Meteogram

Meteogram for Bergen som viser temperatur, skydekke og vind.
Kilde: Meteorologisk institutt

Et meteogram er en grafisk presentasjon av et værvarsel for et bestemt sted. Dette er produkt som ofte blir generert direkte ut fra en værvarslingsmodell ved hjelp av lengdegrad, breddegrad og høyde over havet, men de kan òg være korrigerte av en meteorolog. Tidsaksen følger x-aksen bortover, mens y-aksen består av verdiene til de forskjellige parametrene.

De vanligste parametrene er nedbør, temperatur, lufttrykk, skydekke, vindstyrke og retning. Nedbøren blir vanligvis representert ved hjelp av søyler, mens temperatur og lufttrykk blir representert som grafer. Skydekke kan representeres både som et værsymbol eller som sirkler eller firkanter som gradvis blir fylt opp jo mer skyet vær det er. Vinden blir som regel vist som en vindpil fra den retningen vinden kommer fra.

Oseanogram

[rediger | rediger kilde]

Oseanogram ligner meteogram, men gjelder varsel for hav, der gjerne bølgehøyde (både signifikant og maksimal), retning, dønninger og bølgeperiode er de vanligste parametrene.

Et epsigram er på lignende måte som et meteogram en grafisk fremstilling av et værvarsel for et spesifikt sted, men her baserer varselet seg på et ensemble (EPS – ensemble prediction system). Et ensemblevarsel består ikke bare av én modellkjøring, men langt flere, opp til 51 forskjellige kjøringer i de beste modellene. Et epsigram viser hele utfallsrommet til alle kjøringene og istedenfor grafer og søyler blir de forskjellige parametrene (skydekke, nedbør, vindstyrke og temperatur) vist som et boksplott med persentiler, samt en median eller et gjennomsnitt av alle kjøringene. Når persentilene og boksene har liten utstrekning tyder det på at varselet er forholdsvis sikkert, mens stor utstrekning tyder på at kjøringene går i forskjellige retninger og at varselet er usikkert. I tillegg kan epsigrammet inneholde vindroser som viser de forskjellige vindretningene til ensemblet. Ofte er også den operasjonelle kjøringen til modellen (som ofte ligger til grunnlag for et værvarsel) tegnet inn som en graf, og på den måten kan en se om denne skiller seg ut på noen måte, f.eks. om den har mye mer eller mindre nedbør enn størsteparten av ensemblemedlemmene.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]