Agaresuchus

Agaresuchus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Krijt
Schedel van Agaresuchus subjuniperus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Infraklasse:Archosauromorpha
Superorde:Crocodylomorpha
Geslacht
Agaresuchus
Narváez et al., 2016
Typesoort
Agaresuchus fontisensis
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Agaresuchus[1] is een geslacht van uitgestorven allodaposuchide eusuchide Crocodylomorpha uit het Laat-Krijt (Campanien-Maastrichtien) van Spanje. Het omvat twee soorten, de typesoort Agaresuchus fontisensis en Agaresuchus subjuniperus, die oorspronkelijk werd benoemd als een soort van het verwante geslacht Allodaposuchus. Er is echter voorgesteld dat beide soorten in plaats daarvan kunnen behoren tot het geslacht Allodaposuchus.

Ontdekking en naamgeving

[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Agaresuchus werd in 2016 benoemd door I. Narváez, C.A. Brochu, F. Escaso, A. Pérez-García en F. Ortega samen met de typesoort Agaresuchus fontisensis[2]. Allodaposuchus subjuniperus, ontdekt in 2013 en oorspronkelijk geclassificeerd als een nieuwe en tweede soort van Allodaposuchus, werd vervolgens geplaatst in Agaresuchus.

A. subjuniperus werd in 2013 benoemd op basis van een schedel, holotype MPZ 2012/288, van de Conquèsformatie van het Laat-Maastrichtien, onderdeel van de Tremp Group, in de provincie Huesca, Spanje. De schedel werd gevonden onder een jeneverbesboom waarvan de wortels tussen de botten waren gegroeid, vandaar de soortaanduiding subjuniperus of 'onder de jeneverbes' in het Latijn.

In 2016 werd het nieuwe geslacht en de nieuwe soort Agaresuchus fontisensis ontdekt en beschreven. De geslachtsnaam verwijst naar de demon Agares die in een zestiende-eeuwse grimoire door Johannes Wier wordt afgebeeld als een grijsaard die een krokodil berijdt. De soortaanduiding werd vernoemd naar de fossielenvindplaats Lo Hueco in Fuentes, Cuenca, Spanje; fontes, enkelvoud fons, 'bron', is de Latijnse vertaling van Fuentes. Het holotype is HUE-02502, een schedel.

Als alternatief heeft een fylogenetische analyse uit 2021, rekening houdend met aanvullend postcraniaal materiaal, Agaresuchus gevonden als parafyletisch met betrekking tot Allodaposuchus en Lohuecosuchus, inhoudend dat zowel Agaresuchus fontisensis als Agaresuchus subjuniperus tot het geslacht Allodaposuchus zouden behoren, wat Agaresuchus tot een jonger synoniem van Allodaposuchus zou maken, tenzij Agaresuchus subjuniperus een eigen geslacht wordt toegewezen.

De twee soorten verschillen in eigenschappen zoals de vorm van de snuit (langwerpig in de eerste, kort in de laatste); de vorm van de premaxilla (langer dan breed in plaats van met breder dan lang); het aantal maxillaire tandkassen (vijftien tegenover veertien); de vorm van de oogkassen (groot en rond in plaats van kort en halvemaanvormig); de breedte tussen de ogen (smal vergeleken met kenmerkend breed); en kenmerken van het verhemelte en de neusbeenderen. Ze werden echter beschouwd als voldoende verschillend van de Oost-Europese Allodaposuchus precedens om een nieuw geslacht te rechtvaardigen.

Het cladogram van Blanco's 2021-studie wordt hieronder weergegeven:

Allodaposuchidae

Arenysuchus gascabadiolorum





Allodaposuchus precedens



Allodaposuchus iberoarmoricanus





Allodaposuchus subjuniperus





Allodaposuchus palustris



Allodaposuchus hulki





Agaresuchus fontisensis




Lohuecosuchus mechinorum



Lohuecosuchus megadontos