Roopa Farooki

Roopa Farooki
Født1974
Pakistans flagg Lahore
BeskjeftigelseForfatter
Utdannet vedNew College
NasjonalitetStorbritannias flagg Storbritannia
SpråkEngelsk
Periode2007 - idag
DebutBittersøt
NettstedRoopafarooki.com

Roopa Farooki (født i 1974) er en britisk forfatter av sørasiatisk herkomst, født i Lahore i Pakistan [1][2] av en pakistansk far og bangladeshisk mor.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Roopa Farooki er datter av Nasir Ahmad Farooki, en pakistansk romanforfatter og en framstående figur i de pakistanske litterære sirkler på 1960-tallet.[3] Hennes far forlot henne da hun var 13 år, senere giftet seg med en kinesisk-amerikansk kvinne. Hennes mor, Nilofar, hadde et langvarig forhold til engelsk-iraker av jødisk opprinnelse.

Roopa Farook kom med sine begge foreldre til London da hun var syv måneder gammel. Til tross for å være av både pakistansk og bangladeshisk opprinnelse snakker Farooki kun engelsk ettersom hennes foreldre var ivrige på å tilpasse seg London og snakket kun engelsk med henne.[4]

Farooki nevner sin far som litterær inspirasjon, og har skrevet likeframt om sitt forhold til sin far og hans påvirkning på sitt arbeid.[5]

Hun studerte filosofi, økonomi og samfunnsvitenskap ved Universitetet i Oxford, og begynte etterpå å jobbe innenfor forretningsfinansiering, og reklame før hun begynte å skrive skjønnlitterært på fulltid.

Forfatterkarriere

[rediger | rediger kilde]

I 2007 debuterte hun som forfatter med romanen Bitter Sweets. Den kom ut i Norge samme år under tittelen Bittersøt. Boken handler om en familie og strekker seg over tre generasjoner. Hun skrev romanen mens hun var gravid med sitt første barn og renoverte et hus. Boken ble kortlistet for Orange-prisen for nye skribenter det samme året.[1] Hun utga sin andre roman, Corner Shop, i 2008 og den tredje romanen året etter: The Way Things Look To Me. Hennes fjerde roman, Half Life, ble utgitt i 2010 og nominert for en rekke priser. Den femte, The Flying Man, kom først i 2012.

Farookis romaner har blitt meget godt mottatt og hun har blitt sammenlignet med andre kvinnelige romanforfattere av ulik etnisitet fra Storbritannia som blant annet Andrea Levy, Zadie Smith,[1] og Monica Ali. I et intervju med Metro i 2010 under tittelen «Nationality is Not The Issue» uttalte Farooki at hun var smigret av sammenligningen, men sa at hovedforskjellen mellom dem var at hun hadde gjort en bevisst beslutning om ikke å fokusere på kulturelle motsetninger i sine romaner, og heller skrive om universale emner.

Hun har også skrevet om sine erfaringer med hudsykdommer som eksem og behandling for fruktbarhet. Hennes seneste romaner har figurer med aspergers syndrom og bipolar lidelser.

Hun bor i sørvestlige Frankrike med sin anglo-irske ektemann, sine to unge sønner og to unge tvillingdøtre,[2] og hvor hun underviser i kreativ skriving. Hun har vært foreleser i masterprogrammet for prosatekster ved Canterbury Christ Church University i England.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c Heminsley, Alexandra (25. april 2010): «Half Life, By Roopa Farooki». The Independent
  2. ^ a b Farooki, Roopa: «About Roopa Farooki UK» Arkivert 22. august 2009 hos Wayback Machine.
  3. ^ Hasan, Khalid: «Remembering Nasir Ahmed Farooki» Arkivert 28. september 2011 hos Wayback Machine.
  4. ^ «Roopa Farooki: I didn't eat or sleep while writing new novel Half Life». Associated Newspapers Limited.
  5. ^ Farooki, Roopa (28. juli 2007): «This charming man». The Guardian.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]