«Olav Tryggvason»

«Olav Tryggvason»
Karriere
FlaggstatNorge
SkipstypeMinefartøy
Oppkalt etterOlav Tryggvason
Bygget1932 ved Horten Verft
Sjøsatt21. desember 1932
Tekniske data
Lengde97,3 meter
Bredde11,45 meter
Dypgående4,03 meter

«Olav Tryggvason» var et norsk mineleggingsfartøy som ble bygget ved Horten Verft, som byggenummer 119 tidlig på 1930-tallet. Kjølen ble strukket 1. januar 1931.[1] Skipet ble sjøsatt 21. desember 1932 og satt inn i tjeneste 21. juni 1934. «Olav Tryggvason» var utstyrt med både dampturbiner og dieselmotorer. Hun var også utstyrt med et for sin tid meget moderne ildledningsutstyr som gjorde at hun kunne skyte med alle sine fire 120 mm kanoner mot samme mål samtidig.

Dronning Maud, som døde i London 20. november 1938, ble ført til Norge med slagskipet «Royal Oak». Bildet viser folk som venter ved Honnørbrygga I OsLo 26. november. Marinefartøyet til ankers er mineleggeren «Olav Tryggvason».

«City of Flint»-episoden

[rediger | rediger kilde]

Ved utbruddet av andre verdenskrig ble «Olav Tryggvason» involvert i episoden med det amerikanske lasteskipet «City of Flint» som var tatt som prise av det tyske lommeslagskipet «Deutschland». «City of Flint» var med prisemannskap på vei tilbake til Tyskland da det kom inn i norsk territorialfarvann og ankret opp ved Haugesund. «Olav Tryggvason» under ledelse av nestkommanderende Kaptein Bernt T. Dingsør, ble beordret til Haugesund og skipsjefen med om lag 30 mann bordet «City of Flint», løslot det amerikanske mannskapet og internerte det tyske prisemannskapet, som ble sendt til Kongsvinger Festning. I henhold til datidens internasjonale lov kunne tyskerne ha passert norsk territorialfarvann med sin prise, men når de ankret opp brøt de norsk nøytralitet og norske myndigheter måtte reagere. Dette medførte skarpe reaksjoner fra det tyske utenriksdepartementet som protesterte kraftig på nordmennenes handling.

9. april 1940

[rediger | rediger kilde]

«Olav Tryggvason» under ledelse av kommandørkaptein T. Briseid kom i kamp med den tyske marinen i Horten havn 9. april 1940 hvor den senket et tysk marinefartøy og skadet to. Skipet ble senere samme dag tatt til fange av den tyske marinen som satte det i drift som tysk marinefartøy 11. april samme år under navnet «Albatros II».

Tysk tjeneste

[rediger | rediger kilde]

«Olav Tryggvason» tjenestegjorde i den tyske marinen fra 11. april 1940 som «Albatros II» og fra 16. april samme år under navnet «Brummer». I tysk tjeneste senket hun en destroyer og en ubåt. Skipet havarerte 3. april 1945 mens hun lå til reparasjon ved Deutsche Werke i Kiel. Vraket av «Olav Tryggvason» ble fjernet mellom 1945 og 1948.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ KNM Olav Tryggvason, Navel History
Autoritetsdata