Bredbåndfly

Bredbåndfly
Nomenklatur
Noctua fimbriata
(Schreber, 1759)
Populærnavn
bredbåndfly[1]
(breibåndfly)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektNoctua
Økologi
Habitat: mest i skog
Utbredelse: den palearktiske sone
Noctua fimbriata

Bredbåndfly (Noctua fimbriata) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Denne store og karakteristiske arten er funnet nord til Rogaland i Norge.[1]

Et stort (vingespenn 53 – 60 mm), kraftig, livlig farget nattfly. Den virker renere i fargene enn andre båndfly. Den er samme størrelsen som hagebåndfly (Noctua pronuba), men skilles lett fra denne på bakvingens brede svarte tverrbånd. Forkroppen og forvingen er ofte lysgrå med et oransje skjær, men kan også være ganske mørke, sjokoladebrune. I så fall er vingens ytre del vanligvis lysere. Forvingen har lyskantede nyre- og ringmerker og en lys, krummet ytre mellomlinje ca. 2/3 ut i vingen. Langs ytterkanten går det en smal, lys bølgelinje. Bakvingen er guloransje med et bredt, svart tverrbånd som opptar omtrent halve vingebredden. Den har ikke noen mørk flekk i midten. Larven er lyst kanelbrun med runde, mørke flekker på sidene.

Bredbåndflyet finnes helst i løvskog, men kan også forekomme andre steder. Larven kan finnes på ulike løvtrær, busker og urter. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juli – september.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt over det meste av Europa og det nordlige Asia østover til Turkmenistan og Novosibirsk-området i Russland. I Norge finnes bredbåndflyet bare langs sørkysten vestover til Rogaland.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 25. juli 2020. Besøkt 25. juli 2020. 
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Noctua fimbriata på UK moths: [2]
  • Utbredelsesdata: [3]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]