De afkorting B.E.A.M. staat voor een type robotica:
BEAM-robots zijn doorgaans eenvoudig van opzet. Dit komt doordat een bottom-up benadering gekozen is. BEAM-robots bevatten geen computer voor de besturing, maar slechts enkele eenvoudige elektronische onderdelen.
De microcore is een clustertje van enkele elektronische zenuwcellen. Deze zenuwcellen zijn niet precies volgens het biologisch model gebouwd, maar geven het ingangssignaal vertraagd af. Door een aantal van deze zenuwcellen achter elkaar te plaatsen werken ze een bepaald programma af dan gebruikt kan worden om de poten van een lopend robotje (ze zijn vaak klein) te laten bewegen. Een 'cel' uit een microcore bestaat uit een Schmit-trigger-inverter met aan de ingang een condensator, en een weerstand naar de 0.
Het geniale van de microcore zit hem hierin dat de stroom die door de motor loopt (bij een constante batterijspanning) teruggekoppeld wordt naar de microcore zodat de robotpoten zich aanpassen aan de vorm van de ondergrond. Zo'n kunstmatig insect over een obstakel te zien klimmen komt heel 'biologisch' over.
De microcore is bedacht door de Amerikaan Mark Tilden die er octrooi op heeft. Voor hobbyisten hoeft dit geen probleem te zijn, maar commerciële toepassingen zijn voorbehouden aan Tilden en met hem samenwerkende bedrijven.
Veel BEAM-robots zijn gebouwd op basis van een microcore. De eenvoudigste exemplaren hebben slechts 2 elektromotoren. Er zijn ook microcore-schakelingen met 3 en 5 motoren.
BEAM-robots bestaan er in meer dan 1000 soorten. De exemplaren die zonder microcore werken zijn dus ook talrijk. Dit zijn meestal exemplaren die met wielen zijn uitgerust in plaats van poten.
Het is verbazend hoe vindingrijk de makers zijn in het bedenken van besturingen. Zo zijn er robots die met slechts één motor en een paar elektronische onderdelen naar een lichtbron kunnen rijden. Deze robots werken vaak op een zonnecel in plaats van een batterij, dit ten behoeve van de eenvoud, maar soms ook omdat de makers tot doel hebben een robot te maken die zelf kan 'overleven' zonder hulp van de mens.
De hardware van een BEAM-robot bestaat uit:
Sites met instructies, foto's, onderdelen.