Ørstedsparken

Ørstedsparken
LandDanmarks flagg Danmark
Grunnlagt1879
Oppkalt etterHans Christian Ørsted, Anders Sandøe Ørsted
Areal6,5 hektar
OmrådeIndre By
Opprettet1876–79
Kart
Ørstedsparken
55°40′51″N 12°33′59″Ø

Frederik VIIs bro.

Ørstedsparken er et parkanlegg mellom Nørre Voldgade og Nørre Farimagsgade i Indre By i København. Parken tilhører Københavns Kommune, ble anlagt av landskapsgartner H.A. Flindt i årene 1876–1879 og åpnet for publikum 27. oktober 1879.

Ørstedsparken har syv innganger og et areal på 6,5 hektar, hvorav innsjøen midt i parken dekker 1,8 hektar. Anlegget har vært fredet siden 1963 og har stort sett bevart sitt utseende uendret siden den ble anlagt.

I likhet med Tivoli, Botanisk Have og Østre Anlæg er parken anlagt på en del av Københavns gamle vollterreng, idet den omfatter arealet fra Ahlefeldts Bastion til Helmers Bastion. Mellom disse lå Hahns Bastion, hvor det i 1876 ble stilt opp et monument med en statue av H.C. Ørsted utført av Jens Adolf Jerichau. Det ga anledning til en del polemikk ettersom mange mente at den planlagte parken dermed ville få hans navn – noe som jo også skjedde.

Vollgraven og vollskråningene er delvis bevart, men da forbindelsen til den øvrige delen av vollen er brutt, er vollgraven nå en langstrakt sjø med en dybde på ca. 4 m. For å forbedre vannkvaliteten ble det i 1994 laget en underjordisk forbindelse til Peblinge Sø, slik at vannet kan sirkulere mellom de to innsjøene. Denne muligheten utnyttes spesielt i vinterhalvåret.

Det går en jernbro over innsjøen. Broen førte tidligere over det «gapet» eller hullet i Københavns voll som nedrivningen av Nørreport i 1857 medførte. Broen ble blant annet benyttet av kong Frederik VII når han var på ridetur rundt om i byen. I 1873 ble broen revet og gjenoppført på sin nåværende plassering. Den er utført som et smijernsgitter og er muligens Danmarks eldste bro av denne typen.

Parken er tegnet av landskapsgartner H.A. Flint som en promenadepark. Den sentrale innsjøen og de slyngede stiforløpene er et særdeles velbevart eksempel på den havestilen som var herskende da parken ble anlagt og som er kjennetegnet ved borgerskapets blomstringstid. Parkene fra denne tiden fungerer som «klunkehjemmenes» utvidelse i det fri og de slyngede og kryssende stiene gir mange muligheter til møteplasser mellom de promenerende.

Blant parkens trær kan nevnes: urtre fra Kina, korstorn (fra USA), tempeltre (fra Kina), pagodetre (fra Kina og Korea), agnbøk og hestekastanje.

I mars-april blomstrer rød legepestrot på skrentene langs vannet og på den store plenen bak H.C. Ørsted-monumentet ble det etter andre verdenskrig satt ned 26 000 hollandske krokusknoller, som kan sees i full blomst på vårparten i blått, gult og hvitt.

Skulpturgruppe i bronse over Natalie Zahle som levde 1827–1913. Hun var kvinnerettsforkjemper og skoleleder. Monumentet er utført av Ludvig Brandstrup og oppstilt i 1916.
«H.C. Ørsted–monumentet» utført av Jens Adolf Jerichau og avduket i 1876.

I tillegg til monumentet for H.C. Ørsted finnes det monument over broren, juristen og politikeren Anders Sandøe Ørsted 1778–1860 utført av H.W. Bissen og Vilhelm Bissen og oppstilt i 1902[1][2] nasjonalbankdirektøren Lauritz Nicolai Hvidt 1777–1856 og Natalie Zahle 18281913, stifteren av den nærliggende Zahles skole og en fremtredende kvinneskikkelse og pedagog.

Rundt omkring i parken er det dessuten stilt opp et stort antall skulpturer gitt av Albertinalegatet, som ble stiftet av brygger Carl Jacobsen, blant annet: «Den døende galler», «Silen med bacchusbarnet», «Satyr med bacchusbarn», «Satyr med klangbekkener», «Sliperen», «Den belvederiske Apollon», «Hvilende Hermes», «Firbendreperen», «Hvilende satyr», «Chapu: Jeanne D’Arc i Domrémy», «Fløytespillende satyrbarn», «Bryterne», «Vin-sugende satyrbarn».

1. H.C.Ørstedsmonumentet
2. Innsjøen
3. Frederik VIIs bro
4. Niels Lauritz Hvidt-monumentet
5. Natalie Zahle-monumentet
6.–10. Andre skulpturer
11.–17. Særlige planter og beplantninger
(Klikk på bildet for forstørrelse med full signaturforklaring.)
Tegning: Københavns Kommune, Vej & Park

I parken finnes to offentlige lekeplasser og den ene er overvåket av personale og det er satt opp griller til offentlig bruk. På plenen er det ofte åpne arrangementer med bl.a. musikk om sommeren og det finnes en café som benyttes som debattsted på søndager. Deler av Københavns homoseksuelle miljø har i en del år benyttet Ørstedsparken som møtested på aften- og nattetimene. Det har også ført til flere overfall på de homoseksuelle, såkalte «hate crimes». Spesielt i perioden 2007–2008 var disse overfallene stigende.[3][4]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata