קימום

חזית ספריית סלסוס באפסוס, דוגמה לאנסטילוזיס שבוצעה עם פתרונות מתוחכמים בשנות השבעים.

בארכיטקטורה ומעל לכל, בארכאולוגיה, קימום או אנסטילוזהיוונית: ἀναστήλωσις, בתרגום חופשי "בנייה מחדש", נגזרת מ-ἀναστηλόω או "לבנות מחדש") היא טכניקת השחזור שבאמצעותה מרכיבים את האלמנט המקורי שאבד או נהרס, למשל לאחר רעידת אדמה. על פי האקדמיה ללשון העברית, ההגדרה היא הקָמה (מן ההריסות).

אנסטילוזה נראית בבירור בכותרות היוניות ובארכיטרב של הפרופילאה של האקרופוליס של אתונה.

טכניקה זו משמשת במיוחד באתרים ארכאולוגיים לשחזור מבנים הרוסים או חלקים מבניים מהם, כגון עמודים, אשר ניתן היה למצוא מהם כמות מספקת של שרידים. לעיתים קרובות מאוד, למעשה, שרידי המקדשים שניתן לראות כיום באתרים הארכאולוגיים המפורסמים ביותר הם תוצאה של שחזורים על ידי אנסטילוזה.

בהתבסס על ההמלצות שהוכתבו על ידי אמנת השחזור של אתונה משנת 1931 (סעיף 4), אנסטילוזה נחשבת לטכניקת שחזור רצויה בכל פעם שהתנאים מאפשרים זאת, והיחידה המקובלת מבחינה מדעית: הגדרה מפורטת באמנת ונציה משנת 1964, המגדירה את אנסטילוזה כ"הרכבה מחדש של חלקים מפורקים קיימים עם תוספת אפשרית של אותם אלמנטים נייטרליים המייצגים את המינימום ההכרחי לשילוב הקו ולהבטחת תנאי שימור" ומכשיר אותה כיחידה המקובלת מבחינה מדעית: כל אינטגרציה שעלולה להיות נחוצה, חייבת להיות מובחנת מהחלקים העתיקים, כדי לא לטשטש את אפשרות האבחנה.

דוגמאות ובעיות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
"מקדש E של Selinunte", המוקדש להרה במאה ה-5 לפני הספירה.

דוגמה לאנסטילוזיס שעשתה שימוש בפתרונות מבניים מרשימים ומתוחכמים מבחינה טכנית היא ההתערבות המשחזרת על החזית הקדמית של ספריית סלסוס באפסוס ועל הדלת המונומנטלית הסמוכה הנפתחת אל האגורה.

דוגמה עם תוצאות פחות מוצלחות היא זו של המקדשים באתר הארכאולוגי של סלינונטה, בסיציליה. שרידיהם השתמרו כמעט כולם באתר ובמצב כללי טוב, שכן המבנים נהרסו ברעידת אדמה. במקרה זה, אם מצד אחד פעולת השחזור אפשרה הערכה נאותה יותר של הארכיטקטורה והמרכיבים המרכיבים אותה, מצד שני היא הובילה לאינטגרציות לא נכונות ובלתי הפיכות, בעוד, יתרה מכך, הטכניקות בהן נעשה שימוש הוכחו כלא מתאימות לעמוד בפני השחיקה של הזמן.

במהלך השנים אנו יכולים לזכור גם את התערבויות האנאסטילוזה בתיאטרון סבראטה בלוב (1932–1937), שחזור ה-Stari Most במוסטר, שנהרס בשנים 93–1992 במהלך מלחמות יוגוסלביה. של האכסדרה של כנסיית סן ג'ורג'יו בוולברו ברומא לאחר הפיגוע ביולי 1993 והקתדרלה של Venzone לאחר רעידת האדמה ב-6 במאי 1976.

שחזורים וירטואליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ההתפתחות לאורך זמן של גרפיקה ממוחשבת וטכניקות סריקה תלת-ממדית מאפשרת, בתרחיש של מציאות מדומה, "אנאסטילוזה וירטואלית": השחזור אינו נוגע רק למבנים או לחלקים מבניים שלהם, אלא משתרע גם על חפצי אמנות ושברים, "באמצעות מערכות המסוגלות לאפשר העברה דיגיטלית ושכפול וירטואלי של השיטות המסורתיות של קומפוזיציה והרכבה מחדש" ששימשו באופן ידני בעבר.

התערבות שחזור וירטואלית עדכנית ובולטת, שגררה שחזור אנסטילוזיס, היא שחזור קפלת אובטרי בפאדובה, עם מחזור של ציורי קיר מאת אנדריאה מנטנה.

ביבליוגרפיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • ארכיון קִימוּם, באתר האקדמיה ללשון העברית
  • ג'ובאני קרבונרה, דונטלה פיוראני, פרנצ'סקו טומאסלו, ניקולס סטנלי-פרייס. "שיקום ושימור. האתר הארכאולוגי", Il Mondo dell'Archeologia (2002), המכון לאנציקלופדיה האיטלקית Treccani
  • Raffaele Tamiozzo, Jukka Jokilehto, Rossella Colombi, Cristina Menegazzi, «שיקום ושימור. חקיקה והגנה", Il Mondo dell'Archeologia (2002), המכון לאנציקלופדיה האיטלקית Treccani
  • סקר ארכאולוגי דיגיטלי, לקסיקון המאה ה-XXI (2013), Treccani Italian Encyclopedia Institute
  • Rieche, Anita; Schalles, Hans-Joachim; Zelle, Michael (2003). Grabung - Forschung - Präsentation: Festschrift Gundolf Precht. Xantener Berichte (בגרמנית). P. von Zabern. ISBN 978-3-8053-2960-6.
  • , ב-Treccani.it - אוצר המילים של Treccani באינטרנט, רומא, המכון לאנציקלופדיה האיטלקית. כתובת האתר נועדה ב-16 ביוני 2013.
  • Anastilòṡi - Significato ed etimologia - Vocabolario, Treccani (באיטלקית)
  • Restauro e conservazione. la legislazione e la tutela - Enciclopedia, Treccani (באיטלקית)