Bumperkleven is het in het verkeer gedurende langere tijd op een dermate korte volgafstand van een voorganger rijden dat in het geval van een noodstop van de voorganger op tijd stoppen niet meer mogelijk is. Het grootste deel van kop-staartbotsingen in het wegverkeer is een direct gevolg van bumperkleven. Hier komt bij dat, wanneer men bumperkleeft bij een vrachtwagen, het zicht sterk beperkt wordt en de bumperklever in de dode hoek van de vrachtwagenchauffeur komt, deze kan hem dus niet meer zien. Met opzet bumperkleven kan als verkeersagressie aangemerkt worden.
Er kunnen verschillende redenen zijn die aanleiding kunnen geven tot bumperkleven:
De dieperliggende oorzaken hierachter kunnen zijn:
In de Nederlandse wet is sinds 2008 bepaald dat iedere bestuurder in staat moet zijn om zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.
Wanneer de politie bumperkleven constateert kunnen de volgende sancties worden opgelegd (tarieven 2015):[1]
Verschillende verkeersveiligheidsinstanties en de Nederlandse overheid bevelen een minimum volgtijd van 2 seconden aan (tweesecondenregel). De automobilist heeft dan, na een seconde reactietijd, nog kans om te reageren door te remmen. De praktijk wijst uit dat gedurende capaciteitscondities van een autosnelweg meer dan 2400 voertuigen per uur een rijstrook benutten. Dit betekent gemiddeld een volgtijd van 1,5 seconde (bij 90 km/h een volgafstand van ongeveer 32 meter voor een gemiddelde personenauto). Dergelijke volgtijden en afstanden worden niet bestraft. De politie treedt pas op tegen automobilisten die gedurende een langere tijd (halve minuut) een volgtijd van minder dan een halve seconde handhaven.