Villa Angarano

Palladios villaer i Veneto
   UNESCOs verdensarv   
Villa Angarano Bianchi Michiel slik den ser ut idag
LandItalias flagg Italia
StedBassano del Grappa
Innskrevet1996
Kriterium (I)(II)
Se ogsåVerdensarvsteder i Italia
ReferanseUNESCO nr. 712
Villa Angarano ligger i Italia
Villa Angarano
Villa Angarano (Italia)

Villa Angarano eller Villa Angarano Bianchi Michiel er en villa eller herskapsbolig i Bassano del Grappa i nordlige Italia. Den er en av villaene i Veneto som UNESCO i 1996 har satt på sin liste over verdensarven. Det er ikke mye som gjenstår av den villaen Andrea Palladio tegnet for sin gode venn Giacomo Angarano. Barchessaene er alt som ble bygget av det Palladio tegnet. Det sentrale huset er tegnet av Baldassarre Longhena. Palladio publiserte sin plan i boken I Quattro Libri dell'Architettura.[1]

Andrea Palladios tegning i Quattro Libri

Palladios tegning viser hvordan arkitekten har tenkt to barchesser plassert som en U, med en hovedbygning som også strekker seg betydelig frem. Det er dokumentert at Giacomo bodde i en eksisterende bygning på stedet. Det er den sannsynlige grunnen til at barchessaene var det første som ble bygget. Arbeidet ble stoppet før det gamle huset skulle vært ombygget. Den ombyggingen skjedde senere, men da definitivt ikke etter Palladios tanker.

Det er ikke kjent med sikkerhet når huset ble tegnet, men tradisjonen sier at det var på slutten av 1540-tallet. Det kan også ha vært rundt 1554 når Giacomo arvet sin bror Marcantonio. Han fikk et par år etter dette dessuten offentlige verv i Vicenza. Giacomo var en av Palladios nære venner og svært interessert i arkitektur. Palladio dediserte den første halvdelen av Quattro Libri til ham. Hans svigerdatter ble enke, og Giacomo måtte da betale hennes medgift tilbake. Dette ledet til økonomiske problemer og villaen ble solgt til den venetianske patrisieren Giovanni Forment.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Palladio, Andrea (1570): I Quattro Libri dell'Architettura, Venezia, libro (bok) II

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]