Sisyphus schaefferi

Sisyphus schaefferi
Sisyphus schaefferi, den eneste arten som forekommer i Europa
Nomenklatur
Sisyphus schaefferi
(Linnaeus, 1758)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieSkarabider
UnderfamilieGjødselgravere
TribusSisyphini
Økologi
Habitat: beitemark
Utbredelse: Europa

Sisyphus schaefferi er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Den lever av møkk som de graver ned i jorda. Slekten er oppkalt etter den greske mytologiske kongen Sisyfos, som ble dømt til å rulle en stor stein opp en bakke, men hver gang han nesten kom til toppen, rullet steinen ned igjen. Billene ruller store møkk-kuler som skal tjene som mat for larvene deres.

En middelsstor (6,5-12 millimeter) og tettbygd, men påfallende langbeint skarabide, matt gråsvart på farge. Hodet er stort og bredt, litt skovlformet med små fasettøyne. Antennene er nokså små. Pronotum er stort og rundet, dekkvingene nokså korte og rundede. Beina er påfallende lange, leggene (tibiae) krummede. De kan minne om små, langbeinte Scarabaeus-arter, men skiller seg balnt annet på at frambeina har føttene (tarsene) i behold.

Sisyphus schaefferi med møkk-ballen sin

Disse billene er kjent for sin rulling av store møkk-kuler. Når billen finner en kuruke eller annen møkk, klemmer den en del av denne sammen til en ball som er noe større enn billen selv. Denne graves ned og tjener som mat for larven. Ballen forsvares energisk mot konkurrerende biller, og harde kamper kan oppstå. Om grunnen der møkka ligger ikke egner seg for graving, kan billen rulle dem en ganske lang strekning. Den går da baklengs og skyver møkkballen med bakbeina. Arten foretrekker sauemøkk. Den er svært aktiv i solskinn, ulikt de fleste andre gjødselbiller er arten forholdsvis rask.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa nord til det sørligste Tyskland, men i den nordlige delen av dette området bare på spesielt varme lokaliteter. På egnede steder i Sør-Europa kan den være ganske tallrik.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata