Altica

Altica
Altica lythri
Nomenklatur
Altica
Geoffroy, 1762
Synonymi
Haltica Illiger, 1801,Graptodera Chevrolat, 1836, Rybakowia Jacobson, 1892 , Neoclitena Abdullah & Qureshi, 1968
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
TribusJordlopper
Økologi
Antall arter: ca. 300,
26 i Europa
sju i Norge
Utbredelse: kosmopolittisk
finnes i Norge
Inndelt i
  • se tekst i artikkel

Altica er en slekt med biller som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae).

Altica er små biller, vanligvis under 5 mm lang. De har vanligvis en mørkt metallisk glans i bronse, messing, blått, grønt eller svart. Kroppen er litt langsmal og pæreformet som bladbillene ofte er. Baklåret er langt tykkere enn de andre lårene. Mange av artene er svært like hverandre og sikker artsbestemmelse kan bare skje ved undersøkelse av genitaliene.

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten. Om de voksne føler seg truet (blir forstyrret) vil det gjøre et langt hopp, herav kommer navnet jordlopper.

Altica tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Systematisk inndeling med europeiske arter

[rediger | rediger kilde]

Altica har eller er systematisk plassert litt forskjellig, enkelte plasserer den inn i (underfamilien) trådbladbiller (Galerucinae). Her er den en del av jordloppene (Alticinae).

Det er diskusjon om hvem som skal være autor for denne slekten. Altica ble første gang beskrevet av Geoffroy i 1762, og O. F. Müller i 1764, mens den første «gyldige» beskrivelsen var det Fabricius som hadde så seint som i 1775.[1]

Oversikten har med europeiske arter.[2]

Treliste

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ David G. Furth (1980), Altica of Israel (Coleoptera: Chrysomelidae: Alticinae). Israel Journal of Entomology 14, 55-66.
  2. ^ Fauna Europaea - besøksdato: 21. februar 2010

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata