Voltumna

Voltumna hadde en helligdom i Forum Romanum i Roma.

Voltumna eller Veltha[1] var en ktonisk jordguddom i etruskisk mytologi og som etterhvert ble opphøyd til den øverste gud i den etruskiske gudeverden[2], deus Etruriæ princeps, i henhold til Marcus Terentius Varro.[3]

Voltumnas kult var sentrert i Volsinii, dagens Orvieto, en etruskisk by i nordvestlige Italia. Han tilsvarte Vertumnus i romersk mytologi.

Forbundet av tolv etruskiske byer, populi, ble fornyet årlig ved den hellige lund ved Fanum Voltumnæ, helligdommen til Voltumnus i nærheten av Volsinii (dagens Bolsena) som ble nevnt av Titus Livius.[4] Ved Fanum Voltumnæ ble ludi holdt, den nøyaktige naturen av denne, atletisk eller kunstneriske, er ukjent.

I Forum Romanum i Roma i nærheten av Dioskurernes tempel (Castors og Pollux' tempel) sto en helligdom dedikert til Voltumna i Vicus Tuscus («Den etruskiske vegen»)[5]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Pallottino, Massimo: «The Religion of the Etruscans»
  2. ^ «Et typisk eksempel på denne individualisringsprosessen av en lokal jordånd, tilhørende til et lokalt område i sørlige Etruria, til en overordnet guddom» (Pallottino).
  3. ^ Varro: De lingua Latina V.46.
  4. ^ Livius: iv 23, 25 and 61; v 17, vi 2.
  5. ^ Alföldi, A. (1963): «Die Etrusker in Latium und Rom», Gymnasium 70, s. 204.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Briquel, Dominique (2003): «Le Fanum Voltumnae: remarques sur le culte fédéral des cités étrusques», i Dieux, fêtes, sacré dans la Grèce et la Rome antiques, redigert av André Motte & Charles Ternes: 133-159. (Brepols, Turnhout). De siste ti sidene av rapporten inneholder en meget teknisk diskusjon om identiteten til den etruskiske guden Voltumna i forhold til de latinske gudene Vertumnus og Janus.
  • Hederich, Benjamin ([1770] 1996): Gründliches Mythologisches Lexikon (Darmstadt) ISBN-13: 978-3534130535
  • Vollmer: Mythologie aller Völker, Stuttgart 1874.
  • Pallottino, Massimo: «The Religion of the Etruscans», Ancient Worlds