Clementia (clementie, goedertierenheid), ook wel Misericordia (medelijden), was een personificatie van de deugd der clementie, die vanaf het principaat met beelden en altaar zou worden geëerd te Rome.[1] Zij werd als de persoonlijke deugd van de Caesar vereerd. Julius Caesar deelde een tempel met haar: het is deze die is afgebeeld op een munt van P. Sepullius Macer, met de legende CLEMENTIAE CAESARIS.[2] Clementia is ook gebeeld als buste op een votiefschild op de keerzijde van een medaille van Tiberius, met de legende: OB CIVES SERVATOS[3]; aan wie de senatoren een altaar voor Clementia wensten toe te wijden.[4] Het is echter minder dat de vrouwelijke figuren, die men aantreft op andere munten, die een hasta in de ene hand en een patera in de andere houdt, Clementia voorstelt.
-
De tempel van Caesar en Clementia op een
denarius van P. Sepullius Macer, met de legende CLEMENTIAE CAESARIS.
-
Een buste op een votiefschild op de keerzijde van een
dupondius van Tiberius met de legende: CLEMENTIAE / S - [C].
- ↑ Plin., Hist. nat. II 5 § 7; Appian., Bell. civ. II 106.
- ↑ Plut., Caesar 57; Cass. Dio, LX 6. H. Cohen, Description historique des monnaies frappées sous l'Empire Romain, I, Parijs, 1880, p. 16 (nr. 44)[dode link].
- ↑ H. Cohen, Description historique des monnaies frappées sous l'Empire Romain, I, Parijs, 1880, pp. 189[dode link]-190[dode link], vgl. B. Borghesi, Oeuvres completes, II, Parijs, 1864, pp. 114-115.
- ↑ Tac., Ann. IV 74.
- E. Saglio, art. Clementia, in C. Daremberg - E. Saglio (edd.), Le Dictionnaire des Antiquités Grecques et Romaines, I.2, Parijs, 1877, p. 1246[dode link].