Telnjasjka (med kyrilliske bokstaver тельняшка) er det russiske navnet på en type stripete undertrøye. Plagget har lange tradisjoner som uniformsplagg for russiske marine- og elitesoldater, og har blitt et velkjent symbol på maskulinitet i Russland. Trøya er laget av bomull og har lange eller ingen ermer. Den er hvit med smale tverrstriper i farger som viser våpengreinen troppene tilhører. En kan også kjøpe telnjasjkaer til sivil bruk.
Stripete sjømannstrøyer var opprinnelig typisk for matroser fra Bretagne i Frankrike. Stripene skulle sørge for bedre synlighet dersom en falt i vannet og måtte reddes, men hadde også en symbolsk betydning. I 1858 ble plagget reglementert uniformstrøye for matroser i hele Den franske marinen og i andre halvdel av 1800-tallet også i flere andre lands sjøforsvar. Bruken av det praktiske strikkeplagget bredte seg dessuten til sivile sjømenn og andre kroppsarbeidere. På 1930- og 1960-tallet ble stripete sjømannstrøyer, som ble kalt marinière eller matelot («sjømann») på fransk, et moteplagg i visse miljøer, på engelsk ofte under betegnelsen Breton stripes («striper fra Bretagne»).[1]
Telnjasjka ble innført i Den keiserlige russiske marine i 1874. Etter den russiske revolusjonen ble uniformsplagget beholdt også i Den sovjetiske marine. Sjømannsplagget ble overtatt av marinejegerne da de ble etablert som styrker under andre verdenskrig. Lyseblå beret og telnjsjka-striper er kjennetegn for russiske fallskjermjegere. De kan kalles «(himmel)blå bereter» (голубой берет, goluboj beret) på russisk.
Sjømannstrøyer brukes istedenfor skjorte under matrosdresser og jakker som er åpne i halsen og dermed gjør plagget til en synlig del av uniformen.
Fargen på stripene på telnjasjkaene viser hvilken våpenart troppene tilhører.