תחום | מחלות זיהומיות |
---|---|
גורם | זיהום |
טיפול | |
קישורים ומאגרי מידע | |
MeSH | D003048 |
קוקסידיוזיס (בלטינית: Coccidiosis) היא מחלה טפילית של המעיים אצל בעלי חיים והאדם הנגרמת על ידי פרוטוזואה הקרויות קוקסידיות. המחלה מידבקת מבעל חיים לשני באמצעות מגע עם צואה נגועה או אכילה של רקמות נגועות. התסמין הראשוני של המחלה הוא השלשול, היכול להיות דמי במקרים החמורים. למרבית בעלי החיים הנגועים בקוקסידיה אין תסמינים, מצב המכונה לפעמים coccidiasis =-קוקסידיאזיס). אולם בעלי חיים צעירים או בעלי פגיעה במערכת החיסון עלולים לסבול מתסמינים חמורים ולמות. קוקסידיה עלולים לתקוף מגוון רחב של בעלי חיים כמו עופות ובהמות אך בדרך כלל הן ספציפיות למין בעל חיים מסוים. ישנם מקרים יוצאים מן הכלל. הידוע ביותר הוא הטוקסופלזמוזיס הנגרם על ידי טוקסופלזמה גונדי.
בני אדם נתקלים בקוקסידיות כשמארחים בביתם גור של כלב או חתול נגועים. בדרך כלל הפרוטוזואה הטפיליות הנ"ל הן ספציפיות לכלבים ולחתולים, לפעמים לשניהם, ואינן עוברות לאדם, להבדיל מזואונוזות אחרות.
גורי הכלבים נדבקים בקוקסידיות מהצואה של אמן, ועלולים יותר בקלות ללקות בקוקסידיוזיס בגלל מערכת החיסון הבלתי מפותחת שלהם. מצבי דחק עלולים להשפיע על פריצת המחלה בבעלי חיים רגישים.
התסמינים אצל גורי כלבים כוללים שלשולים עם ריר ודם, תיאבון ירוד, הקאות והתייבשות. ללא טיפול המחלה היא קטלנית.
הטיפול הוא שגרתי ויעיל. האבחון נעשה על ידי בדיקה מיקרוסקופית של הצואה, השופעת בדרך כלל באואוציסטים. התרופות בשימוש במחלה מחסלות את הפרוטוזואה או מצמקות מספיק אותן כדי שמערכת החיסון של בעל החיים יוכל לסלק את הזיהום. נזק קבוע של מערכת העיכול הוא נדיר והכלב בדרך כלל אינו סובל מסיבוכים ארוכי טווח.
קוקסידיוזיס היא מחלה משמעותית אצל תרנגולי בית ותוקפת במיוחד את האפרוחים. היא יכולה להיות קטלנית או לגרום לעוף הפרעה כרונית במערכת העיכול. קיימים דברי מזון לעופות הכוללים "קוקסידיוסטט" העשוי לשלוט על החשיפה לטפילים ולעל המחלה. בהתפרצות המחלה נותנים תרופות נגד קוקסידיות. ("קוקסידיוצידיות") כמו טולטרזוריל -toltrazuril Baycox), או אמפרוליום (amprolium). אחרי זיהומים חוזרים העופות השורדים מפתחים התחסנות נגד קוקסידיות.
קוקסידיוזיס היא אחת המחלות החשובות אצל בקר צעיר ועגלים גם בתנאי בית וגם במרעה. התסמינים נוצרים בדרך כלל על ידי המין Eimeria zuernii ו-Eimeria bovis וכוללים חוסר תיאבון, עייפות, התייבשות ושלשולים מימיים, לפעמים דמיים. המחלה פורצת תכופות בעדרי בקר. הטפיל עלול לנגוע בכל בעלי החיים בחווה ובארצות מסוימות בטפיל נוכח בכל החוות. הקוקסידיוזיס עלולה לפגוע בגדילה ולפעמים בהשרדות העגלים ופוגעת בדרך זו בתפוקה וברווחיות של ענף הבקר במשק.
המינים של איזסופרה הם ספציפיים לבעל החיים הפונדקאי ונוגעים בדרך כלל במין אחד בלבד. המינים התוקפים כלבים כוללים Isospora canis, Isospora ohioensis, Isospora burrowsi ו- Isospora neorivolta. המינים התוקפים את החתולים כוללים Isospora felis ו - Isospora rivolta. התסמין השכיח ביותר הוא השלשולים. הטיפול הנפוץ ביותר הוא סולפונאמידים.
הסולפונאמידים הם טיפול יעיל.
הבקר הם בעלי החיים הנגועים ביותר וצואתם היא מקור לזיהום לבעלי חיים אחרים, כולל בני אדם. ניתוחים גנטיים של קריפטוספורידיום אצל בני אדם זיהו את המין Cryptosporidium hominis הספציפי לאדם. הזיהום פוגע בעיקר במקרים של ליקוי במערכת החיסון, כמו כלבים עם כלבלבת, חתולים עם לאוקמיה של החתולים ובני אדם עם איידס.
בדרך כלל למחלה אין תסמינים (אסימפטומטית).
רק הצואה של חתולים כוללת אואוציסטים, אבל ההדבקה באמצעות אכילת ציסטים נגרמת על ידי רקמות של כל פונדקאי ביניים. טוקסופלזמוזה מופיעה אצל בני אדם בדרך כלל עם חום בדרגה לא גבוהה או כאבי שרירים למשל ימים אחדים. מערכת חיסונית נורמטיבית עשויה לחסל את הזיהום אבל ציסטים ברקמות עלולים להישאר באותו בעל חיים או אדם למשך שנים ולכל החיים. אצל מקרים עם פגיעה במערכת החיסון ציסטים רדומים יכולים להתעורר וגרום לנגעים במוח, בלב, ראות, עיניים ורקמות נוספות. כשאישה בהריון עם מערכת החיסון לקויה נפגעת על ידי טוקסופלזמה, העובר עלול להיות בסיכון. תסמינים בחתולים כוללים חום, אובדן משקל, שלשולים, הקאות, אובאיטיס והפרעות במערכת העצבים המרכזית. אצל כלבים המחלה מתאפיינת בשיתוק, רעידות ופרכוסים. הכלבים והחתולים מטופלים בדרך כלל על ידי קלינדמיצין.
הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.
Kalthoum Kallel (Laboratoire de Parasitologie), Hôpital La Rabta Les coccidioses digestives
De Gussem, M . «Coccidiosis in poultry: review on diagnosis, control, prevention and interaction with overall gut health». 16th European Symposium on Poultry Nutrition ,august 2007 ,Strasbourg, France: 253-261