Africa Star

Africa Star

Africa Star er en britisk militær kampanjemedalje tildelt for tjeneste i Nord-Afrika og Nordøst-Afrika under andre verdenskrig.

Utforming

[rediger | rediger kilde]

Africa Star er utformet som en stjerne med seks tagger og er laget av bronse.[1] Forsiden har en midtmedaljong som viser kong Georg VIs kronede monogram omgitt av en bord med innskriften «THE AFRICA STAR». Baksiden er slett, men kan i noen tilfeller ha mottagerens navn inngravert.

Medaljen er opphengt i et bånd der den sandgule fargen symboliserer ørkenen.[1] Den brede røde midtstripen står for British Army, mens de smalere stripene i mørk blått og lyst blått representerer Royal Navy og Royal Air Force.

Båndet kan være utstyrt med spenner.[1] Tjeneste i 1. armé og 8. armé kvalifiserte til båndspenne med innskriftene «1ST ARMY» eller «8TH ARMY». Tilsvarende kunne tjenestegjørende ved hovedkvarteret for 18. armégruppe kvalifisere seg for båndspennen «NORTH AFRICA 1942–43». På båndstripen ble spennene indikert ved enkeltstående arabiske tall eller med en rosett.

Tildelingskriterier

[rediger | rediger kilde]

Medaljen ble tildelt personell, først og fremst fra hæren, som mellom 10. juni 1940 og 12. mai 1943 hadde minst én dags tjeneste i Egypt, Libya og Tunis, samt Etiopia, Eritrea, Italiensk Somaliland, Sudan og Kenya, men også på Malta.[2][3] Personell i flåten, som tjenestegjorde i Middelhavet eller i havn i Nord-Afrika med Egypt og Malta gjorde seg også fortjent til medaljen. Tjenestegjørende i Flyvåpenet, som opererte over eller landet i Nord-Afrika ble også tildelt Africa Star.[1] Tjeneste i Vest-Afrika og på Madagaskar kvalifiserte ikke til medaljen.[3]

I tillegg til personell fra Storbritannia og Samveldet, ble Africa Star også tildelt alliert personell. Medaljen ble også tildelt nordmenn.


Båndstriper for Africa Star


Africa Star

Africa Star
med spennen 1st Army

Africa Star
med spennen 8th Army

Africa Star
med spennen North Africa 1942-43

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c d John W. Mussell (red.): Medal Yearbook 2013, Honiton: Token Publishing, 2012, s. 183.
  2. ^ «Africa Star», Medals: campaigns, descriptions and eligibility, Ministry of Defence.
  3. ^ a b Duckers, Peter: British Military Medals: A Guide for the Collector and Family Historian, Barnsley: Pen and Sword, 2009, s. 110.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata