Hedalen

Hedalen
LandNorges flagg Norge
FylkeInnlandets fylkesvåpen Innlandet
Kommune Sør-Aurdal
Postnummer3528 Hedalen
Kart
Hedalen
60°37′25″N 9°41′48″Ø
Ankomst fra Hedalslinna
Hedalen stavkirke

Hedalen er både et dalføre og ei bygd i Sør-Aurdal kommune i Innlandet. Dalføret er en sidedal til Begnadalen. Bygda, som preges av barskog, landbrukseiendommer og spredt privatboligbebyggelse, strekker seg vest og nordover mot Vassfaret fra Nes i Ådal, som ligger langs E16 ved nordenden av Sperillen i Ringerike kommune i Buskerud. Naturvernområdet Vassfaret , ligger med en del i Hedalen og en del i Flå i Buskerud. Fra Hedalen går det bomveg inn til Aurdalsdammen, og Nevlingen i Vassfaret.

Bygdesentrumet i Hedalen inkluderer blant annet Hedalen barne- og ungdomsskole, to nærbutikker og en liten bensinstasjon med verksted. Bygda er også kjent for Hedalen stavkirke, en bevart stavkirke som fortsatt er i bruk.

Bygda har tilkomst via fylkesvei 243 fra Nes i Ådal, fylkesvei 225 fra Begnadalen og fylkesvei 223 fra Nesbyen i Hallingdal. Det er dessuten mulig å ta seg dit via Strømsoddbygdveien fra Sokna og bomvei fra øvre Strømsoddbygda i Soknedalen over Vidalen. Dette er den gamle kongeveien til Valdres.

Fra bygdesentrumet i Hedalen til Nes i Ådal er det ca. 22 km, til Bagn i Valdres ca. 35,8 km, og til Nesbyen i Hallingdal ca. 47 km.

Hedalen har fra gamle tider vært stor leverandør av tømmer, og det var årlig fløting av tømmer på vassdragene i bygda til på slutten av 60 tallet. Dette er blitt tatt opp igjen som et kulturminne, og det er en årlig brøtning Arkivert 11. september 2014 hos Wayback Machine. i Vassfaret.

Forfatterene Mikkjel Fønhus og Edvard Elsrud har lagt mye av handlingen i flere bøker til Hedalen og områdene i Vassfaret, bla.a Skoggangsmann, og Slagbjørnen Rugg og Bjørnejakt i Vassfaret.

Bygdefolk har hatt stor interesse for å ta vare på det gamle i bygda – og det har blitt etablert et levende museum på Bautahaugen Samlinger

I tillegg har Bautahaugen også fått et komplett gårdsbruk, Bergsrud i Hedalen[død lenke]. Dette er nå blitt etablert som "levende gård", og skal drives på gammel måte.

I privat eie finnes og ei gammel mølle, som er i noenlunde stand, men ikke i drift. Den har vandret litt i sine mange leveår, og går under navnet "Husemølla" eller Hedalsmølla. Arkivert 10. august 2014 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]