Hans Jacob Nilsen

Hans Jacob Nilsen
Født8. nov. 1897Rediger på Wikidata
Fredrikstad
Død6. mars 1957Rediger på Wikidata (59 år)
Oslo
BeskjeftigelseSkuespiller, filmregissør Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Fra et minnearrangement over den nylig omkomne dikteren Nordahl Grieg i Stockholm 9. februar 1944: Fra høyre Hans Jacob Nilsen, teatersjef, Sigurd Hoel, forfatter, Jens Bull, minister (sendemann) ved den norske legasjonen i Stockholm under krigen, Johanne Grieg Cederblad, søster til Nordahl Grieg og barnebokforfatter, og Carl Cederblad.

Hans Jacob Nilsen (født 8. november 1897, død 6. mars 1957) var en norsk skuespiller og teatersjef.

Nilsen, som var utdannet som ingeniør, virket først som skuespiller, og siden også som instruktør og teatersjef.

Skuespiller

[rediger | rediger kilde]

Allerede som student i Trondheim spilte han gjennomgangsfiguren Rocambole i den aller første UKErevyen under UKA i 1917, noe som førte til at han gjennom hele sin studietid gikk under kallenavnet Rocambole. Han var teatersjef i Studentersamfundets Interne Teater i 1919, 1920 og 1921, og ble slått til kommandør av Den Gyldne Kat i 1921. Han har bl.a. tolket sentrale Shakespeare-roller som Hamlet og Othello.

Teatersjef

[rediger | rediger kilde]

I årene 1934-39 var han sjef ved Den Nationale Scene. I to perioder ledet han Det norske teatret 1933–1934 og 1946–1950. I sine siste år var han sjef for Folketeatret, som åpnet dørene i 1952. Nilsen besluttet at Folketeatret skulle være et teater som satte opp forestillinger for barn året rundt. I 1953 engasjerte han Agnar Mykle til å bygge opp et eget dukketeater ved Folketeatret. Etter Nilsens død ble Folketeatret og Det nye teater slått sammen til Oslo Nye Teater. Dukketeatret som Nilsen hadde tatt initiativet til, lever videre (per 2018) som Oslo Nyes dukketeater.

Flyktning i Sverige

[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig var han i Sverige og var aktiv i det norske skuespillermijøet der.

Peer Gynt på nynorsk

[rediger | rediger kilde]

Han vakte stor oppmerksomhet med sin Peer Gynt-oppsetning i 1947, der han selv spilte hovedrollen. Dette var den første oppføring av Ibsens verk på nynorsk, og Nilsen skiftet også ut Edvard Griegs musikk med nyskreven musikk av Harald Sæverud. Han mente at Griegs musikk, til tross for sine utvilsomme musikalske kvaliteter, på sett og vis fortalte en annen historie enn Ibsens tekst og dermed påvirket spillestil og tolkning på en uheldig måte.

Han hadde dertil kreative ideer om hvordan verket kunne tolkes. Han redegjør for disse i artikkelen «Peer Gynt – eit antiromantisk verk» som først ble holdt som foredrag i Det norske Studentersamfund. Artikkelen er senere gjengitt på s. 112-153 i antologien Omkring Peer Gynt, som var redigert av Otto Hageberg og ble utgitt i 1967. Nilsens oppsetning banet veien for nye oppsetninger på nynorsk ved Det Norske Teatret, som Tormod Skagestads stimulerende Peer Gynt-oppsetning fra 1962.

Biografiutgivelse i 1997

[rediger | rediger kilde]

Nilsens datter, Sidsel Marie Nilsen, har skrevet en bok om sin far til 100-årsjubileet i 1997: Helst mot urolig vær. Tittelen er et lån fra Henrik Ibsens berømte dikt «Terje Vigen».

Regi (utvalg)

[rediger | rediger kilde]
År Oppsetting Forfatter Teater Ref.
1935 Vår ære og vår makt Nordahl Grieg Den Nationale Scene urpremiere[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Vår ære og vår makt». Sceneweb. Besøkt 4. mars 2021. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]