Osv. (skuespill)

Osv.
Forfatter(e)Johan Harstad
Originalutgave2010
ForlagGyldendal
Sider508

Osv. (uttales «og så videre») er et skuespill i to deler av Johan Harstad fra 2010. Skuespillet ble utgitt 1. november 2010 av Gyldendal. Det ble nominert til Brageprisen 2010 i klassen for skjønnlitteratur.[1]

I 2013 satte Nationaltheatret opp stykket, og Harstad ble tildelt Ibsenprisen for 2014.[2][3]

Skuespillet er skrevet for et minimum av ti skuespillere, hvor hver av dem spiller to eller flere av de totalt over tretti rollene.

Stykkets ni hovedroller

[rediger | rediger kilde]
  • Joseph Zimmer – vietnamveteran, revisor i firmaet Denburg & Low
  • Edward Bowman – vietnamveteran, driver en suvenirkiosk i Washington D.C.s Constitution Gardens
  • Alan Zimmer – frilans krigsfotograf, sønn av Joseph
  • Salko – bosnisk muslim, jobber på Holiday Inn i Sarajevo
  • Nola Zimmer – klipper for BBC, datter av Joseph
  • Roger – Nolas ektemann
  • Kay Zimmer – forlagsredaktør. Josephs kone
  • Pascal – lærer, medlem av Interahamwe
  • Lefèvre – fransk hjelpearbeider, patriot, antiamerikaner

Mesteparten av skuespillet foregår i 1994[1][4]1995 og fokuserer på en periode på 1990-tallet preget av væpnede konflikter og kriger rundt om i verden.[1] Handlingen veksler mellom parallelle hendelser i blant annet Washington D.C., London, Sarajevo, Kigali og Groznyj. Mot slutten av del to flyttes handlingen til årene 2001 og 2004, blant annet til New York og Fallujah i Irak.

I åpningsscenen, datert 1995, møter vi Alan, Nola og Kay utenfor en kirke i London, hvor begravelsen til faren og ektemannen Joseph Zimmer skal finne sted. Deretter beveger handlingen seg ett år tilbake i tid: Joseph Zimmer har forlatt kona og hjemmet og flyttet ut i en park i Washington D.C. for å tvinge seg til å ta et oppgjør med det han opplevde som soldat i Vietnamkrigen. I London er Nola i ferd med å miste grepet om virkeligheten etter å ha mistet mann og barn i en forferdelig hendelse. Moren, Kay, ankommer London for å ta seg av henne, mens sønnen Alan gjennom stykket arbeider seg gjennom Bosnia, Rwanda og Tsjetsjenia som krigsfotograf. Livene deres er i ferd med å gå til grunne på forskjellig vis og morens ønske om å gjenskape den tilsynelatende lykkelige familien de engang var, blir stadig mer urealistisk. I tillegg til familien Zimmer følger stykket også utviklingen til flere av karakterene familien møter underveis.

Produksjonshistorie

[rediger | rediger kilde]

Visning av uferdig versjon

[rediger | rediger kilde]

Osv. ble påbegynt like etter at Harstad var ansatt som Nationaltheatrets første husdramatiker.[4] En uferdig versjon av skuespillet, hovedsakelig med materiale fra første del, ble fremført for publikum som prøvelesning på Malersalen på Nationaltheatret 17., 18. og 19. september 2009, i forbindelse med Samtidsfestivalen som teateret da arrangerte.[4] Harstad fortalte i den forbindelse at han hadde skåret ned teksten drastisk, men at fremføringen likevel ville vare i fire timer.[4]

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]

Urpremiere

[rediger | rediger kilde]

Osv. hadde urpremiere på Nationaltheatret (Torshovteatret) den 10. september 2013.[3] Oppsetningen hadde en spilletid på fem timer, inkludert to pauser. Forestillingen var bearbeidet og forkortet av regissør Torkil Sansund, i samarbeid med dramaturg Kristian Lykkeslet Strømskag.[5] Ifølge forfatterens introduksjonstekst i programheftet til forespillingen ble en tredjedel av manuset strøket til forestillingen, og en fullstendig oppsetning av Osv., som Harstad i teksten gir uttrykk for å ha ønsket seg, ville ha hatt en spilletid på nærmere ni timer.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]

Senere fremføringer

[rediger | rediger kilde]

I april 2014 ble stykket for første gang fremført i sin helhet slik Harstad hadde ferdigstilt det, på biblioteket i Tromsø. Aktørene var profesjonelle skuespillere og musikere. Fremføringen var ventet å vare i mellom åtte og ni timer.[6]

I bokform

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c Hoem, Knut (15. november 2010). «Rykker 1994 på plass». NRK. Besøkt 13. november 2024. «Med skuespillet «Osv.» ble Johan Harstad nominert til Brageprisen i klassen for skjønnlitteratur. Opprivende, klisjèfylt og melodramatisk. Harstads lesedrama er alt dette på en gang, mener vår anmelder Knut Hoem. [---] For meg er ikke Osv. et skuespill. Det minner mer om en dreiebok basert på manus skrevet av tidsvitner som var nær da det smalt. Og det rare er at det fungerer. For selv om Harstad med sin utpregete sitat-teknikk framstår mer som en resirkuleringens mester enn en forfatter, så er det hele sydd sammen med forfatterens følsomhet for verden. Og leseren sitter hudløs og rystet tilbake.» 
  2. ^ Nielsen, Atle (6. september 2017). «Sultprisen til Johan Harstad». BOK365.no. Besøkt 13. november 2024. «Alle Harstads skuespill er satt opp på ulike scener, og for oppsetningen av Osv. på Nationaltheatret ble Harstad tildelt Ibsenprisen.» 
  3. ^ a b «Den nasjonale Ibsen-prisen til Johan Harstad». Dagsavisen. 24. september 2014. «Han får prisen for sitt skuespill "Osv.". "Osv." hadde urpremiere på Nationaltheatret i september i fjor.» 
  4. ^ a b c d e f g h «Fire timer Harstad på teaterscenen». Dagsavisen. 16. september 2009. s. 32–33. 
  5. ^ a b c d e f g h i j k «OSV. (10.09.2013) Urpremiere». forest.nationaltheatret.no. Nationaltheatret. Besøkt 13. november 2024. «Merknad: Johan Harstad fikk Den nasjonale Ibsenprisen 2014 for stykket OSV.» 
  6. ^ «Nattåpent bibliotek». iTromsø. 24. april 2014. 
Autoritetsdata