Egidio Forcellini (Fener (Alano di Piave), 26 augustus 1688 - Padua, 5 april 1768) was een Italiaans priester, latinist, filoloog en lexicograaf.
Egidio Forcellini werd geboren in Fener, een gehucht bij Alano di Piave, in een arme familie. In 1705 trad hij in het seminarie van Padua, waar hij de lexicograaf Jacopo Facciolati leerde kennen. Deze werd zijn leraar en vriend. Naar Facciolati's voorbeeld wijdde ook Forcellini zich aan het taalkundig onderzoek. De beide mannen maakten samen een nieuwe editie van het meertalige woordenboek van Ambrogio Calepio.[1] Van 1724 tot 1731 was hij leraar retoriek aan het seminarie van Ceneda, het huidige Vittorio Veneto. Aan het eind van zijn leven keerde hij terug naar Padua, om zich er verder op lexicaal onderzoek toe te leggen.
Op aanraden van Facciolati begon Forcellini aan een alomvattend woordenboek van de Latijnse taal, het Totius Latinitatis lexicon dat hij in 1761 afwerkte en dat pas na zijn dood, in 1771, gepubliceerd werd. Dit woordenboek was het hoofdwerk van Forcellini, waaraan hij het grootste deel van zijn leven wijdde en waarvoor hij nog steeds beroemd is. De publicatie van het Lexicon wekte grote bewondering op in de Italiaanse en Europese culturele middens. Zijn lexicografisch werk diende als de basis voor vele latere Latijnse woordenboeken, waaronder die van I.G. Sheller, K.E. Georges en W. Freud, en op grond van dit laatste voor de lexica van N. Theil en E.A. Andrew.
In de eerste helft van de 18e eeuw werd het Lexicon van Forcellini voor het eerst herwerkt en uitgebreid door Giuseppe Furlanetto (1775-1848). In de tweede helft van dezelfde eeuw gaven Vincenzo De Vit en Francesco Corradini onafhankelijk van elkaar een verder uitgebreide versie uit. Tot op vandaag wordt het Totius Latinitatis lexicon beschouwd als het fundamentele Latijns-Italiaanse woordenboek.
Noten
Verder lezen
Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Egidio Forcellini op de Italiaanstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.