Millionprogrammet (svensk: miljonprogrammet) er den folkelige betegnelsen på boligbyggingen i Sverige fra 1965 til 1974. Målet var å bygge en million leiligheter i løpet av perioden, for å løse den akutte boligkrisen på slutten av 1950-tallet og begynnelsen av 1960-tallet.
På 1950-tallet og i begynnelsen av 1960-tallet var det en akutt boligmangel i Sverige. Årsaken var først og fremst at det ikke fantes tilstrekkelig med leiligheter til den hurtigvoksende befolkningen, dels fordi den generelle svenske boligstandarden var lav, med trangboddhet og nedslitthet som vanlig forekommende boligforhold. I 1964 ble det gjort et vedtak i Riksdagen om at det skulle bygges en million leiligheter frem til og med 1974, slik at det en gang for alle skulle bli slutt på boligkrisen.
Målet ble nådd, 1 006 000 boliger ble bygd, og Sveriges utseende var endret for alltid. Nettoresultatet var en økning i Sveriges boligmasse på 650 000 nye leiligheter og hus, med en generell kvalitetsheving.
De nye boligområdene i millionprogrammet var inspirert av tidlige forstadsprosjekter som Vällingby og Årsta. I utviklingen av de nye områdene ble det lagt vekt på å ha et bredt tjenestetilbud, med skoler, barnehager, kirker, offentlige plasser, bibliotek etc.
Selv om programmet oppnådde å skape en million boliger, har utføringen blitt kritisert i ettertid, og til og med blitt kalt[1] en flopp. Den vanligste kritikken går ut på at prosjektet skapte «mange stygge betongbygninger» som ødela bylandskapet.[trenger referanse] Bare 16 prosent av bygningene er bygd med betong på utsiden, og nesten halvparten ble bygd som eneboliger, men uttrykket «millionprogrammet» forbindes i dag av mange med de såkalte «betongforstedene».[trenger referanse] De to kjente forstedene Rinkeby (i Stockholm) og Angered (i Göteborg) ble begge bygd som en del av programmet, og er blitt symboler på denne epoken.
Noen velkjente millionprogramdistrikter: