De schelp (Conus marmoreus)

De schelp
(Conus marmoreus)
De schelp
Bijnaam Het schelpje
Graveur Rembrandt van Rijn
Jaar 1650
Techniek ets, droge naald, burijn
Volgnummer Bartsch 159
Afmetingen 9,7 × 12,9 cm
Aantal staten 3
Artistieke context
Genre stilleven
Stijl barok
Voorbeeld etsen van schelpen door Wenceslas Hollar
Collecties
Etsen van Rembrandt
Vorige B158 - Slapend hondje
Volgende B160 - Oude man in lange mantel, zittend in een leunstoel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De schelp (Conus marmoreus) is een ets van Rembrandt van Rijn uit 1650. Het is het enige stilleven dat hij ooit etste. De geschetste schelp is een Conus marmoreus uit zijn eigen verzameling van exotische schelpen, onderdeel van zijn Kunst Caemer.[1] Dergelijke verzamelingen aanleggen was populair bij de burgerij in de 17de eeuw. De C. marmoreus werd toentertijd ook vaak als hertshoorn aangeduid. Rembrandt vervaardigde de ets op de koperen plaat met droge naald en burijn.

  • Rembrandt maakte een fout bij het etsen. De Conus marmoreus is een conusschelp waarbij de spiraal steeds in dezelfde richting is gewonden, steeds dextraal of rechtsom. Hij heeft de schelp evenwel exact gekopieerd op de koperplaat, enkel zijn handtekening plaatste hij vooraf in spiegelschrift. Door de etstechniek werd het spiegelbeeld afgedrukt en lijkt de schelp sinistraal of linksom te draaien.[2]
  • Het werk speelt ook een rol in de strip De nachtwachtbrigade van Suske en Wiske. In dat verhaal behoort de schelp toe aan professor Barabas en neemt Lambik deze in de teletransfor mee naar 1650 als betaling voor Rembrandt om hem te laten portretteren. Rembrandt maakt behalve een portret van Lambik ook een ets van de schelp zelf.

-Afdruk in het Rijksmuseum. Objectgegevens De schelp (Conus marmoreus)

-Afdruk in Teylers Museum. Teylers Museum, De 100 mooiste Rembrandts van Teylers