Diogenitt

Diogenitt fra Tatahouine, Tunisia

Diogenitt er en undergruppe av HED-meteoritter, en type meteoritter av akondritt (det vil si uten kondruler). Diogenittene er antatt å stamme fra dybden av skorpen til asteroiden 4 Vesta. Alle ser ut til å ha en halveringsalder på enten 22 millioner år eller 36 millioner år, antatte tidspunkt for kollisjonshendelser, og foruten dvergplaneten 4 Vesta er en aktuell kandidat asteroiden (237442) 1999 TA10, som selv kan ha blitt dannet av mantelen til 4 Vesta.[1][2]

Trolig oppstod de nede i et magmakammer hvor krystallene av pyroksen størknet langsomt og fikk sjansen til å vokse til en relativ grov krystallkorn-granulering.

Diogenitter er sammensatt av magmatiske bergarter av dypbergartopprinnelse, som langsomt har festet seg dypt inne i Vesta's skorpe for å forme krystaller som er større enn i eukritter. Disse krystallene er primært magnesiumrike pyroksener, med mindre mengder av plagioklas og olivin.

Et kjent eksemplar av diogenitt er funnet ved Tataouine i Tunisia.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ T. Althaus, «Ein Splitter aus Vestas Mantel: Der Asteroid 1999 TA10» i Sterne und Weltraum. nummer 3, 2011, side20.
  2. ^ V. Reddy (red), «First fragment of Asteroid 4 Vesta’s mantle detected» i Icarus, 2010.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]