Herføl

Herføl
LandNorges flagg Norge
Areal1,96 km²
Kart
Herføl
59°00′N 11°03′Ø

Herføl på kart over Oslofjorden
Hvalgapet - Katedralen - Herføl

Herføl er den sørligste bebodde øya i Hvaler kommune i Østfold, og ligger like ved grensa til Sverige. Den er 1,96 km² og har postnummer 1690. Det er vel vel 20 fastboende på øya i 2021.

Herføl hadde tollstasjon, los, skole, talestasjon, og poståpneri frem til 1960-tallet, og var et viktig fiskerisentrum med leveranse til fiskemottaket på Lauer.

Per 2022 er Herføl et sommer- og turistsenter. Ved Herføl Marina finnes pub, spisested, kiosk/butikk og bademuligheter. Rutebåt anløper stedet ni ganger daglig fra Skjærhalden, og det er gjestehavn med mulighet for å kjøpe bensin. Fra marinaen går den smale Henry A. Larsens vei 1,6 km sørover til Andholmen. Veistrekket er oppkalt etter norsk-kanadieren Henry A. Larsen, som var fra Herføl. Den er også veien til de skiltede besøksmålene på øya.

I 2020 er det billigere å frakte bil på fergen tur/retur Herføl enn å parkere mer enn 5 dager på Skjærhalden, slik at det i dag er større biltrafikk på Herføl enn tidligere år.

Langrøsset og Herfølsåta er vernede gravrøyser fra bronsealderen.[1] Langrøsset ved Linnekleppen er det aller lengste i landet, og Herfølsåta er landemerke langt til havs. Arkeologene daterer røssene til bronsealderens til andre periode fra rundt år 1500 til 1300, men åpner også for den tredje perioden fra 1300 til 1100. Å finne gjenstander er ikke forventet med det værharde klimaet i 3 500 år BN. Det høyeste punktet på øya er Linnekleppen på 31 meter med det 7 meter høye sjømerket tårnet, bygd i 1878. [2] (Navnet må ikke forveksles med Linnekleppen i Rakkestad kommune). Et fjerde særmerket sted er jettegryten «Hvalgapet» eller «Katedralen».[1]

Forfatteren Jan Kjærstad har røtter på Herføl.[3] Det har også Henry A. Larsen som øyas hovedvei er oppkalt etter. Han er mest kjent for sin innsats polarforsker i Arktis for Canadas ridende politi.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Herføl - Opplev Herføls skjulte naturskatter». Visit Oslofjorden (på norsk). 19. desember 2019. Besøkt 3. januar 2022. «Terrenget på Herføl er for det mest flatt og lett å vandre i. Noen steder er det litt rullestein og litt ulendt terreng men overkommelig. På øya Herføl ser vi på miljø og bygninger ved Herføls fergeanløp. Vi går opp til gravrøysene “Herfølsåta” og “Langrøsset”.» 
  2. ^ https://www.hvaler.kommune.no/globalassets/planer-pdf/kommunedelplaner/kommunedelplan-for-kulturminner-2018-2030.pdf
  3. ^ «Jan Kjærstads revansje». www.vg.no. 22. august 2017. Besøkt 3. januar 2022. «– Dette er den første sekseren jeg har fått i VG siden «Forføreren» (1993). Jeg er nok litt i sjokk, smiler han der han sitter på kjøkkenet i det gamle huset på Hvaler-øya Herføl som er nesten akkurat helt likt som da mormor og morfar bodde der. Moren ble født der, og da VG besøker Kjærstad rett før lanseringen av hans nye roman «Berge», forteller han at dette er hans 64. sommer på hytta. Like mange somre som han er gammel.» 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]