Allgemeiner Deutscher Nachrichtendienst

Bygningen for ADN og ADN-Zentralbild i Mollstraße i Øst-Berlin; bygd 1971.

Allgemeiner Deutscher Nachrichtendienst (ADN) var ved siden av Panorama DDR det eneste tillatte nyhets- og billedbyrå i DDR (Øst-Tyskland). Hovedsetet var i Øst-Berlin.

Det hadde monopol på leveranse av nyheter, rapporter, artikler og fotos av overregionalkarakter, til nesten alle de østtyske aviser og til radio og fjernsyn. ADN hadde samarbeidsavtaler med rundt seksti agenturer i andre land, og filtrerte ideologisk og politisk det nyhetsmateriale som ble formidlet. ADN var formelt underlagt DDRs Ministerrat, men var i praksis ledet og holdt under oppsyn av Sozialistische Einheitspartei Deutschlands sentrale partiapparat. Frem til 1989 hadde ADN rundt 1.400 medarbeidere.[trenger referanse]

Nyhetsagenturet ble til i oktober 1946 med samtykke fra den sovjetiske militæradministrasjon i Tyskland. ADN ble til etter omdanning av det sovjetiske nyhetsbyrådet (engelsk:Sovjet News Bureau), og fikk snart monopol på nyhetsformidlingen i sovjetisk sektor.[1] Den var et «GmbH»-selskap opprettet av en rekke forlag, aviser og radiosendere. I april 1953 ble selskapet oppløst og agenturet omdannet til statlig nyhetsbyrå. Billedavdelingen tilkom i 1956 da «Zentrale Bildstelle Berlin» ble tilsluttet under navnet «ADN-Zentralbild».

Nyhetsagenturet dominerte fullstendig i dannelsen av Øst-Tysklands nyhetsbilde frem til Berlinmurens fall i 1989. I mai 1992 ble ADN med sine da 254 medarbeidere kjøpt av «Deutscher Depeschendienst» (ddp).[2][1] Det historisk verdifulle arkivet til ADN-Zentralbild med rundt syv millioner fotografier helt tilbake til fotografiets barndom ble overført til det tyske Bundesarchiv og flyttet til Ehrenbreitstein i Koblenz.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Boyd-Barrett, Oliver; Rantanen, Terhi (26. oktober 1998). The Globalization of News (på engelsk). SAGE. ISBN 978-0-85702-615-6. 
  2. ^ «Allgemeiner Deutscher Nachrichtendienst aus dem Lexikon - wissen.de». 11. mai 2013. Arkivert fra originalen 11. mai 2013. Besøkt 4. mars 2017.