Bédélia

Bédélia fra 1910 i 1975 på Nürburgring

Bédélia var arketypen på den franske sykkelbil.

Denne bilen ble produsert av Bourbeau et Devaux Co. i Paris, fra 1910 til 1925 etter en konstruksjon av Robert Bourbeau. Snarere enn å skalere ned eksisterende motorer, valgte Bourbeau å tilpasse motorer fra motorsykler til sin bil, noe som ga opphavet til cyclecar.[1] Den lave og lette bile hadde plass til sine to personer i tandem med passasjeren foran, mens føreren satt bak. Motoren var en ensylindrert på 10 Hk med bakhjulsdrift .Kraften ble overført til bakhjulene ved et belte som kunne flyttes mellom to hjul som virket som en girkasse. Styringen var enkel: Forakselen var svingbar om en bolt i sentrum, montert på en spiralfjærer og styringen foregikk med en kabel festet i begge ender av forakselen som gikk rundt en vannrett skive foran sjåføren og fungerte som et ratt Elliptiske bladfjærer ble brukt på bakhjulene. Metoden for å endre gir var uvanlig. Føreren hadde en spak som slakket beltet til bakakselen og passasjeren måtte flytte beltet mellom de to hjul ved hjelp av en egen spak.[2] Hvordan bilen ble kjørt uten en passasjer er ikke forklart. På nyere biler ble spaken flyttet slik at føreren kunne gire uten passasjerens hjelp.[1] Før Første verdenskrig solgte Bédélia sykkelbiler veldig godt, selv i Storbritannia.

En Bédélia vant 1913 Cyclecar Grand Prix som ble arrangert i Amiens.[2] En Morgan kom på første, og det var i stor grad på grunn av denne publisitet fra at Morgan brøt seg inn på det franske markedet, noe som resulterte i etableringen av Darmont selskapet som tangerte Sandford. Likevel det ble den andre franske bil som senere ble tilkjent seieren.

Produksjonsrettigheter ble overtatt av en forhandler, Monsieur Binet i 1920, og han fikk en oppdatert versjon av bilen laget for ham ved Mahieux i Levallois-Perret, Seinen.[2] Karosseriet ble endret slik at sjåføren og passasjeren satt side-om-side og et vanlig tre-trinns girkasse ble montert. Motorer opp til 990 cc var tilgjengelig .[2]

Bilens lansering falt sammen med en «bensinkrig» som berørte de kommersielle interessene til USA, Romania og andre land. Frankrike hadde da ingen oljeforekomster og de algeriske kilder var ennå ikke oppdaget Frankrike ble spesielt hardt rammet, og regjeringen skattla den yrende bilbransjen med nye bilavgifter.[1] Lettvektvekts Bedélia sykkelbil kom i rette tid. Med da sykkelbil boomen var over kollapset selskapet i 1925.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c Cyril Posthumus: The Non-Conformists, No. 2: The Bedélia Cyclecar. Motor, s 34–37, 31 oktober 1971.
  2. ^ a b c d G.N. Georgano. Beaulieu Encyclopedia of the Automobile (2000). Utgiver:HMSO, London. ISBN 1-57958-293-1

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata