Slaget om Surabaya

Pertempuran Surabaya
Konflikt: Den indonesiske nasjonalrevolusjonen

Indiske jat-soldater dekker sitt regiments frammarsj mot indonesiske nasjonalister.
Kartet under viser situasjonen under slaget da Mallaby ble myrdet.
Dato27. oktober-20. november 1945
StedSurabaya, Indonesia
ResultatBritiske soldater går fra Surabaya.
Stridende parter
Indonesias flagg IndonesiaStorbritannias flagg Storbritannia
Britisk Indias flagg Britisk India
Kommandanter og ledere
Indonesias flagg Bung TomoStorbritannias flagg Aubertin Mallaby
Storbritannias flagg Robert Mansergh
Styrker
~20.000 soldater
~100.000 irregulære
6-30.000 (maksimum) soldater
med stridsvogner, fly og krigsskip
Tap
Opptil 16.000 døde295-2000 døde

Slaget om Surabaya (indonesisk: Pertempuran Surabaya eller Peristiwa 10 November – omtrent 10. november-affæren, i samtida stavet Soerabaja) var et slag under den indonesiske nasjonalrevolusjonen og ble utkjempet mellom uavhengighetssøkende indonesiske soldater og milits mot indiske, britiske og nederlandske soldater i begynnelsen av revolusjonen høsten 1945. Høyden av slaget fant sted i november 1945, og kampene 10. november regnes som det viktigste sammenstøtet.

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]

Til tross for den harde motstanden klarte britiske og indiske soldater å erobre Indonesias nest største by, Soerabaja, på vegne av Nederland. Slaget om Surabaya var det største enkeltslaget under revolusjonen og ble et nasjonalt symbol for indonesisk antikolonialistisk motstand. Slaget ble regnet av indonesiere som et heroisk forsøk, og slaget hjalp til med å samle indonesisk og internasjonal støtte til den indonesiske revolusjonen. 10. november blir feiret hvert år i Indonesia som Heltenes dag (Hari Pahlawan).

Indonesiske nasjonalister river av den blåe stripa på det nederlandske flagget på Hotel Yamato, og omgjør det dermed til et indonesisk flagg.

Da de allierte ankom Surabaya i slutten av oktober 1945 ble pemuda-(ungdoms)-befestningen i Surabaya beskrevet som "en sterk forent festning." Harde kamper begynte da 6000 indiske soldater gikk inn i byen for å evakuere europeiske innbyggere. Etter mordet på den britiske brigaderen Aubertin Mallaby 30. oktober gjengjeldte britene med en straffeoperasjon dekket av luftangrep 10. november. Selv om de indisk-europeiske styrkene inntok byen på tre dager, kjempet de dårlig væpnede indonesiske republikanerne i tre uker, og tusenvis av innbyggerne i byen døde eller flyktet til landsbygda.

Til tross for det militære nederlaget for de republikanske styrkene og det betydelige tapet av soldater og våpen som kom til å hemme republikanerne for resten av revolusjonen, skaffet slaget og forsvaret av Surabaya uavhengighetsforkjemperne støtte fra det indonesiske folket og hjelp til med å bringe revolusjonen til det internasjonale samfunnets oppmerksomhet. For nederlenderne fjernet det enhver tvil om at republikanerne kun var en gjeng sammensvergete uten folkelig støtte. Det overbeviste også Storbritannia om at den beste ville være å opptre nøytralt i forhold til revolusjonen i Indonesia. Faktisk ville landet et par år senere støtte republikanernes sak for de forente nasjoner.

Monument til slaget om Surabaya.