Conspirator

Conspirator
De samenzweerder (NL)[1]
Regie Victor Saville
Producent Arthur Hornblow jr.
Scenario Humphrey Slater (boek)
Sally Benson
Gerard Fairlie
Hoofdrollen Robert Taylor
Elizabeth Taylor
Muziek John Wooldridge
Montage Frank Clarke
Cinema­tografie Freddie Young
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première Vlag van Verenigd Koninkrijk 9 december 1949
Vlag van Verenigde Staten 24 maart 1950
Vlag van Nederland 14 september 1951
Genre Film noir / Spionage / Thriller
Speelduur 87 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget $1.832.000
Opbrengst $1.591.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Conspirator is een Amerikaans-Britse film noir in zwart-wit uit 1949 onder regie van Victor Saville. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1948 van Humphrey Slater en werd destijds in Nederland uitgebracht onder de titel De samenzweerder.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Michael Curragh is een Engelse majoor die als overtuigd communist spionage pleegt voor de Sovjets. Hij trouwt hals over de kop met een Amerikaans meisje, Melinda Greyton, dat langzamerhand het verraad van haar bewonderde man doorziet. Ondertussen krijgt Curragh de opdracht van de Russen om zijn vrouw te liquideren.

Acteur Personage
Robert Taylor Majoor Michael Curragh
Elizabeth Taylor Melinda Greyton
Robert Flemyng Kapitein Hugh Ladholme
Harold Warrender Kolonel Hammerbrook
Honor Blackman Joyce
Marjorie Fielding Tante Jessica
Thora Hird Broaders
Wilfrid Hyde-White Lord Pennistone
Marie Ney Lady Pennistone
Jack Allen Raglan
Helen Haye Lady Witheringham
Cicely Paget-Bowman Mrs. Hammerbrook
Karel Stepanek Radek
Nicholas Bruce Alek

De film raakte in opspraak vanwege het grote leeftijdsverschil tussen Robert Taylor en Elizabeth Taylor, die een getrouwd koppel in de film spelen. Robert Taylor was ten tijde van de opnamen 37 jaar oud en Elizabeth slechts 16 jaar. Elizabeth Taylor vertelde in een later interview dat haar tegenspeler bovendien avances naar haar had proberen te maken.

De filmstudio promootte de film destijds als Elizabeth Taylors 'eerste volwassen rol'.

In de Verenigde Staten bracht de film niet genoeg geld in het laatje om winst te maken. De film kreeg destijds wisselvallige reacties van de Nederlandse pers. Recensent van Het Vaderland noemde de film "een typisch symptoom van de invloed der politieke spanningen op de huidige filmproductie, bekwaam geregisseerd door Victor Saville, uiterst spannend en daardoor in haar genre als publieksfilm zeker geslaagd, maar in laatste instantie toch maakwerk dat uit filmisch oogpunt niet boven het middelmatige uitkomt".[2] Ook criticus van Het Parool was overwegend positief: "Er van uitgaande dat Robert Taylor een uiterst beperkt acteur is, kan men zich er over verbazen dat de regie deze middelmatige film toch nog genoeg spanning heeft weten te geven, om de toeschouwers van inslapen te weerhouden."[3]

Recensent van De Telegraaf gaf de film echter een negatieve beoordeling: "Men tracht vergeefs enige waarachtige spanning te ontdekken in deze spionage-geschiedenis, waarin de Engelse zowel als de Russische kant even vaag als onwaarschijnlijk blijft. Als spionage werkelijk zo in zijn werk ging, was het eigenlijk een zaak voor de kinderpolitie."[4] Criticus van Het Vrije Volk noemde de film een "spionage-draak": "Het verhaal doet denken aan de flauwste treinlectuur, de verfilming is navenant. Iedere communistische spion zal zich bij deze film de buik vasthouden van 't lachen."[5]