רביד

רביד
צילום אוויר של קיבוץ רביד עם הר ארבל ברקע
צילום אוויר של קיבוץ רביד על רקע הר ארבל
מדינה ישראלישראל ישראל
מחוז הצפון
מועצה אזורית עמק הירדן
גובה ממוצע[1] ‎165 מטר
תאריך ייסוד 1981
תנועה מיישבת התנועה הקיבוצית
סוג יישוב קיבוץ
נתוני אוכלוסייה לפי הלמ"ס לסוף 2023[1]
  - אוכלוסייה 127 תושבים
מדד חברתי-כלכלי - אשכול
לשנת 2021[2]
5 מתוך 10

רָבִיד הוא קיבוץ בגליל התחתון, הממוקם 6 ק"מ ממזרח ליישוב מסד, לצד הכביש בין מחלף גולני וצומת נחל עמוד (צומת קדרים). נקרא על שם הנחל הנשקף ממנו, ואדי אל-רַבַּדֿיַה (נחל צלמון). שייך למועצה אזורית עמק הירדן, בה הוא מהווה כיישוב המערבי ביותר.

הקיבוץ נמצא על אדמות הכפר הערבי אל־מנסורה שנכבשו בשנת 1948. אל-מנסורה היה בראשיתו הסתעפות של הכפר אל-מע'אר שממערב לו. שרידי מרכז אל-מנסורה נמצאים צפונית-מערבית לכניסה לקיבוץ וכיום יש בהם עיי־חורבות ועשבי בר גבוהים, עצי־זית ושיחי־צבר.

הקיבוץ הוקם על ידי התק"ם ביוני 1981 במסגרת תוכנית המצפים לגליל[3]. על פי התוכנית, עיקר פרנסת הקיבוץ תוכנן להיות על התעשייה[4]. באוקטובר 1982, עת התגוררו במקום 10 משפחות, התקיים טקס העלייה על הקרקע. המתיישבים במקום היו עירוניים שנענו למודעות בעיתונים שקראו להתיישב ברביד[5]. בשנת 1986, לאחר משבר חברתי עמוק במקום, החליט התק"ם על פירוק הקיבוץ[6].

בשנות ה-80 נכשלו שני ניסיונות התיישבות בנקודה[דרושה הבהרה]. בסוף שנות השמונים הקיבוץ יושב על ידי גרעין צפון אמריקאי של הבונים דרור וגרעין ישראלי. היישוב הנוכחי הוקם בשנת 1994 בידי משוחררי נח"ל חברי תנועת הבוגרים של הנוער העובד והלומד. הקיבוץ מיושב היום על ידי תנועת "דרור ישראל". הקיבוץ הוא "קיבוץ קבוצות", ובנוי ממספר קבוצות שיתופיות החיות בקומונות המקיימות ביניהן קשרים חברתיים ומשימתיים במשימות החינוך השונות.

הקיבוץ מוגדר גם כקיבוץ מחנכים וחבריו עוסקים בעיקר בפעילות חינוכית פורמלית ובלתי פורמלית. בקיבוץ נמצאים מרכז ומשרדי "המעורר" - חברה העוסקת בחינוך באמצעות סמינרים לבתי ספר תיכוניים ומסעות לפולין, בדגש על שורשי המהפכה הציונית ותנועות הנוער בשואה שהוקמה על ידי בוגרי דרור ישראל.

פעילות חינוכית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כמו כן בקיבוץ ישנו "המרכז החינוכי להתחדשות שתפנית" המשמש את חברי דרור ישראל ואת תנועת הנוער העובד והלומד כמרכז סמינרים. בין הפעילויות הנערכות במרכז:

  • סדרות חינוך ללוחמים (מג"ב),
  • השתלמויות למדריכים ולמורים.
  • סמינרים לקראת שנת שירות.
  • סמינרים יהודים-ערביים.
  • סמינרים לקבוצות מתנדבים מחו"ל.
  • סמינרים למדריכי משלחות נוער לפולין
  • סמינרים למחנכי נוער בסיכון.

בקיבוץ פועלות שתי מסגרות חינוכיות קבועות:

  • המכינה הקדם צבאית ״יפתח״
  • בית הספר למקצועות המחר ״דרור גליל״

ליד הקיבוץ - המפעלים "בלוקל רביד" ו"אבני רביד" וכן מטעי מנגו, אבוקדו, ליצ'י וזיתים של הקיבוץ. מטעי הקיבוץ משמשים מסגרת גם ל"קטיף חינוכי" של בני נוער וחברי קבוצות שיתופיות, במהלכו לנות הקבוצות תקופת מה בקיבוץ - עובדות במטעים ולומדות למידה משותפת על נושאים הקשורים לעולם העבודה.

אתרים באזור

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בסמוך לכביש הגישה לרביד מכביש 65, הוקם מצפה ארבל, על שם החייל ארבל רייך שנפל בפעולה ברצועת עזה ב 12 ביולי 2007.[7] מהמקום תצפית יפה על הר ארבל והכנרת.

בשנת 1996, כשנה לאחר רצח רבין, נפרצה ביוזמת תנועת הבוגרים של הנוער העובד והלומד דרך עפר המקבילה לשביל הגישה ליישוב תחת השם 'דרך יצחק רבין'. בשנת 2017 בשיתוף עם קרן קיימת לישראל הוכשרה הדרך והוצבו לאורכה מיצבים ותערוכה לאזכרת פועלו של יצחק רבין, מורשתו והירצחו.[8][9]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רביד בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 אוכלוסייה בעיריות, במועצות המקומיות והאזוריות וביישובים בעלי 2,000 תושבים לפחות - לפי טבלה חודשית של למ"ס עבור סוף אוגוסט 2024 (אומדן), בכל יתר היישובים - לפי טבלה שנתית של למ"ס עבור סוף 2023.
  2. ^ הנתונים לפי טבלת מדד חברתי כלכלי של למ"ס נכון לשנת 2021
  3. ^ ארנון מגן, עוד קומה בהקמת תק"ם, דבר, 20 בספטמבר 1981
  4. ^ ארנון מגן, עודף מועמדים להתיישבות, דבר, 20 באפריל 1979
  5. ^ שעיה סגל, שני יישובים חדשים בגליל, מעריב, 6 באוקטובר 1982
  6. ^ מנחם רהט, קיבוץ רביד בגליל ירד מן המפה, מעריב, 30 ביוני 1986
  7. ^ לארבל יש אתר זיכרון נוסף - גבעת ארבל, ביישוב יובלים.
  8. ^ דרך יצחק רבין באתר קרן קיימת לישראל
  9. ^ דרך יצחק רבין באתר הנוער העובד והלומד