Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon. Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den. |
Flash Crash var et amerikansk børskrakk den 6. mai 2010 med en umiddelbar opphenting.[1] Det var historisk Dow Jones Industrial Averages nest største poengsving, 1010.14 poeng[2], og største én-dags poengnedgang, 998,5 poeng, på intradag basis.
De første rapportene indikerte at hendelsen kunne ha blitt utløst av en «Fat Finger Trade» («Pølsefinger-handel»), nærmere bestemt en utilsiktet stor salgsordre for aksjer i Procter & Gamble, som igjen utløste massive algoritmiske handelsordre om å dumpe aksjer. Enkelte analytikere var skeptiske til denne hypotesen, og antydet at bevisst markedsmanipulasjon kunne ligge bak.[3] Andre sa at krakket kunne ha vært knyttet til shortsalg, i form av salgsopsjoner på aksjer på S&P 500-indeksen rett før ulykken, eller en bevegelse i kursen for amerikansk dollar mot japansk yen.
Årsaken til fallet forble ukjent, men etterforskere fokuserte på en rekke mulige årsaker, inkludert en gjensid påvirkning mellom data-automatiserte handler, eller muligens en menneskelig feil gjort av aksjemeglere. Innen helgen hadde regulatorer avvist muligheten for menneskelig feil og fokusert på automatiserte handler. Andre spekulerer i at en "intermarket sweep order" (en ordre som skal begrenses til ett marked) kan ha spilt en rolle i å utløse ulykken. Den 11. mai antydet The Wall Street Journal at et stort kjøp av salgsopsjoner av hedgefondet Universa Investments kort tid før ulykken kan ha vært blant de viktigste årsakene.
Den 14. mai 2010 ble det publisert rapporter som tydet på at hendelsen kunne ha blitt utløst av et enkelt salg på 75.000 «e-mini»-kontrakter til en verdi på rundt $ 4 milliarder; det gjaldt i så fall kontrakter solgt av Kansas-firmaet Waddell & Reed på Chicago Mercantile Exchange.