Palaeocopida

Palaeocopida
Nomenklatur
Palaeocopida
Henningsmoen, 1953
Hører til
Palaeocopa,
muslingkreps,
krepsdyr,
leddyr,
dyr
Økologi
Antall arter: 1
Habitat: hav (samt fossiler)
Inndelt i

Palaeocopida er en orden av muslingkreps, som er små krepsdyr. Denne ordenen består av to nålevende, relativt arkaiske arter, som vanskelig lar seg klassifisere fylogenetisk og aksonomisk. Det har tidligere vært foreslått å plassere den somen av tre ordener i underklassen Podocopa, men i nyere taksonomi i WoRMS-databasen (2017) er den plassert som en av seks ordener i underklassen Palaeocopa.

Skillet mellom ordnene av muslingkreps er basert på morfologi snarere enn molekylær analyse, og det er mulig at muslingkreps-gruppen er parafyletisk og bør deles.[1] Mye av den tidlige forskningen, inklusive beskrivelsen av Myodocopa-gruppen, er gjort av den norske marinbiologen og havforskeren Georg Ossian Sars.

Nålevende og utdødde arter

[rediger | rediger kilde]

Eneste familie i ordenen er Punciidae, og eneste slekt er Puncia, med to nålevende arter. Det finnes derimot en rekke utdødde arter, og 8 av disse ble oppdaget av palaeoontologer i 2012. Nedenfor gis en oversikt over viktige slekter og arter, med angivelse av utdødde grupper (†), hvor alle på slekts- og artsnivå er funnet i Tak Fa-formasjonen i Thailand og stammer fra perm.[2]

Taksonomi

[rediger | rediger kilde]

Plasseringen av gruppen er usikker og omdiskutert. Oversikten nedenfor følger World Register of Marine Species-databasen (2017) :[3]

Treliste

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Richard A. Fortey og Richard H. Thomas, Arthropod Relationships, Chapman & Hall 1998. ISBN 978-0-412-75420-3.
  2. ^ Anisong Chitnarin, Sylvie Crasquin, Thasinee Charoentitirat, Prachya Tepnarong, og Nathawut Thanee: «Ostracods (Crustacea) of the Early-Middle Permian from Central Thailand (Indochina block). Part I. Order Palaeocopida», i: Geodiversitas vol/nr 34 (4), 2012, side 801–835. doi:10.5252/g2012n4a5. (PDF-versjon)
  3. ^ Palaeocopida - WoRMS. Besøkt 19. november 2017.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]