רשת ברק

רשת ברק
מפתח Elements Project (Blockstream), Lightning Labs, ACINQ
גרסת בטא
ב־6 בדצמבר 2017
נכתבה בשפות C, Go, Scala
סוג רישיון רישיון אפאצ'י עריכת הנתון בוויקינתונים
http://lightning.network/
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רשת ברק נוצרה כפתרון לבעיית הסקלביליות של רשת הביטקוין - הגידול המואץ שלה שגרם לעיכוב בביצוע עסקאות ולעמלות מאמירות.

הרשת נמצאת בתהליכי פיתוח סופיים וצפויה לפעול בשנת 2018. הרשת תשתמש בפרוטוקול שמחוץ לרשת הביטקוין המקורית. היא תאופיין במערכת עמית לעמית של תשלומים זעירים של מטבעות מבוזרים באמצעות רשת שחופשייה מסקאלה (שבתוחלת מכילה הרבה קשרים בין כל צומת לצומת אחרת ברשת) . הרשת תאפשר מערכת תשלומים דו כיוונית בין משתמשים ללא צורך בהסתמכות על צד שלישי

מצופה ששימוש רגיל של הרשת יתבצע על ידי העמדת סכום כסף לרשת הברק (מרשת הבלוקצ'יין המקורית), ולאחר מכן ביצוע מספר כלשהו של תשלומים, ללא עדכון הבלוקצ'יין המקורי, ורק בסופו של דבר, כשמחליטים לסגור את רשת המיקרו-תשלומים, משדרים לרשת הבלוקצ'יין המקורית את הגרסה הסופית של חלוקת המטבעות החדשה.

המפרט לשימוש רשת הברק מסתמך על (Segregated Witness (SegWit.[1][2]

עיצוב הרשת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

רשתות התשלום מאפשרות למשתמשים להעביר תשלומים מאיש לרעהו ללא צורך ברשימת כל העברות הכספים באופן ציבורי על הבלוקצ'יין, אלא רק את המצב הסופי. כשפותחים ערוץ, משתמשים חייבים להפקיד סכום כסף (דבר שנקרא העברת מימון, שנרשמת על הבלוקצ'יין) כדי להשתמש ברשת.

ביצוע עסקאות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אם לדוגמה, אליס רוצה כל בוקר לקנות קפה מבית הקפה הסמוך לביתה. היא תפתח בינה לבין בית הקפה ערוץ תשלום, באמצעות פתיחת כתובת בעלת חתימה כפולה, על גבי הבלוקצ'יין, ותפקיד סכום כסף מסוים, למשל 0.01 ביטקוין, בעוד שבית הקפה לא יפקיד שום סכום, כי הוא לא מתכנן לקנות מאליס משהו, אלא רק לקבל כסף מלקוחות.

בכל בוקר אליס תוכל לשלם עבור הקפה שלה ללא שידור העסקה לרשת הביטקוין, אלא רק באמצעות רישום על ערוץ התשלום שנפתח ביניהם.

כל עסקה תאושר על ידי שני הצדדים באמצעות חתימה של מפתח פרטי שנמצא אצל כל צד, וידוע רק להם. גם זמן העסקה נרשם. כך מתבצעים התשלומים ועדכון סכום הכסף שבידי כל אחד מהגורמים המעורבים בעסקה. לבסוף, כשאחד הצדדים מעוניין לעדכן את רשת הביטקוין בגרסה הסופית של חלוקת המטבעות, הוא משדר אותה לרשת הביטקוין, ואם היא אכן תקינה, סכום הכסף החדש נרשם אצל אליס ובית הקפה באופן ציבורי וסופי. גם במקרה שבו אחד מהצדדים מפסיק לשתף פעולה, כל אחד מהצדדים יכול לשדר לרשת הביטקוין את הגרסה האחרונה והמאושרת של חלוקת המטבעות ביניהם, וכך לסגור את ערוץ התשלום ביניהם.

אם אחד הצדדים מנסה לרמות את הרשת, הוא עלול לקבל ענישה בדמות לקיחת המטבעות שהוא הפקיד.

כדי לייעל את רשת הברק, משתמשים נוספים יוכלו לשלם לבית הקפה דרך הערוץ שאליס פתחה, וכך משתמש מסוים לא יצטרך לפתוח ערוץ תשלום עם כל משתמש אחר, דבר שישאיר עומס גדול על גבי רשת הביטקוין. לדוגמה, אם גם בוב מעוניין לקנות קפה כל בוקר מבית הקפה, הוא יפתח ערוץ תשלום עם אליס, וישתמש בערוץ שלה עם בית הקפה לצורך תשלום. כלומר, הוא יעביר לה למשל 0.1 מילי ביטקוין עבור הקפה, והיא תעביר סכום זהה לבית הקפה. כך, בוב יוכל להשתמש בכל רשתות התשלומים שאליס כבר פתחה לצורך תשלומיו.

רשת הברק תאתר את הנתיב המהיר והזול ביותר שקיים מבחינת עמלות עבור ביצוע עסקה. נתיב התשלום יוכל לעבור בכל צומת שבה הופקד מספיק כסף (וכך אותה צומת לא תיכנס ל"מינוס").

ג'וסף פון ותיאודור דרייג'ה כתבו את נייר העמדה (White Paper) של רשת הברק. המפרט פורסם לאחר מכן, ונמצא בפיתוח במקביל על ידי מספק קבוצות: elements project, Lightning Labs, ו-ACINQ. המפרט מצוי בגיטאב.[2]

גרסת האלפא שוחררה ב-10 בינואר 2017. בדצמבר 2017 ספק התשלומים Bitrefill הכריזה שהצליחה לבצע תשלום באמצעות רשת הברק שפעלה על גבי רשת הביטקוין.[3]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רשת ברק בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Rusty Russell, #bitcoin-lightning: Things to Know, Rusty Russell, ‏2016-12-19
  2. ^ 1 2 lightning-rfc: Lightning Network Specifications, 2018-01-09, נבדק ב-2018-01-09
  3. ^ "Payment Provider Bitrefill Runs Successful Lightning Transaction Test - CoinDesk". CoinDesk (באנגלית אמריקאית). 2017-12-29. נבדק ב-2018-01-09.