קוגל ירושלמי

קוגל ירושלמי
קוגל ירושלמי
קוגל ירושלמי
מאכלים
סוג פשטידה, קוגל, קוגל אטריות
מטבח ירושלמי, יהודי, אשכנזי, ישראלי
אזור מוצא ישראלישראל ישראל
מוצא האימפריה העות'מאניתהאימפריה העות'מאנית ירושלים, האימפריה העות'מאנית
ממציא תלמידי הגאון מווילנה ביישוב הישן בירושלים
תאריך יצירה המאה ה-18
אופן הגשה חם
מרכיבים עיקריים אטריות ביצים, מלח, סוכר, שמן, פלפל חריף
ברכתו ברכת בורא מיני מזונות, על המחיה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קוגל ירושלמיהגייה יוצאי גליציה: קיגעל ירושלמי) הוא סוג של פשטידה מאטריות, קוגל אטריות יהודי וישראלי שמקורו ביישוב הישן בירושלים. הקוגל הירושלמי נעשה לראשונה במאה ה-18.[1] המאכל מוגש בשבתות ובחגי ישראל ומועדיו.

קוגל ירושלמי מתובל בפלפל וסוכר, לרוב, הקוגל הירושלמי מתובל בחריפות, כאשר אצל יהודי פולין מקובלת גרסה מתוקה יותר. יש מוסיפים לו צימוקים.

אטימולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המילה "קוגל" באה מהמילה הגרמנית כדור ("Kugel"). זאת ככל הנראה בשל הסיבה שהקוגל הוא תבשיל עגול.[2] ויש טוענים שהוא שיפוץ של המלה 'כעיגול' בהגיב בניב אירופאי.

ביוזמת תלמידו, רבי חיים מוולוז'ין, תלמידים רבים של הגאון מווילנה עלו לארץ ישראל, החל משנת תקס"ח (1808) ועד שנת תקע"ו (1816). העלייה כיום ידועה בשמה "עליית תלמידי הגר"א". תחילה, תלמידיו התיישבו בצפת והקימו בה את קהילת ה-"פרושים". החל משנת תקע"ו (1816) עברו חלקם והתיישבו גם בירושלים, והקימו בה מחדש את הקהילה האשכנזית.

במהלך המאה ה-18, תלמידיו של הגאון מווילנה אשר התגוררו ביישוב היהודי בירושלים, היו אלו שהמציאו את הקוגל הירושלמי, או לכל הפחות הכינו את הגרסה הראשונית של המאכל.[2]

המתכון האמריקאי הראשון לקוגל הירושלמי, פורסם בשנת 1871 על ידי אסתר לוי, בספרה "Jewish Cookery Book".[2]

הקוגל הירושלמי נבדל מרוב סוגי קוגל האטריות, גם של קהילות יהודיות-אשכנזיות אחרות, וזאת בשל מספר סיבות. למרות זאת, הקוגל הירושלמי נפוץ מאוד בקהילה היהודית-אשכנזית. קוגל ירושלמי נעשה באמצעות אטריות ביצה דקות, הדומות במראה שלהן לספגטי. המרכיב אשר מייחד את הקוגל הירושלמי הוא הפלפל שחור, שהשימוש בו נפוץ פחות בסוגים אחרים של קוגל איטריות. מליסה קלארק, כתבת אוכל ובעלת טור בניו יורק טיימס, תיארה את השימוש בפלפל השחור כ"מנקה-סינוס" (sinus-clearing).[3]

תיבול הקוגל הירושלמי נעשה באמצעות רוטב שדומה לקרמל, ובו טובלים את האטריות. לאחר הטבילה, נהוג להוסיף פלפל שחור לאטריות לפני ששמים את התוצר בתבנית אפייה (נעשה שימוש בתבניות אפייה לעוגת באנט וגם בתבניות אפייה לעוגה רגילה). את התוצר מכניסים לתנור אפייה.

קוגל ירושלמי אינו מכיל בדרך כלל מוצרי חלב והוא פרווה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Jerusalem Kugel Recipe, Food Republic
  2. ^ 1 2 3 Nathan, Joan (2005-09-28). "Kugel Unraveled". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2024-08-28.
  3. ^ Clark, Melissa (2020-12-07). "A Kugel That's Savory and Sweet (and Crispy, Too)". The New York Times (באנגלית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2024-08-28.