Chessmetrics er et ratingsystem for sjakkspillere, utviklet av Jeff Sonas i et forsøk på å forbedre Elo-ratingsystemet.
Chessmetrics baserer seg på et vektet gjennomsnitt av tidligere prestasjoner.[1] Til grunn ligger spillerens vinnerprosent mot andre spillere, vektet mot ratingen til de andre spillerne og hvor lang tid som har gått siden partiene ble spilt. Prestasjonsforbedring på 10% tilsvarer en økning på 85 ratingpoeng.
Vektinga av tidligere partier avtar lineært fra 100% for nettopp avsluttede partier til null for partier som ble spilt for mer enn to år siden.
Endring av prestasjonsrating etter en turnering:
Vekting av tidligere turneringer (tid i måneder):
Den store fordelen med systemet er at Jeff Sonas har lagt ned et stort arbeid i å samle inn og systematisere historiske sjakkresultater. De første ratingtallene i systemet er fra januar 1843[2], og en kan få opp statistikker måned for måned, år for år, og for perioder på 3 år, 5 år, 10 år og 20 år. For spillere som er aktive i samme tidsperiode produserer systemet interessante og trolig rimelig nøyaktige anslag over relativ spillestyrke dem i mellom. Hos Chessmetrics kan en f. eks. finne ut hvilken spiller som var nummer 5 i verden i 1939 (det var Paul Keres[3]), med de forbehold som alltid ligger i slike utregninger, f.eks vil kvaliteten på datagrunnlaget kunne variere.
I støtte av tester foretatt av ham selv, har Jeff Sonas gjentatte ganger hevdet at systemet er bedre til å forutse kommende mesterspillere enn Elo-ratingsystemet er.[4]
Sonas hevder også at Chessmetrics har andre fordeler i forhold til Elo-rating:[4]
Chessmetrics gir fra tid til annet merkelige resultat, eksempelvis var verdensmesteren i sjakk Emanuel Lasker lite aktiv i årene 1912-1914, og falt som en følge av dette fra 1. til 12.-plass i verden på Chessmetrics' rankingliste.[5] Deretter vant han turneringen i St. Petersburg, der flere av de aller beste spillerne i verden deltok.
Som alle andre ratingsystemer kan Chessmetrics bare gi et anslag over sannsynlig spillestyrke i forhold til andre spillere på grunnlag av de resultatene som er lagt inn i systemet, og gir ikke eksakte mål på virkelig spillestyrke.
Den første artikkelen om Chessmetrics ble offentliggjort på ChessBase i oktober 2002.[6] Siden da har Chessmetrics blitt godt kjent i sjakkmiljøet, blant annet på grunnlag av mange artikler hos nettstedene ChessBase og The Week in Chess.[7]