Goliathus regius

Goliathus regius
hann
Nomenklatur
Goliathus regius
Klug, 1835
Populærnavn
goliatbille
Hører til
Cetoniinae, skarabider (Scarabaeidae), Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Habitat: regnskog
Utbredelse: tropisk Afrika

Goliathus regius er en bille som hører til gruppen gullbasser (Cetoniinae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Denne arten blir ofte regnet som en av verdens største biller, om man bruker vekten som mål.

En meget stor (lengde 60-110 millimeter) og kraftig bille. Arten er en av kandidatene til tittelen "verdens tyngste bille", sammen med slektningen Goliathus goliatus og elefantbillen (Megasoma elephas) fra Mellom- og Sør-Amerika, voksne individer kan veie ca. 50 gram, utvokste larver det dobbelte. Kroppen er ganske bred og flatrygget. Hannene har et gaffelformet pannefremspring og oppstående kjøler på sidene av hodet. Beina er nokså lange og kraftige, svarte, leggene (tibiae) nokså brede, hos hunnen med to skarpe pigger på yttersiden. På mellom- og bakbeina har leggene en tett hårkam på innersiden. Hodet og pronotum har hvit grunnfarge, sistnevnte med tre par svarte lengdestriper. Scutellum er langt, smalt og hvitt. Dekkvingene er svarte med hvite sider og et bredt, kileformet, hvitt felt langs midtstripen.

De voksne billene kan finnes på sevje som flyter ut fra sår på visse trær, og kommer også til gjærende frukt. Tross sin store kropp flyr de godt. Larvene lever i jorden, og i motsetning til mange andre Cetoniinae trenger de proteinrik kost, fordi de vokser svært raskt. I fangenskap kan de fores med hunde- eller kattemat, hva de eter ute i naturen vet man ikke med sikkerhet. Under optimale forhold kan larven voksen til en lengde av 13 centimeter og en vekt over 100 gram på fire måneder, som tilsvarer varigheten av regntiden. Larven graver så ut et puppekammer et stykke nede i jorda, forvandler seg til en puppe og tilbringer mesteparten av tørketiden i dette stadiet. Etter noen måneder klekker den voksne billen nede i puppekammeret, men den kommer ikke opp før regnet kommer. I fangenskap kan de voksne billene lever over ett år, men levetiden er trolig mye kortere i vill tilstand. De voksne billene bruker mesteparten av tiden på å få formert seg, hannene kjemper ved hjelp av det gaffeldelte fremspringet på hodet, som de forsøker i vippe hverandre opp med.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Arten lever i tropiske områder av Vest-Afrika.

Systematisk plassering

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]