראה. במקביל היא עבדה על טכניקות ווקאליות בבית הספר לאופרה בפריז עם אנדריאה גיו (אנ'), בכיתה של רג'ין קרספין (אנ') שבאופרה.[2]

פרנסואז ניחנה בקול טבעי שפותח כבר בשנותיה הראשונות. היא שרה "נובות" השמורים בדרך כלל לזמרים גברים. היא שרה עם גיטריסט הפלמנקו חואן קרמונה, רפרטואר אירופי מימי הביניים, עם האנסמבל של ז'יל בנשואה ועם הקאמרטה של בוסטון. היא התקבלה בהתלהבות במרוקו (פס, רבאט, קזבלנקה ב-1994), בשווייץ (מונטרה, איברדון-לה-באן ב-1993) ובצרפת במספר אירועים (Abbaye du Thoronet ב-1993 ל-Chants Sacrés de la Méditerranée, ובעיר מץ בפסטיבל Transméditerranéen ב-1994). היא זכתה לתשואות בבלגרד, טוקיו וקיוטו. היא השתתפה בהקלטת האלבום Borboréo של הגיטריסט חואן קרמונה. היא גם קצרה הצלחה בארצות הברית, יפן, ספרד, פורטוגל, איטליה, בריטניה, מרוקו, תוניסיה, יוגוסלביה, ישראל, והמשיכה במחקריה לעסוק ברפרטוארים הים תיכוניים. בנוסף עסקה ברפרטואר הערבי האנדלוסי הקדום והמסורתי. פרנסואז אטלן בחרה לחיות ולעבוד במרוקו, במיוחד במרקש.

שנים מוקדמות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כשפרנסואז אטלן הייתה חברה ב־Choeur contemporain בניצוחו של רולאן הייראבדיאן, היא התבלטה במוזיקה הווקאלית של המלחין מוריס אוחנה (אנ'),[2][6] שהפקיד בידיה את החלק הסולני של קטעי הקאנטיגה שלו. על שירת הרומנסות של אוחנה, אטלן זכתה בפרס ה-"Grand Prix de l" הצרפתי, מטעם האקדמיה צ'ארלס קרוס (1987). בשנים 1987 עד 1989, היא הוצגה כסולנית ראשונה בהרכב הווקאלי " Musicatreize ",[2] שהתמחה במוזיקה עכשווית (אוחנה, ליגטי, נונו).

אלבום הבכורה שלה, רומנסות ספרדיות (Romances Sefardies), שהוקלט ב-1992 זכה לשבחי הביקורת. בשנת 1994 התקליטור השני שלה בשם Entre la Rose et le Jasmin קיבל את הוקרת מבקרי המוזיקה " Diapason d'Or " שהוענק על ידי המגזין הצרפתי Diapason (אנ'). היא שרה רומנסות ספרדיות של קהילות יהודיות מצפון אפריקה ואנדלוסיה בלאדינו ואת הקינות העתיקות של הטרובדור באוקסיטנית, אפילו ניגונים ערביים אנדלוסיים בערבית.[2]

עבודתה מ-1990 עד 1998 כזמרת של להקת Aksak, שניגנה רפרטואר של שירים טורקיים, יווניים וארמנייםארמנית, אפשרה לה לעבוד גם על רפרטואר ערבי-אנדלוסי (עם מחמוד גואטאט וטופיק בסטנדיג') וגם יהודי-ערבי.

פרנסואז אטלן נחשבת לאחת המבצעות הטובות ביותר של רומנסות ספרדיות. היא זמרת בעלת איכות קול אותנטית. הופעותיה הן תוצאה של מחקר מוזיקולוגי ממצה, היא נותנת כבוד רב למסורות המבוססות על ז'אנר הרומנסות. שורשיה היהודיים הובילו את אטלן לפתח תשוקה למוזיקה מסורתית, ובמיוחד למוזיקת אגן הים התיכון. בגישתה לשירה המסורתית, הסגנון הוא השיקול העיקרי שלה. בעיניה, הסגנון הוא הליבה של היצירה מוזיקלית שלה. הידע המעמיק שלה במסורת האנדלוסית, המורשת העשירה של היהודים שגורשו מספרד ב-1492 אפשרו לה לפתח סגנון שאין לטעות בו, המשלב טכניקה ווקאלית ורגישות ספרדית.

חידוד הפרשנות שלה של המוזיקה האנדלוסית, חושף את ההשפעות השונות של "ארץ המקלט" בהן שהו הקהילות היהודיות הספרדיות. הסגנונות המוזיקליים של הקהילות הערביות, המוסלמיות והיהודיות היו בזמנים עברו צבעוניים עם השפעות הדדיות שהדגישו את החיים המשותפים ביניהם. בתזמורת אנדלוסית, חברי הקהילות הללו ניגנו זה לצד זה, כך שרק מילות השיר אפשרו להבחין במוצא של כל אחת מהקבוצות. המנגינות הללו בוצעו בשירה נוסטלגית נוקבת וארוכה על רקע קל מאוד של כלי מיתר ותופים.

בשנת 2001, פרנסואז אטלן הייתה מעורבת ביצירתה של המלחינה פלורנס באשט ביצירה, Femmes, בהזמנה של רדיו צרפת, בהשתתפות Ensemble Fa בניצוחו של דומיניק מיי. באותה שנה, אטלן שרה מוזיקה ארמנית קלאסית ומסורתית (מהמאה ה-5 עד ה-19) בפסטיבל בעיר אמברונאי (אנ'), בליווי האנסמבל הארמני גוסן.

מאז 2003, פרנסואז אטלן הופיעה על במות רבות, בארצות הברית (קרנגי הול, ניו יורק),[7] יפן, קנדה, הולנד, בלגיה, נורווגיה, ישראל, איטליה, ספרד, קורסיקה, תוניסיה, מרוקו, אלג'יריה, שווייץ, בריטניה, גרמניה ומקסיקו.

מעבר למוזיקה אנדלוסית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

באוקטובר 2007, היא הופיעה במכון הצרפתי במרקש במופע "אנדלוסיה, ברוח גרנדה" בליווי יוסף קסימי ג'מאל בעוד ועבדלמונאים ג'אירי בתופים, היא שרה במסע פיוטי ומוזיקלי עדין של שלושת האמונות המונותיאיסטית של אנדלוסיה: יהודית, נוצרית ומוסלמית.

משנת 2007, היא שיתפה פעולה עם אמנים שונים, ביניהם גיטריסט הפלמנקו חואן קרמונה, האחים כימיראניס, בהאא רונדה, סינקו סיגלוס,[8] פאדיה קבר אל-הגה, נטע אלקיים הישראלית ופטריציה בובי. אמנים אלה הופיעו בקונצרטים שהציגו אינטראקציות של ימי הביניים בין תרבויות באגן הים התיכון.[9]

היא הייתה אחת המנהלות[10] של הפסטיבל האטלנטי למוזיקה אנדלוסית באסואירה, מרוקו,[2] שהוקדש לשירה דתית יהודית ומוסלמית מאל-אנדלוס.[11]

קוסרבטוריון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מאז 1998 אטלן לימדה כיתות אמן בצרפת (Centre de musique médiévale de Paris), בשווייץ: ז'נבה (Ateliers d'Ethnomusicologie), בזל (Schola Cantorum) ובמרוקו (אקדמיה דה רבאט) על בסיס קבוע. לעיתים קרובות כמורה, היא נבחרה לתת שיעורים במסגרת קורס ההכשרה למחול ומוזיקת עולם "La croisée des chemins", שאורגן בחודשי יולי על ידי "אטליירים ד'אתנומוזיקולוגיה" ז'נבה.

פרסים והוקרה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • 1987: Grand Prix Académie Charles Cros for her performance of the Cantigas of Maurice Ohana with the contemporary music ensemble Musicatreize.
  • 1994: Diapason d'Or of the French music magazine of the same name for her album Entre la Rose et le Jasmin.[7]
  • 1998: "Prix Villa Médicis Hors les Murs", conferred by the French Ministry of Culture to French artists. The award included a grant which enabled her to work for three years on the Arab-Andalusian repertoire of the Fez tradition, alongside Mohamed Briouel. Together, they recorded Nawba M'Cherqi, which includes a selection of Arab-Andalusian songs.
  • 2007: Groupe Caisse d'Épargne award «Meilleure Artiste Chant du Monde».[7]

דיסקוגרפיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Romances Sefardies Buda Records 92529-2 1992
  • Nawah 2003
  • Andalussyat 2003
  • Terres Turquoises Constantinople (ensemble) Kiya Tabassian, Françoise Atlan Atma Classique ACD 2 2314 2004
  • Ay!! Amor... Constantinople, Françoise Atlan Atma Classique ACD2 2594 2008
  • Premiers Songes – Early Dreams – on poems of Sor Juana Inés de la Cruz, Constantinople, Françoise Atlan, Analekta AN 2 9989 2011
  • Aman! Sefarad... Buda Musique, 2014

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פרנסואז אטלן בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Françoise Atlan - WOMEX, www.womex.com
  2. ^ 1 2 3 4 5 6 7 Jacqueline ROTEN, Atlan, Françoise, Institut Européen des Musiques Juives, ‏2018-10-17 (באנגלית אמריקאית)
  3. ^ "eutk" (PDF). www.cliohworld.net.
  4. ^ King Mohammed VI Grants Moroccan Citizenship to Public Figures
  5. ^ 12 étrangers, dont des personnalités, deviennent marocains par décret royal
  6. ^ קול יהודי-ערבי באתר תרבות צרפת
  7. ^ 1 2 3 Françoise Atlan, Constantinople (ב־Canadian English)
  8. ^ Cinco Siglos, una aventura musical
  9. ^ Les polyphonies de la tolérance à Calvi
  10. ^ Onzième Festival des Andalousies Atlantiques d’Essaouira
  11. ^ Festival des andalousies atlantiques