Transkulturell psykiatri

Transkulturell psykiatri, på engelsk kalt transcultural psychiatry eller cross-cultural psychiatry, er den delen av psykiatrien som konsentrerer seg om de kulturelle og etniske faktorer ved mentale lidelser og psykiatrisk helsetjeneste.

Transkulturell psykiatri har sitt opphav i kolonitiden, men anses i moderne tid å ha sitt utspring i Arthurs Kleinmanns arbeid fra 1977.[1]

Mulighetene ved å ta det kulturelle perspektiv inn i psykiatrien ligger først og fremst i å få påvist ubevisste antakelser – og begrensninger for overførbarhet av gjeldende psykiatrisk teori og praksis til mennesker som tilhører andre kulturelle grupper enn dem man tradisjonelt har arbeidet med. Dessuten er det av vesentlig betydning for utvikling av nye tilnærminger for behandling av stadig mer heterogene befolkningsgrupper verden over at man er seg det kulturelle aspekt bevisst.

En av innvendingene mot psykiatri er at mange av de diagnoser og lidelser den befatter seg med er kulturbetingede sosiale konstruksjoner. Diagnostiske kriterier, mestringsstrategier og sosial struktur er alle faktorer som spiller betydelig inn som grunnlag for å igangsette psykiatrisk behandling – derfor er det vesentlig at disse ses i lys av kulturelle betingelser. Det som kan være et symptom på en psykisk lidelse i en kultur trenger ikke nødvendigvis være det i en annen kultur.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ [1]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata